Pecivo sa belim lukom su italijanski recept koji koristi testo za picu prelivano belim lukom, puterom i peršunom. Oni su hrskavi spolja, ali lagani i žvakaći iznutra.
Sastojci
- 200 ml tople vode (od 40 do 45 stepeni C)
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 ¼ šolje brašna za hleb ili običnog brašna
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
Smesa za premazivanje od belog luka i putera:
- 5 supenih kašika neslanog putera
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- ¼ šolje peršuna, sitno iseckanog
- 1 kašičica soli
Uputstvo za pripremu testa
- U manjoj posudi, pomešajte kvasac i šećer sa toplom vodom i ostavite da odstoji 3 do 5 minuta, dok ne počne da peni.
- U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte maslinovo ulje, zatim smesu kvasca-šećera-vode.
- Pomešajte sve sastojke da biste formirali mekano testo, a zatim mesite 5 do 10 minuta. Testo treba da bude mekano i lepljivo. Ako je suvo, dodajte još 1 ili 2 supene kašike vode.
- Rukama posutim brašnom, oblikujte testo u loptu i lagano premažite maslinovim uljem. Stavite ga u veliku posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se udvostruči na suncu. Ovo može potrajati od 90 minuta do nekoliko sati.
- Kada se testo udvostruči, podelite ga na četvrtine.
- Pripremite 2 velika pleha i obložite ih silikonskom podlogom ili papirom za pečenje (papir premažite malo uljem za pečenje). Radite sa jednim komadom testa, spljoštite ga u grub pravougaonik veličine 10×12 centimetara.
- Koristeći oštar nož ili točak za picu, isecite svaki pravougaonik testa na 4 duge trake (2,5×12 centimetara). Svaku traku presecite na pola u sredini. Trebalo bi da imate 8 traka (1×2,5 centimetara).
- Uzmite jedan komad testa i oblikujte ga u oblik zmije, a zatim vežite čvor. Stavite svaki čvor na pleh za pečenje i ponovite postupak sa preostalim testom. Imajte na umu da će se testo dići, pa ostavite malo prostora između svakog čvora.
Premaz
- Kada sve čvorove vežete, premažite ih malo maslinovim uljem. Labavo ih prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče veličine. To će potrajati od 90 minuta do tri sata. Prema kraju tog perioda dizanja, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
- Otkrijte čvorove i pecite u rerni 12 do 15 minuta, ili dok lepo ne porumene odozgo.
- Dok se čvorovi peku, otopite maslac u malom loncu i lagano propržite beli luk u njemu 1 do 2 minuta na srednje-niskoj temperaturi, samo dovoljno da uklonite sirovu aromu belog luka. Dodajte so i peršun i promešajte da se sjedini. Isključite vatru.
- Kada su čvorovi gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade 5 minuta. Premažite ih mešavinom belog luka, putera i peršuna i poslužite.