Pizza – italijansko jelo koje je postalo popularno svuda u svetu

Pizza je jedno od najpoznatijih italijanskih jela koje se danas služi širom sveta. Nastala je u Napulju u južnoj Italiji u 18. veku, kao jednostavno jelo koje su pripremali siromašni ljudi. Prve pizze pripremljene su sa malo maslinovog ulja, paradajz sosom i mozzarellom, a kasnije su se dodavali i drugi sastojci poput šunke, pečuraka, paprike i drugog povrća.

Danas postoji mnogo različitih vrsta pizze, od klasične margarite do pizze sa različitim vrstama sira, mesa, povrća i drugih sastojaka. Uz to, postoji i različite vrste testa, poput tankog, hrskavog testa koje se priprema u Napulju ili debljeg, mekšeg testa koje se priprema u nekim drugim delovima Italije i u drugim zemljama.

Da bi se pripremila pizza, potrebno je prvo pripremiti testo, koje se sastoji od brašna, kvasca, soli i vode. Testo se zatim ostavlja da naraste, nakon čega se rastegne i oblikuje u krug ili ovalni oblik. Na testo se zatim dodaje sos od paradajza, mozzarella sir i drugi sastojci, po želji. Nakon što je pripremljena, pizza se stavlja u rernu na pečenje dok ne postane hrskava i zlatno smeđa.

Pizza je postala popularna širom sveta zahvaljujući italijanskim imigrantima koji su se preselili u druge zemlje i otvorili pizzerije. Danas se pizza može naći u gotovo svakom delu sveta, a svaka regija ima svoje karakteristične vrste i načine pripreme.

Ukratko, pizza je jelo koje se sastoji od testa, paradajz sosa i sira, a može se dodati i drugo povrće, meso i začini. Priprema se pečenjem u rerni, a postoji mnogo različitih vrsta pizze, od klasične margarite do raznih kombinacija sastojaka.

Kako napraviti kvalitetno testo za pizzu

Ovde je jednostavan recept za kvalitetno testo za pizzu:

Sastojci:

– 500 grama brašna za picu

– 1 kašičica suvog kvasca

– 1 kašičica šećera

– 2 kašičice soli

– 2 kašike maslinovog ulja

– 300 ml tople vode

Priprema:

1. Pomešajte brašno, kvasac, šećer i so u velikoj posudi.

2. Dodajte maslinovo ulje i postepeno dodajte toplu vodu, mesajući testo dok ne postane glatko.

3. Prebacite testo na dobro pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

4. Prebacite testo u veliku, nauljenu posudu, prekrijte je krpom i ostavite da stoji na toplom mestu oko sat vremena dok se ne udvostruči u veličini.

5. Nakon toga, testo možete razvući i staviti sastojke po želji, a zatim peći u pećnici na 220 stepeni oko 10-15 minuta.

Vrste testa za pizzu

Postoji mnogo različitih vrsta testa za pizzu, a razlike između njih uglavnom su u teksturi i ukusu. Evo nekoliko primera:

1. Originalno tanko italijanski testo za picu: Ovo testo je napravljeno od samo nekoliko sastojaka, uključujući brašno, vodu, sol i kvasac. Testo se mesi i ostavlja da odstoji nekoliko sati kako bi se razvila tekstura. Ovo testo ima vrlo tanku koru, a sastojci na vrhu su obično jednostavni i minimalistički.

2. Deblje testo za picu: Ovo testo se pravi od istih sastojaka kao i originalno testo, ali se dodaje više kvasca kako bi se testo podiglo i bilo deblje. Ova vrsta testa može imati malo više masnoće i šećera, što daje drugačiji ukus.

3. Testo od celog pšeničnog brašna: Ovo testo se pravi od celog zrna pšenice, što ga čini bogatijim vlaknima i hranjivijim. Ovo testo ima drugačiji ukus i teksturu od tradicionalnog testa za picu.

4. Gluten-free testo za picu: Ova vrsta testa se pravi bez glutena, što ga čini pogodnim za osobe koje su intolerantne na gluten. Ovo testo može biti malo krtije i teže se razvlači od testa sa glutenom.

5. Testo sa dodatkom kukuruznog brašna: Ovo testo se pravi od kombinacije brašna za picu i kukuruznog brašna, što mu daje malo drugačiji ukus i teksturu. Ovo testo obično ima malo više hrskavosti od drugih vrsta testa za picu.

6. Pita testo: Ova vrsta testa se često koristi za pizzu u jugoistočnoj Evropi i na Bliskom Istoku. Ovo testo je tanje od klasičnog testa za pizzu i ima hrskavu teksturu, a obično se ne nadeva toliko kao klasična italijanska pizza.

7. Pala testo: Ovo testo se koristi za napraviti “pala pizza”, što je vrsta neapolitanske pizze sa debljom koricom i mekim, vazdušastim testom. Testo je slično klasičnom testu za pizzu, ali se ostavi da se diže nekoliko sati pre pečenja.

Ukusan paradajz sos je osnova za ukusno pizzu

Evo jednostavnog recepta za pripremu kvalitetnog i ukusnog paradajz sosa za pizzu:

Sastojci:

– 1 limenka pelata od paradajza

– 1 češanj belog luka

– 2 kašike maslinovog ulja

– 1 kašičica sušenog origana

– 1 kašičica soli

– 1/2 kašičice šećera

– Prstohvat bibera

Uputstvo:

1. Iseckajte češanj belog luka na sitne komadiće.

2. U zagrejanu tiganj dodajte maslinovo ulje i beli luk. Pržite na srednjoj temperaturi dok beli luk ne postane staklast.

3. Dodajte pelate od paradajza, sušeni origano, so, šećer i biber u tiganj sa belim lukom i maslinovim uljem. Dobro promešajte.

4. Smanjite temperaturu i kuvajte sos dok ne postane gušći, oko 20-30 minuta.

5. Skinite sos sa šporeta i ostavite da se ohladi.

6. Koristite sos na pizzi po želji.

Ukoliko želite da dobijete finiju i glatkiju teksturu sosa, možete ga ispasirati štapnim mikserom nakon što se ohladi. Takođe, ako želite malo jači ukus, možete dodati malo iseckane sveže ili sušene bosiljka.

Šta još obično ide u pizzu

Pored testa i paradajz sosa, neki od obaveznih sastojaka za pizzu su:

1. Mozzarella sir – Ovo je tradicionalni sir koji se koristi na pizzi. Možete ga narendati ili iseckati na tanke kriške i rasporediti po pizzi.

2. Ostali sirevi – Osim mozzarelle, na pizzi se mogu koristiti i drugi sirevi poput cheddar sira, gouda sira, feta sira, parmezana, itd.

3. Šunka – Pečena šunka se često koristi za pizze, ali se mogu koristiti i druge vrste mesa poput slanine, kobasice, piletine, itd.

4. Povrće – Na pizzi se mogu dodati razne vrste povrća poput paprike, paradajza, crnog luka, pečuraka, maslina, špinata, itd.

5. Začini – Začini daju pizzi dodatni ukus. Osim origana, koji se tradicionalno koristi za pizzu, možete koristiti i druge začine poput bosiljka, ruzmarina, čilija, belog luka, itd.

6. Maslinovo ulje – Maslinovo ulje se može koristiti za premazivanje testa ili kao dodatak nakon pečenja.

7. Pelati od paradajza – Pored paradajz sosa, na pizzi se mogu dodati i celi pelati od paradajza.

Ovo su samo neki od obaveznih sastojaka za pizzu, ali postoji mnogo varijacija i kombinacija koje se mogu koristiti. Sve zavisi od ličnih preferencija i ukusa.

Najpopularnije vrste pizza

Postoji mnogo vrsta pizza, neke su svuda i svetu (manje-više) iste, tu su i specilijateti pizzerija koji prave pizze sa sastojcima koje možete samo kod njih pronaći, ali i svaka sredina ima neke svoje jedinstvene dodatke.

Najpopularnije vrste pizze u svetu su:

1. Margherita – klasična pizza sa paradajz sosom, mocarelom i bosiljkom

2- Pepperoni – pizza sa pečenom salamom od govedine, paradajz sosom i mocarelom

3. Hawaiian – pizza sa šunkom i ananasom

4. Meat Lovers – pizza sa različitim vrstama mesa kao što su kobasice, slanina, piletina i govedina

5. BBQ Chicken – pizza sa BBQ sosom, piletinom i mocarelom

U Srbiji su takođe popularne ove vrste pizze, ali postoje i neke specifičnosti u ukusima i sastojcima koje su karakteristične za ovaj region. Na primer, u Srbiji se često dodaju i kulen, ajvar, kajmak i slanina kao sastojci za pizzu. Takođe, postoji i veliki broj pizzerija koje nude različite kombinacije sastojaka prema želji kupca.

Margherita pizza – recept

Sastojci za testo:

– 500g brašna

– 7g suvog kvasca

– 1 kašičica soli

– 1 kašičica šećera

– 300ml tople vode

– 2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za sos:

– 400g pelata ili pasirane paradajz sos

– 1 čen belog luka, sitno iseckan

– 1 kašičica sušenog bosiljka

– 1 kašičica soli

– 1 kašičica šećera

Sastojci za premazivanje:

– 200g mocarele, iseckane na sitne kockice

– 1/2 šoljice svežeg bosiljka, iseckanog

– Maslinovo ulje za premazivanje

Priprema:

1. U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, so i šećer. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da se diže na toplom mestu najmanje sat vremena.

2. U međuvremenu pripremite sos tako što ćete pomešati pelat ili pasirani paradajz sos sa belim lukom, bosiljkom, solju i šećerom.

3. Kad se testo udvostruči, rukom ga premesite i razvijte na debljinu od oko pola centimetra. Stavite ga u nauljenu tepsiju za pečenje.

4. Premažite testo sosom i rasporedite mocarelu po površini. Po vrhu pospite iseckani sveži bosiljak. Lagano prelijte sa malo maslinovog ulja.

5. Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C dok se testo ne ispeče i mocarela ne rastopi i dobije zlatno smeđu boju (oko 12-15 minuta).

6. Izvadite iz rerne i poslužite toplo.

Pepperoni pizza – recept

Sastojci:

– 1 lopta testa za pizzu

– 1/2 šoljice paradajz sosa

– 1 1/2 šoljica rendanog mozzarelle sira

– 1/2 šoljice narezanih pepperoni kobasica

– 1/4 šoljice narezanog crnog luka

– 1 kašičica sušenog origana

– 1 kašičica sušenog bosiljka

Uputstvo:

1. Zagrejte rernu na 220°C.

2. Razvijte testo za pizzu i stavite ga na pouljenu tepsiju.

3. Ravnomerno rasporedite paradajz sos po testu, ostavljajući oko 1 cm praznog prostora oko ivica.

4. Pospite rendanim mozzarelle sirom po paradajz sosu.

5. Rasporedite pepperoni kobasice i narezani crni luk po vrhu sira.

6. Pospite origanom i bosiljkom po vrhu pizze.

7. Pecite u zagrejanoj rerni 10-15 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

8. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a zatim secite i poslužite.

Uživajte u vašoj domaćoj pizzi pepperoni!

Hawaiian pizza – recept

Hawaiian pizza je jedna od popularnijih pizze i ima nekoliko varijanti, ali najčešće se sastoji od testa, paradajz sosa, kuvane šunke, ananasa i sira. Evo jednog recepta za pripremu:

Sastojci:

– 1 kugla testa za picu

– 1/2 šoljice paradajz sosa

– 100g kuvane šunke, iseckane na komadiće

– 1/2 šoljice iseckanog ananasa

– 1 šoljica rendanog sira (mozzarella, cheddar ili kombinacija)

– suvi začini po ukusu (origano, bosiljak, ruzmarin)

Uputstvo:

1. Zagrejte rernu na 220°C.

2. Razvucite testo na veličinu pleha i stavite ga na pleh ili u kalup za picu.

3. Premazati paradajz sosom preko testa, ostavljajući malo prostora sa strane za koru.

4. Posuti iseckanu kuvanu šunku preko sosa.

5. Dodati iseckan ananas preko šunke.

6. Posuti rendani sir preko ananasa.

7. Dodati suve začine po ukusu.

8. Pecite u rerni oko 12-15 minuta, dok sir ne bude rastopljen i kora ne bude zlatno smeđa.

9. Izvadite iz rerne i pustite da se malo ohladi pre nego što poslužite.

Napomena: Ukoliko želite, možete dodati i druge sastojke, poput šampinjona, paprike, crnog luka ili slanine.

Meat Lovers pizza – recept

Sastojci:

– 1 kugla testa za pizzu

– 1/2 šolje paradajz sosa

– 1/2 šolje rendanog mozzarelle sira

– 1/2 šolje rendanog cheddar sira

– 1/4 šolje iseckanog šunke

– 1/4 šolje iseckane slanine

– 1/4 šolje iseckane kobasice

– 1/4 šolje iseckanog pečenog pilećeg mesa

– 1/4 šolje iseckanog goveđeg mesa

– 1/2 kašičice soli

– 1/4 kašičice bibera

– 1 kašičica italijanskog začina

Uputstvo:

1. Zagrejte rernu na 220°C.

2. Razvucite pizzatijesto u željeni oblik i stavite ga na pobrašnjenu tepsiju.

3. Premažite paradajz sosom preko tijesta, ostavljajući malo prostora na ivicama.

4. Pospite rendanim mozzarelle i cheddar sirom preko paradajz sosa.

5. Pospite šunkom, slaninom, kobasicom, pilećim i goveđim mesom preko sira.

6. Posolite, pobiberite i pospite italijanskim začinima po ukusu.

7. Pecite u rerni oko 12-15 minuta ili dok tijesto ne bude hrskavo i zlatno smeđe.

8. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi i poslužite toplo.

Uživajte u vašoj ukusnoj pizzi Meat Lovers sa mnoštvom mesa!

BBQ Chicken pizza recept

Sastojci:

– 1 lopta testa za picu

– 1 šolja BBQ sosa

– 2 šolje izrendanog sira

– 2 pileća filea

– 1/2 crvenog luka, iseckanog na kolutove

– 1/4 šolje iseckanog peršuna

– 1 kašika maslinovog ulja

– So i biber po ukusu

Uputstvo:

1. Zagrejte rernu na 230 stepeni Celzijusa.

2. Ispecite pileća filea, a zatim ih isecite na sitne kockice.

3. Razvijte testo za picu na pek papiru.

4. Premažite testo BBQ sosom.

5. Dodajte izrendani sir, pileća kockice i iseckani crveni luk.

6. Posolite i pobiberite po ukusu.

7. Pospite peršunom i pokapajte maslinovim uljem.

8. Pecite u zagrejanoj rerni oko 12-15 minuta, dok se testo ne ispeče i sir ne rastopi.

Uživajte u vašoj BBQ Chicken pizzi!

Šta se još može dodati na spremljenu pizzu?

Nakon što se pizza ispeče, na nju se mogu dodati različiti sastojci pre serviranja. Neke od uobičajenih dodataka na pizzu su:

1. Maslinovo ulje: Dodavanje malo maslinovog ulja na pizzu nakon pečenja može joj dodati dodatni sloj arome.

2. Rukola: Sveža rukola se često koristi kao ukrasni dodatak pizzi. Dodaje svežinu i blago pikantnu notu.

3. Parmezan: Dodavanje ribanog parmezana na vrh pizze nakon pečenja može dodati dodatnu aromu i teksturu.

4. Crvena paprika: Seckana crvena paprika dodaje slatkoću i dodatnu boju na vrh pizze.

5. Vlasac: Seckani vlasac je još jedan ukrasni dodatak koji može dodati malo svežine na vrh pizze.

6. Tabasco sos: Ako volite malo više ljutine, možete dodati nekoliko kapi tabasco sosa na vrh pizze.

7. Kapare: Seckani kapare se često koriste kao dodatak na pizzi, posebno kod pizza sa maslinama i cherry paradajzom.

8. Origano: Dodavanje malo sušenog origana na vrh pizze može poboljšati njenu aromu

Uobičajeno je da se kečap ne koristi kao preliv na pizzi, jer se već koristi paradajz sos kao osnova. Korišćenje kečapa može promeniti ukus pizze i dodati nepotrebnu slatkoću. Međutim, ako želite dodati još malo paradajz ukusa, možete dodati malo kečapa u paradajz sos ili kao dodatak pizzi ako vam se dopada ukus. Uglavnom, to nije uobičajena praksa kod pripreme pizze.

Majonez se obično ne koristi kao sastojak na tradicionalnoj pizzi. Međutim, postoje neke vrste pizze koje mogu uključivati majonez kao sastojak, poput japanske pizze. Ova vrsta pizze može sadržavati majonez, sos od slatke senfa, lososa i drugih sastojaka, ali ovo nije uobičajeno u klasičnim pizzama koje su popularne u Italiji i u većini drugih zemalja.

Pizza i senf kombinacija može biti ukusna za neke ljude, dok drugima neće biti po ukusu. Međutim, senf se obično ne koristi kao osnovni sastojak na pizzi, već se može dodati kao dodatak nakon pečenja, zajedno sa drugim začinima i prelivima. Ako želite da isprobate ovu kombinaciju, možete dodati senf na pizzu pre ili posle pečenja, zavisno od vašeg ukusa i želje.

Egzotični dodaci za pizzu mogu biti različiti za različite ljude, jer zavise od ukusa i preferenci. Neki od mogućih egzotičnih dodataka su:

– Kikiriki puter

– Curry

– Feta sir

– Humus

– Mango

– Avokado

– Piletina

– Jagnjetina

– Kari kobasice

– Kozji sir

– Grilovana paprika

– Škampi

– Morski plodovi

– Jaja

– Prosciutto

– Rikota sir

– Pesto sos – Gorgonzola sir

– Karamelizirani luk

– Kiselkasti krastavci

– Artičoke

– Orasi

– Dimljena riba

– Roštiljana piletina

Zaključak

Pizza je jedno od najpopularnijih jela širom sveta. Iako je nastala u Italiji, postala je globalni fenomen i mnoge zemlje su usvojile svoje verzije ovog jela. Postoji mnogo varijanti pizze, od tradicionalnih do modernih, koje zadovoljavaju sve ukuse. Njena jednostavnost i prilagodljivost su razlozi zbog kojih je postala tako popularna. Može biti servirana u svim prilikama, bilo da se radi o običnom obroku kod kuće, brzom ručku na poslu ili izlasku sa prijateljima. Dodaci za pizzu su gotovo beskonačni, a svako može pronaći kombinaciju koja mu najviše odgovara. Ukratko, pizza je jelo koje voli mlado i staro, a zbog svoje univerzalnosti, prilagodljivosti i ukusa, nastavlja da se širi i osvaja srca širom sveta.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.