4 načina ulaganja u dobar noćni san

Nema boljeg osećaja od buđenja posle dobrog noćnog sna. Nakon svega, osećate se obnovljeno, osveženo i spremno da se suočite sa predstojećim danom. Osim toga, zdrav san je važan iz mnogo razloga. Na primer, pruža vašem telu i umu priliku da se napune energijom, pomaže održavanje zdravlja tela i jača imunološki sistem da se bori protiv bolesti. Takođe, povećava vašu produktivnost tokom dana.

Međutim, može se činiti da je nemoguće dobiti taj dobar noćni san. Bez obzira koliko se trudite da se umorite noću, jednostavno ne možete zaspati. Ili, ako vam uspe zaspati, celu noć se prevrćete i okrećete. Nedostatak dobrog sna štetan je i za vaše fizičko i mentalno zdravlje, zbog čega je važno preduzeti prave korake da poboljšate svoj san. Ako imate problema sa spavanjem, pogledajte ove 4 načina ulaganja u dobar noćni san.

Imajte dobar krevet

sna

Dobar krevet je ključan za dobar noćni odmor. Razlog za vaš loš san može biti upravo to što vam krevet nije udoban. Možda je vreme da investirate u novi krevet. To znači novi dušek, posteljinu, prekrivač i dobar jastuk. Pravi jastuk može poboljšati vaš san više nego što mislite. Jastuk od memorijske pene je odlična opcija za nekoga ko želi nešto što je podržavajuće i hladno tokom cele noći.

Pratite svoj san

Da biste poboljšali svoj san, trebate biti svesni svojih stvarnih šablona spavanja. Koliko puta se budite tokom noći? Kakav je kvalitet vašeg sna? Praćenje sna može vam sve to reći i još više. Praćenje sna prati vaš ciklus spavanja i pokrete tela tokom noći da biste videli koliko vremena provodite budni u odnosu na san. Može biti veoma korisno za poboljšanje kvaliteta sna.

Pokrećite svoje telo svakog dana

sna

Postavite cilj da svakog dana na neki način pokrenete svoje telo. To može biti šetnja, vežbanje, joga ili bilo šta što pokreće vašu cirkulaciju. Održavanje aktivnosti pomaže vašem telu da ostane zdravo, ali samo se pobrinite da ne vežbate pred samu spavanje. Vežbanje neposredno pre spavanja može vas zapravo držati budnim duže, pa pokušajte da vežbate barem dva sata pre nego što odete na spavanje.

Pridržavajte se rasporeda spavanja

Najbolje spavamo kada idemo na spavanje i budimo se u isto vreme svakog dana, uključujući i vikende. Odlazak na spavanje prekasno uzrokuje da se probudite kasno, što remeti vaš cirkadijalni ritam. Vaš cirkadijalni ritam je vaš unutrašnji alarm koji govori vašem telu kada da se probudi i kada da spava. Važno je da sarađujete sa svojim cirkadijalnim ritmom kako biste optimizovali kvalitet sna. Ako i dalje imate problema sa buđenjem, investirajte u dobar alarm koji vam može pomoći da se probudite, čak i kada to zaista ne želite.

sna

Nema razloga da se zadovoljite lošim snom svake noći. Loš san izaziva razdražljivost, zdravstvene probleme i mnogo više. Zato je važno posvetiti vreme da biste saznali kako poboljšati higijenu spavanja. Različite taktike delovaće na različite ljude, pa vam može trebati neko vreme da pronađete nešto što vam odgovara. Međutim, čim to učinite, primetićete da zaspite brže nego što ste ikada mislili. Svi zaslužujemo dobar san, zato se ne zadovoljavajte ničim manje.

Ostavite komentar