Osnove dinamičke joge

Dinamička joga je kreativni stil Һata joge, principa Astange i Liengara. Dinamička joga nije samo meditativna već i fizički izazovna. Pravilna kontrola daһa je neopһodna za stvaranje besprekornog toka položaja. Dinamička joga oslanja se na bandһe (unutrašnje energetske brave) kako bi produžila daһ.Ovo samo po sebi može zaһtevati izvesnu praksu. Naučite da znate kada je vaše telo van ravnoteže ili kada ga gurate predaleko – i uvek menjajte svoje položaje kad god je to potrebno.

Kontrola disanja

Neodvojivi dio prakse dinamičke joge je sinhronizacija kretanja tela s ritmom disanja kako bi se energiziralo telo, usredotočio um i izbeglo naprezanje mišića. Dopustite zvuku vlastitog daha da bude muzika vašeg plesa. Nikada ne više, osim kada dišete, i uskladite početak i kraj svakog udisaja s početkom i krajem određenog pokreta. Ritam vašeg daha treba ostati stabilan i glatki tokom koraka svake poze, što znači da se morate koncentrisati na protok svog daha i svesno kontrolirati svoje udisaje i izdisaje. To se naziva pranayama, ili kontrola daha. Kvalitet vašeg daha pokazatelj je kvaliteta vaše prakse. Ako zadržavate dah ili je površan i napet, možda ste premašili svoje granice i trebali biste se povući.

Kako biste istegnuli telo u praksi asana, morate naučiti kako istezati, odnosno produžiti udisaje i izdisaje. Ujjayi pranayama je jedinstvena tehnika disanja koja vam omogućuje povećanje protoka vazduha. Znači “pobednički produlženi dah”. Uključuje lagano sužavanje glotisa (otvora kroz glasnice) kao kad šapćete. Trenje vazduha koji prolazi kroz suženi glotis ima učinak stvaranja zvuka sličnog vetru koji prolazi kroz tunel.

Najlakši način za početak razvijanja tog zvuka je ležanje na leđima s kolenima savienim i stopalima na podu: Zatvorite oči, opustite lice i lagano suzite glotis, držeći usne zajedno s naznakom osmeha. Uzimajte duboke, produžene udahne bez podizanja i spuštanja donjeg stomaka. Koncentrišite se na kretanje daha prema gore, šireći celi prsni koš i područje koje podržava bubrege. Trebali biste osetiti kako vam se cela leđa šire na podu dok udišete.

Zvuk se može stvoriti vizualizacijom da izgovarate “haaaaaaa” pri izdisaju i “saaaaaa” pri udisaju, ali zadržavajući usne zajedno. Taj zvuk postaje alat koji možete koristiti tokom prakse asana za usredotočenje pažnje. Zamislite ga kao svoj mantru. Kada vam misli počnu lutati, usmerite pažnju nazad na zvuk i ritam svog daha.

Bitni elementi dinamične joge

Postizanje pravilne ravnoteže tela ključno je prilikom izvođenja dinamičnih jogičkih položaja. Težina vašeg tela mora biti ravnomerno raspoređena i ukorenjena u podu. Potrebno je primeniti provere i ravnotežu kako bi se celo telo održalo u ravnoteži za svaku pozu. Važno je sediti i uspravno stajati na početku svake poze. Produživanjem kičme stvara se više prostora između pršljenova, omogućujući slobodu kretanja. Da biste potpuno podržali kičmu, morate aktivirati sve mišiće svog tela, koje morate naučiti da rade u harmoniji jedni s drugima.

Bandhe

Bandha je sanskrtska reč koja znači “zaključavanje”. Aktiviranjem bandhe tokom asane možete regulirati protok prane, životne energetske sile koja se kreće kroz telo. U dinamičnom nizu poza postoje tri bandhe: mula bandha i uddiyana bandha.

Mula znači “koren” na sanskrtu, a mula bandha aktivirate koncentracijom na perineum, koji se nalazi ispred anusa. Kontrakcija se uspostavlja prema kraju izdisaja i trebala bi se održavati tokom udisaja. Na početku možda primetite da aktivirate celo područje, uključujući anus, ali s praksom ćete moći usavršiti radnju i podizati samo perineum.

Drugi bandha se naziva uddiyana, što znači “lebdenje prema gore”. Ovaj zaključak se aktivira povlačenjem trbušnih zidova(samo nekoliko centimetara ispod pupka i iznad kosti karlice).

To je vrlo suptilno povlačenje zadnjeg dela pupka prema kičmi, što omogućuje da donji dio stomaka ostane mekan i nepomičan. Ovo podizanje je povezano s podizanjem perineuma i biće najuočljivije na kraju izdisaja. Možete vežbati oba ova energetska zaključka u položaju “pas dole” (Adho mukha svanasana) u nizu vežbi Sunčev pozdrav. Primetićete da se i mula bandha i uddiyana bandha povezuju s disanjem. Imajte strpljenja: aktivacija bandha zahteva godine prakse kako biste ih u potpunosti ovladali i naučili aktivirati ih samo uz vežbu.

Kako praktikovati

Nemojte praktikovati dinamičnu jogu s punim želucem. Najbolje je pričekati dva do tri sata nakon obroka pre nego što započnete program. Odaberite vreme tokom dana kada nećete biti prekinuti ili ometeni: trebate moći posvetiti punu pažnju praktikovanju asana. Važno je da vam je prijatno, a odeća koju nosite tokom dinamične joge mora biti fleksibilna. Najbolje tkanine su pamučni materijali. Praktikujte u mirnom, čistom i toplom okruženju. Drveni pod je idealan, a savršen pod je onaj koji vam omogućuje praktikovanje bez “lepljive podloge”. Međutim, ako je površina vašeg poda klizava, morate koristiti podlogu.

Ostavite komentar