Praktični načini da pospešite svoje oralno zdravlje kod kuće

Da li znate da stanje vaših zuba može uticati na vaše samopouzdanje? Da, može. Vaši zubi su osnova vašeg osmeha; pomažu vam da žvaćete hranu i komunicirate s drugima. Oni su važan deo vas, i njihov značaj je neizmeriv.

Postizanje i održavanje zdravih zuba zahteva oralnu negu. Čak i ako imate lepe zube, potrebna je pravilna oralna nega da biste ih održali zdravim i u savršenom stanju. Sleđenje određene rutine oralne higijene može dosta doprineti očuvanju vaših desni i zuba u dobrom stanju, kao i sprečavanju razvoja bolesti desni i gubitka zuba.

Evo nekoliko praktičnih načina da poboljšate svoje oralno zdravlje kod kuće.

Pravilno četkanje

Pravilno i redovno četkanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete uraditi da biste poboljšali svoje oralno zdravlje. Najbolji način da perete zube je kretanje četkice za zube kružnim pokretima po površinama zuba. Pri tome obratite pažnju na poslednji red zuba i druge teško dostupna mesta. Najbolje bi bilo da perete zube barem dva puta dnevno, po mogućnosti ujutru i pre spavanja. Na taj način smanjujete šanse za stvaranje zubnog plaka koji dovodi do stvaranja kamenca.

Temeljito čišćenje jezika

Kada se ne očisti pravilno, zubni plak može se nakupljati na jeziku i izazvati neprijatan zadah. Čišćenje jezika je jednako važno kao i čišćenje zuba, zato se potrudite da to radite kako treba. Baš kao što čistite zube četkicom, treba da čistite i jezik. Dodatno, možete koristiti strugač za jezik i ispirati usta sredstvom za ispiranje koje će ukloniti bakterije koje izazivaju neprijatan zadah.

Korišćenje odgovarajuće četkice za zube

Korišćenje pogrešne četkice za zube može uticati na vaše zube. Vlakna četkice za zube trebaju biti meka i zaobljena. Preporučuje se da se četkica za zube menja svaka tri meseca. Takođe, trebali biste izbegavati deljenje četkice za zube s drugima ili korišćenje tuđih četkica.

Upotreba konca za zube je važna

Korišćenje konca za zube stimuliše desni i pomaže u uklanjanju zubnog plaka sa mesta koje četkica za zube ne može dosegnuti. Uprkos svim tim prednostima, mnogi zanemaruju upotrebu konca za zube. Trebali biste koristiti konac za zube barem jednom dnevno. Ovaj jednostavan čin značajno doprinosi vašem oralnom zdravlju, zato ga ne treba olako shvatiti.

Razmislite o nošenju zubne proteze

Zubi su lakši za čišćenje i održavanje zdravim kada su pravilno poravnati; to se često ne dešava prirodno. Stavljanje zubne proteze znatno poboljšava celokupno oralno zdravlje. Osim što ispravlja zube, smanjuje šanse za bolesti desni i propadanje zuba. Zubne proteze su još jedan praktičan način za poboljšanje oralnog zdravlja; pogledajte rezultate ovde.

Koristite pastu za zube sa fluorom

Bez obzira na to koju pastu za zube odaberete, važno je da izaberete onu koja sadrži fluor. Ova supstanca je glavna odbrana protiv propadanja zuba i borbe protiv bakterija, pružajući zaštitnu barijeru za zube. Stoga, upotreba paste za zube sa fluorom pomaže u jačanju zubne gleđi i održavanju zdravih zuba.

Redovno posećujte stomatologa

Čak i uz strogu rutinu oralne nege, redovno posećivanje stomatologa je od suštinske važnosti. Redovne posete stomatologu pomažu u otkrivanju potencijalnih oralnih problema poput propadanja zuba i bolesti desni, i pružaju rešenje. Osim toga, posetom stomatologu možete dobiti popravke zubnih proteza, lečenje karijesa, izbeljivanje zuba i druge stomatološke tretmane poput aparatića za zube. Minimalno, trebali biste posetiti stomatologa dva puta godišnje radi čišćenja i pregleda.

Pijte više vode

Voda je odlična za vaše opšte zdravlje, uključujući i oralno zdravlje. Voda pomaže u ispiranju ostatka lepljive i kisele hrane koju konzumirate. Trebali biste piti vodu posle svakog obroka jer je to najbolje piće za vaše oralno zdravlje.

Smanjite unos šećera

Prekomerna konzumacija određene hrane povećava rizik od propadanja zuba. To uključuje slatkiše, voćne sokove i gazirana pića, između ostalog. Šećer se pretvara u kiselinu u ustima zbog bakterija, što može izazvati oštećenje zubne gleđi i stvaranje karijesa. Prekomerno konzumiranje kiselih voćki, kafe i čaja takođe može oštetiti zubnu gleđ. Stoga morate paziti na unos takve hrane.

Odustanite od štetnih navika

Eliminisanje štetnih navika je još jedan praktičan način poboljšanja oralnog zdravlja. Prakse poput pušenja mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući i negativne efekte na oralno zdravlje, pa bi takve navike trebalo napustiti.

Zaključak

Dobra oralna higijena je nešto što biste trebali praktikovati svakodnevno. Iako postoji mnogo načina da održite zube zdravim, jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti je započeti dan sa svežim i čistim ustima. Takođe, trebali biste voditi računa o unosu šećera, održavajući pritom dobru oralnu higijenu tokom ostatka dana. Srećom, uz ove savete to možete postići.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.