Neredovni menstrualni ciklus

Neredovni menstrualni ciklus nije isti kod svake žene. Normalan menstrualni period traje od 2 do 7 dana. Normalni ciklus može varirati od 21 do 35 dana. Kada se javlja krvarenje koje nije deo redovnog ciklusa, periodi su duži ili obilniji nego što je uobičajeno, kada se javlja između perioda ili kada je vreme između perioda duže od uobičajenog, to se naziva abnormalno ili neredovno krvarenje iz materice.

Uzroci

Postoji nekoliko uzroka abnormalnog krvarenja, ali najčešći je neravnoteža hormona.

 • Stres
 • Novi ciklus, što je nepravilnost koju neke devojčice doživljavaju na početku menstruacije. Njihov ciklus može biti neredovan mesecima ili godinama dok se ne uspostavi.
 • Problemi sa ishranom, na primer anoreksija, bulimija ili jednostavno loša ishrana.
 • Ako jedete puno brze hrane, ne pružate telu potrebne hranljive materije. Ako jedete neredovno, preskačete obroke i stalno se držite dijete – praktično stavljate telo u režim preživljavanja, ono misli da gladuje i isključuje nepotrebne sisteme.
 • Prekomerna fizička aktivnost
 • Lekovi – propisani i rekreativni
 • Promena rutine
 • Misli i emocije
 • Seksualna aktivnost – posebno kada je to nova pojava
 • Anksioznost zbog trudnoće
 • Bolest ili fiziološka neravnoteža, na primer stanje štitne žlezde

Neredovni menstrualni ciklusi takođe mogu biti upozoravajući znak ozbiljnijih poremećaja, posebno endometrioze i mioma materice i tumora. Ako vam je ciklus neredovan, posetite svog lekara kako biste se uverili da ovi uslovi ne postoje.

Neredovni menstrualni period

Neregularnost se takođe deli na dve kategorije:

Neredovnost na duži rok

Neredovnost na duži rok može biti bilo koji ciklus koji varira u dužini iz meseca u mesec ili iskustvo različitih abnormalnih simptoma, na primer, prekomerno krvarenje, odsustvo ciklusa mesecima, veoma bolne menstruacije ili ovulacija. Da biste bili na sigurnoj strani, ako imate produženo krvarenje ili veoma bolne simptome, pametno je da se posavetujete sa lekarom da biste saznali šta se dešava.

Nagli ili kratkoročni poremećaj

Kratkoročna neredovnost može biti posledica bilo jednog od gore navedenih uzroka i obično je jednokratna ili sporadična pojava. Ovi slučajevi verovatno nisu razlog za veliku zabrinutost osim ako osećate bol ili imate osećaj da nešto nije u redu.

Biljke za regulisanje menstruacije

Ginseng, sibirski ginseng, morkov, vitex, dong kvai, divlji jam i sladić mogu pomoći. Kinezi koriste dong kvai za regulisanje menstruacije barem od šestog veka p.n.e. Obično se uzima dong kvai u periodu od dve nedelje pre menstruacije. Rezultati studija sprovedenih u Kini doveli su istraživače do zaključka da ova biljka poboljšava iskorišćenost kiseonika u jetri i da sadrži male količine hranljivih materija koje su važne za žene: vitamini B2, B6 i E, pantotenska kiselina, holin i cink.

Druge biljke koje se koriste u kineskim i zapadnim formulama za regulisanje ženskog ciklusa su morkov, štitasta loboda i đumbir. Posebno su korisne za podsticanje menstruacije koja je odložena zbog bolesti, stresa ili preteranog naprezanja. Studije sprovedene u Indiji pokazale su da aloja vera sok, tradicionalno korišćena tamo kao ženski tonik, takođe reguliše menstruaciju.

Ostavite komentar