Pecivo sa belim lukom

Pecivo sa belim lukom su italijanski recept koji koristi testo za picu prelivano belim lukom, puterom i peršunom. Oni su hrskavi spolja, ali lagani i žvakaći iznutra.

Sastojci

  • 200 ml tople vode (od 40 do 45 stepeni C)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 ¼ šolje brašna za hleb ili običnog brašna
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli

Smesa za premazivanje od belog luka i putera:

  • 5 supenih kašika neslanog putera
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • ¼ šolje peršuna, sitno iseckanog
  • 1 kašičica soli

Uputstvo za pripremu testa

  1. U manjoj posudi, pomešajte kvasac i šećer sa toplom vodom i ostavite da odstoji 3 do 5 minuta, dok ne počne da peni.
  2. U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte maslinovo ulje, zatim smesu kvasca-šećera-vode.
  3. Pomešajte sve sastojke da biste formirali mekano testo, a zatim mesite 5 do 10 minuta. Testo treba da bude mekano i lepljivo. Ako je suvo, dodajte još 1 ili 2 supene kašike vode.
  4. Rukama posutim brašnom, oblikujte testo u loptu i lagano premažite maslinovim uljem. Stavite ga u veliku posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se udvostruči na suncu. Ovo može potrajati od 90 minuta do nekoliko sati.
  5. Kada se testo udvostruči, podelite ga na četvrtine.
  6. Pripremite 2 velika pleha i obložite ih silikonskom podlogom ili papirom za pečenje (papir premažite malo uljem za pečenje). Radite sa jednim komadom testa, spljoštite ga u grub pravougaonik veličine 10×12 centimetara.
  7. Koristeći oštar nož ili točak za picu, isecite svaki pravougaonik testa na 4 duge trake (2,5×12 centimetara). Svaku traku presecite na pola u sredini. Trebalo bi da imate 8 traka (1×2,5 centimetara).
  8. Uzmite jedan komad testa i oblikujte ga u oblik zmije, a zatim vežite čvor. Stavite svaki čvor na pleh za pečenje i ponovite postupak sa preostalim testom. Imajte na umu da će se testo dići, pa ostavite malo prostora između svakog čvora.

Premaz

  1. Kada sve čvorove vežete, premažite ih malo maslinovim uljem. Labavo ih prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče veličine. To će potrajati od 90 minuta do tri sata. Prema kraju tog perioda dizanja, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
  2. Otkrijte čvorove i pecite u rerni 12 do 15 minuta, ili dok lepo ne porumene odozgo.
  3. Dok se čvorovi peku, otopite maslac u malom loncu i lagano propržite beli luk u njemu 1 do 2 minuta na srednje-niskoj temperaturi, samo dovoljno da uklonite sirovu aromu belog luka. Dodajte so i peršun i promešajte da se sjedini. Isključite vatru.
  4. Kada su čvorovi gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade 5 minuta. Premažite ih mešavinom belog luka, putera i peršuna i poslužite.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.