Kako očistiti Nespresso aparat u 4 jednostavna koraka

Nespresso aparati omogućavaju brzu i svežu pripremu kafe i espreso napitaka kada god vam je potrebno. Ali da biste održavali te napitke ukusnim (i održavali aparat u odličnom stanju), potrebno je malo preventivnog rada s vaše strane.

Vaš Nespresso aparat će morati redovno da se čisti, iako učestalost zavisi od toga koliko često se koristi. Takođe, povremeno će biti potrebno odstranjivanje kamenca kako bi se uklonile nagomilane mineralne naslage koje mogu negativno uticati na ukus vašeg espresa. Srećom, ove stvari su lako izvodljive i mogu se obaviti uz pomoć sredstava koja već verovatno imate pri ruci. Evo kako očistiti Nespresso aparat.

Koliko često čistiti Nespresso aparat

Ako koristite svoj Nespresso aparat svakodnevno, očistite ga iznutra i spolja svakih šest meseci. Ako ga koristite manje često, biće potrebno dubinsko čišćenje jednom godišnje.

Nespresso aparat će morati češće da se odstranjuje od naslaga kamenca nego što će biti potrebno za dubinsko čišćenje. Odstranjivanje kamenca treba raditi dva puta češće nego dubinsko čišćenje, pa ako koristite aparat dovoljno da zahteva dubinsko čišćenje svakih šest meseci, odstranjujte kamenac svaka tri meseca. Ako ga koristite samo nekoliko puta nedeljno, odstranjivanje kamenca se vrši svakih šest meseci. Vaši rezervoari za vodu, posude za kapsule i držači treba da se brzo isperu svaki put kad radite odstranjivanje kamenca kako bi vam kasnije dubinsko čišćenje bilo lakše.

Kako očistiti Nespresso aparat

1. Odstranite kamenac iz aparata

Pre nego što počnete čistiti spoljašnjost i rezervoare za vodu Nespresso aparata, prvo ćete očistiti unutrašnjost, odnosno odstraniti kamenac. Uzmite rastvor za odstranjivanje kamenca ili napravite svoj pomoću sirćeta. Počnite tako što ćete uključiti aparat za kafu i proveriti da unutar aparata nema kapsula, zatim otvorite rezervoar za vodu.

Sipajte rastvor za odstranjivanje kamenca prema uputstvima proizvođača ili kombinujte jedan deo vode s jednim delom sirćeta u rezervoaru za vodu, pazeći da je rezervoar napunjen samo do pola. Zatim postavite veliku šolju ili šolju ispod izlaza aparata. Držite pritisnuta oba dugmeta na vrhu aparata tri sekunde. Nespresso aparat će tada ući u ciklus odstranjivanja kamenca. Ovo će trajati nekoliko minuta.

Kada završi, sipajte vodu iz rezervoara za odstranjivanje kamenca koja se nalazi u vašoj šolji natrag u prazan rezervoar za vodu i ponovite postupak odstranjivanja kamenca. Nakon drugog prolaska kroz ciklus odstranjivanja kamenca, odbacite rastvor za odstranjivanje kamenca i napunite rezervoar čistom vodom. Pokrenite ciklus odstranjivanja kamenca još dva puta, koristeći svaki put čistu vodu. Nakon što ste proveli ukupno četiri ciklusa odstranjivanja kamenca, ponovno pritisnite oba dugmeta tri sekunde da biste izašli iz režima odstranjivanja kamenca.

2. Očistite rezervoar za vodu, posudu za kapsule i držač za kapanje

Zatim pređite na čišćenje pokretnih delova Nespresso aparata. Koliko god bilo primamljivo da ove predmete stavite u mašinu za pranje sudova, nemojte to raditi – rizikujete da ozbiljno oštetite aparat.

Sada, uzmite deterdžent za pranje posuđa i mek sunđer. Isključite aparat i izvadite rezervoar za vodu, posudu za kapsule i držač za kapanje. Rezervoar za vodu možete lagano podići sa aparata i držač za kapanje (zajedno sa pričvršćenom posudom za kapsule) može se izvući.

Ispraznite bilo koje tečnosti iz rezervoara za vodu, posude za kapsule i držača za kapanje i počnite ih čistiti jedan po jedan mokrim, sapunjavim sunđerom. Nakon što ste delo temeljno, ali nežno trljali, isperite ga pod tekućom vodom. Postavite ga na držač za sušenje i ponavljajte postupak dok svaki pokretni deo nije očišćen.

3. Očistite spoljašnjost Nespresso aparata

Dok se pokretni delovi Nespresso aparata suše, u maloj posudi pomešajte kap ili dve deterdženta za pranje posuđa s toplom vodom. Umaknite čistu krpu u smesu, a zatim njome obrišite spoljašnjost aparata.

Posebno obratite pažnju na izlaz za kafu, područje oko dugmadi i polugu, jer su ta mesta posebno izložena habanju. Završite tako što ćete aparat osušiti drugom čistom krpom.

4. Sastavite Nespresso aparat

Sastavite espresso aparat, pažljivo stavljajući svaki deo nazad na svoje mesto i obezbedite da svaki deo bude postavljen blago i sigurno. Nakon što ste aparat ponovo sastavili, ponovo ga priključite i uključite.

Saveti za održavanje čistoće Nespresso aparata

*Brzo brisanje spoljašnjosti aparata svaki put kad čistite oko njega olakšaće kasnije dubinsko čišćenje i produžiti vek trajanja aparata.

*Takođe, brzo ispiranje pokretnih delova svaki put kad napunite rezervoar za vodu ili izbacivanje stare kapsule takođe će osigurati da se naslage neće nakupiti.

*Kada aparat nije u upotrebi, ostavite polugu otključanu oko sat vremena da biste omogućili da vlaga ispari, ali je zatvorite ubrzo nakon toga. Na taj način ćete sprečiti ulazak prašine i drugih nečistoća u vaš aparat.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.