Najlepša mesta u Švajcarskoj

Švajcarska osim Alpa nudi i druga prelepa mesta, kao što je čarobno jezero Lugano koje deli granicu sa Italijom, prelepi Basel u koji smo se zaljubili, i sofisticirani grad Cirih. Može biti teško odlučiti gde posetiti kada posetite Švajcarsku, pa ćemo vam predstaviti najlepša mesta koja možete posetiti u Švajcarskoj kako biste vam pomogli da odaberete.

Švajcarski Alpi

Alpska regija je UNESCO svetska baština i to s razlogom. Nemoguće je nadmašiti lepote pejzaža u ovoj regiji, što je čini našim broj jedan izborom za najlepša mesta koja treba posetiti u Švajcarskoj. Švajcarci su takođe izvanredno obavili posao omogućavajući pristup svojim planinskim vrhovima koji je dostupan i jednostavan za svakoga.

Od Grindelwalda do Jungfraua u regiji Bernskog Oberlanda, pa do St. Moritza i Zermatt-Materhorna, ove planinske destinacije treba staviti na vrh liste mesta koja treba posetiti u Švajcarskoj.

Jungfraujoch – Vrh Evrope

Jungfraujoch – Vrh Evrope je doživljaj koji se dešava jednom u životu i zaista opravdava sva očekivanja. To je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Švajcarskoj i kada je vidite svojim očima, razumećete zašto!

Nalazi se u Bernskim Alpama u Jungfrau regiji, a poseta najuzbudljivijim UNESCO svetskim baštinama Švajcarske vodi vas najmodernijom žičarom na svetu i najvišim železničkim putovanjem u Evropi na zupčastom vozu do visine od 3454 metra (11.332 stopa).

Sa ovog vidikovca pružaju se neverovatni pogledi na planine prekrivene snegom, uključujući 4000-metarske vrhove Jungfrau 4.158 metara (13.642 ft), Eiger 3.967 metara (13.015 ft) i Mönch 4.110 metara (13.480 ft).

Aletsch glečer

Nakon što ste uživali u prelepim pejzažima, prošetajte ispod Aletsch glečera i istražite Ledenu palatu, lavirint tunela koji se proteže na 1000 metara ispod morske površine leda. Uživali smo toliko u vremenu provedenom na Jungfraujochu da smo ga stavili na vrh liste najlepših mesta koja treba posetiti u Švajcarskoj, ne samo zbog lepote, već i zbog iskustva.

Na Jungfraujochu ima toliko mnogo toga da se radi da će vaša čula biti preplavljena zabavom i uzbuđenjem.

Gornergrat

Nismo mislili da je moguće nadmašiti Jungfraujoch, ali kada smo se ukrcali na voz za Gornergrat u Zermattu, nismo mogli da verujemo svojim očima dok smo gledali kroz prozor. Smestio se na nadmorskoj visini od 3.089 metara, Gornergrat je jedno od najposećenijih mesta u Švajcarskoj već više od jednog veka.

Uzbudljiv pogled na okolne planine uključuje i Matterhorn u svoj svojoj slavi, ali prizor ledenog mora glečera nas je zaista ostavio bez daha. Dolazak na vrh omogućava vam pogled na 29 planina koje se uzdižu na više od 4000 metara. Sa svakim okretom, pruža se jedan očaravajući prizor za drugim.

Najbolji način da se krećete po planinama i istražujete sve što Zermatt nudi jeste da kupite paket koji uključuje sve vrste prevoza, kao što su žičare, zupčasta železnica i gondole. Možete potražiti odgovarajući paket na zvaničnom turističkom sajtu Zermatta. Zermatt je popularna destinacija i tokom leta, ali je takođe jedno od vodećih mesta u Švajcarskoj za zimske sportove.

Obavezno se spustite pešačkom stazom do vidikovca Toblerone u potrazi za simpatičnim crnobelim ovcama koje slobodno lutaju po brdima. Crnobele ovce postale su značajna turistička atrakcija Zermatta.

One su veoma slatke, a postoji aplikacija koju možete preuzeti kako biste videli gde se kreću po planini. Aplikacija zaista radi! Pronašli smo ih tokom našeg spuštanja sa Gornergrata. To je jedna od najlepših šetnji koje smo ikada imali u životu.

Grindelwald-First

Grindelwald-First je jedno od najpopularnijih mesta za posetu u Švajcarskoj, i to s razlogom. Nalazi se u administrativnom okrugu Interlaken-Oberhasli u kantonu Bern, a jedno od najfotografisanijih mesta u Švajcarskoj.

Bachalpsee (jezero Alpsee) je prelepo alpsko jezero koje reflektuje okolne planine kada je vreme pravo. Posetite zvanični turistički sajt Grindelwalda za više informacija o putovanju u Grindelwald.

Grindelwald-First i avanture

Jedna od najpopularnijih aktivnosti na vrhu Grindelwald-First je šetnja po Prvom stenovitom putu. Ulaz je besplatan, a pruža predivan pogled na dolinu ispod. Postoji razlog zašto je Grindelwald-First toliko popularan, osim svojih zadivljujućih pejzaža. Ima neke od najboljih turističkih atrakcija u regionu.

Od jedinstvenih avantura poput vožnje trotibika i planinskog kartinga do Prvog letača i Prvog zmajara, ovdje ima mnogo planinarenja, uzbudljive šetnje po stenovitom putu, i simpatičnih marmota koji pište u daljini, što ga čini odličnim izborom prilikom planiranja putovanja u Švajcarsku.Zermatt i Matterhorn

Matterhorn je jedan od najprepoznatljivijih simbola Švajcarske i jedna od najfotografisanijih planina na svetu. Zapravo, grad Zermatt je osnovan kako bi promovisao ovaj spektakularni simbol i postao je prva turistička destinacija u zemlji. Tokom godina, postao je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Švajcarskoj.

Pešačenje do jezera Stellisee u zoru je jedno od najlepših mesta za posmatranje Matterhorna. Uzmite vožnju vozom do doline Sunnegga-Rothorn za izlazak sunca, a zatim se uputite ka Stellisee jezeru kako biste videli najlepši pogled na Matterhorn. Nakon što uživate u jutru, nastavite ka Stazi 5 jezera kako biste videli izvanredan pogled na Matterhorn i okolne planine Zermatta.

Kada posetite Švajcarsku, ne propustite priliku da vidite Matterhorn. Bilo nam je potrebno tri posete pre nego što smo ga konačno videli, i ispostavilo se da je to naša omiljena destinacija u celoj zemlji. Više pročitajte: Hike 5 Lakes Zermatt – Neverovatni pogledi na Matterhorn.

Matterhorn Glacier Paradise

Matterhorn Glacier Paradise je još jedno neverovatno odredište u Zermattu. Zermatt možda jeste mali grad, ali je najpopularnije i najlepše mesto u Švajcarskoj. Kada stignete na vrh najviše žičare na svetu, pruža vam se pogled na 38 vrhova visokih četiri hiljade metara (13.000 stopa) i 14 glečera koji se prostiru preko Italije, Švajcarske i Francuske.

Takođe možete posetiti impresivan lavirint tunela ispod drugog najvećeg glečera u Evropi. Ovo je jedno od najlepših mesta u Švajcarskoj za skijanje. Glacier Paradise je najviše planinsko odmaralište za skijanje u Švajcarskoj i ovde možete skijati tokom cele godine.

Sankt Moritz

Sankt Moritz je originalna zimska turistička destinacija, i sa dobrim razlogom, ima mnogo zimskih sportova koje možete uživati. Ovo prelepo odredište u Švajcarskoj dobrodošlicu turistima na svojim padinama pruža još od 19. veka. Ovaj tipično švajcarski grad je domaćin dva Zimska olimpijska igara. Sankt Moritz je planinsko odredište tokom cele godine sa spektakularnim planinarskim stazama, hotelima i restoranima svetske klase, preko 250 km skijaških staza i 580 km planinarskih staza – raj za ljubitelje aktivnosti na otvorenom.

Ljubitelji zimskih sportova hrle u Sankt Moritz, jer je zaista zimsko čudo, ali to je i neverovatno mesto u Švajcarskoj za posetu tokom leta. Pročitajte naš članak Šta raditi u Sankt Moritzu. Posetite turističku stranicu Sankt Moritza kako biste pomogli u planiranju vašeg putovanja.

Harder Kulm, Interlaken

Interlaken je jedno od najboljih mesta za posetu u Švajcarskoj i odlična baza za istraživanje regiona Jungfrau u Bernskom Oberlandu. Ovo prelepo jezersko odredište ima predivan vidikovac.

Uzmite železničku prugu na zupčastu stazu do spektakularnog Harder Kulma, 1322 metra nadmorske visine. Pogled vam omogućava da vidite jezero Brienz i jezero Thun, kao i impresivne vrhove Ejgera, Menha i Jungfraua.

Cirih

Cirih je najveći grad u Švajcarskoj i ne smete ga propustiti. Nalazi se pored jezera Cirih i reke Limat, a lepota grada dolazi do izražaja kroz zvonike crkava starog grada koji se protežu duž obale. Kao finansijska prestonica Švajcarske, Cirih ima svojih luksuznih atrakcija, uključujući jednu od najskupljih ulica za šoping na svetu.

Prošetajte kaldrmisanim ulicama starog grada i divite se prelepom zalasku sunca iznad tornjeva gradskih katedrala. Preporučujemo da izdvojite barem tri dana u Cirihu kako biste uživali u njegovim muzejima (posebno u Švajcarskom nacionalnom muzeju i Kući Lindt).

Kao bogati svetski bankarski centar (dobro, ovo je samo nagađanje), Cirih ima toliko toga za videti i raditi. Uživajte u vožnji brodom na jezeru Cirih, planinarenju u planinama i uživanju u finoj kuhinji.

Kako stići do Ciriha

Kao najveći grad u Švajcarskoj, Cirih je mesto u kojem možete provesti dane istražujući. Ima mnogo kulturnih atrakcija i avantura na otvorenom, od vožnje vozom do planine Uetliberg radi panoramskog pogleda na grad do sup-iranja kroz marine jezera Cirih.

Bazel na reci Rajni

Bazel je divan grad koji se nalazi direktno na reci Rajni. Deli granicu sa Francuskom i Nemačkom, što ga čini idealnom lokacijom za baziranje i istraživanje okoline. Poznat kao kulturna prestonica Švajcarske, Bazel se ponosi nekim od najjedinstvenijih i najlepših arhitektonskih zdanja u zemlji.

Njegove moderne građevine se savršeno uklapaju sa Starim gradom (Altstadt) koji se prostire duž Rajne, dok Bazelska katedrala, najveća katedrala u Bazelu, stoji kao stražar, gledajući sa Grossbasela (leva obala reke) prema Klein Basel-u (desna obala reke).

Ticino region – Italijanska Švajcarska

Kada posetite Švajcarsku, Mediteran nije prva stvar koja vam padne na pamet, ali to je upravo ono što ćete dobiti u Ticinu. Mediteranski osećaj u regionu Ticino u Švajcarskoj će vas preneti u Italiju. Zapravo, Ticino je gotovo potpuno okružen Italijom. Ticino ima poseban osećaj koji se razlikuje od ostatka Švajcarske.

Toplo vreme i šarene zgrade duž jezera Lugano i Maggiore stvaraju osećaj kao da se nalazite na italijanskoj rivijeri i Cinque Teri. Kada tražite nešto drugačije, pobrinite se da Ticino bude na vrhu vaše liste mesta za posetu u Švajcarskoj.

Lugano

Grad Lugano je glavna atrakcija Ticina, sa planinama koje okružuju njegovu dugu plažu i šetalište uz neokrnjeno jezero Lugano. Poznat kao “Mali Rio Švajcarske”, Lugano je savršeno mesto za usporavanje i uživanje u suncu. (Zaista nas je podsetio na Rio de Žaneiro)

Takmiči se sa obližnjim jezerom Como u Italiji po lepoti i luksuzu, što ima potpunog smisla jer je jezero Lugano deli granicu sa Italijom.

Dolina Verzasca

Dolina Verzasca je jedno od najlepših mesta u Švajcarskoj koje nije toliko poznato kao druga mesta u zemlji, ali ne zadugo! Poznata je po svojim električno zelenim vodama koje teku kroz obrađene slojeve stena, što je predivan način da provedete dan.

Plivajte u vodi, idite na planinarenje ili divite se skakačima sa litice koji skaču sa dvostrukih lukova Ponte dei Salti. (Ljupki srednjovekovni pešački most koji prelazi reku)

Zamak Belincone

Glavni grad Ticina ne sme se propustiti zbog svojih UNESCO svetskih kulturnih dobara – Zamkova Belincone. Zamkovi se sastoje od tri dobro očuvana zamka i utvrđenih zidina – Castelgrande, Montebello i Sasso Corbaro, koje ne smete propustiti prilikom posete južnoj Švajcarskoj.

Dvorac Chillon u Montrou

Montreux je poznat po Montreux muzičkom festivalu. Uživali smo u šetnji duž obale ove prelepe varoši smeštene uz Alpe i Ženevsko jezero. Jedno od najvažnijih istorijskih mesta koje treba posetiti u Švajcarskoj je slikoviti dvorac Chillon. Dvorac datira iz 12. veka i kao da je iz bajke smešten na obalama Ženevskog jezera.

Najznačajnije stvari koje treba videti u dvorcu Chillon su gotičke podzemne prostorije, slike iz 17. veka i kapela. Ali zaista je okruženje dvorca koje nas je ostavilo bez daha.

Ženeva

Kad smo već kod regiona Ženevskog jezera, poseta Švajcarskoj ne bi bila potpuna bez posete Ženevi. Ženeva je dom sedišta Ujedinjenih nacija i Međunarodnog crvenog krsta. Postoji mnogo kulturnih atrakcija u Ženevi, uključujući Veliko pozorište i Opera kuću.

Bern – Glavni grad

U glavnom gradu Švajcarske smo proveli samo jedan dan, ali želela sam da smo ostali duže. Srednjovekovni stari grad Berna je UNESCO-ova svetska baština i ima najdužu pokrivenu šoping promenadu na svetu sa 6 km arkada. To je ulaz u Alpe, dom najviše katedrale u Švajcarskoj i sedište parlamenta. Stari grad se pruža duž reke Aare stvarajući slikovitu atmosferu.

Ne propustite da posetite znameniti srednjovekovni kula sa satom u Bernu, Zytglogge. To je jedna od najpopularnijih atrakcija u gradu.

Luzern

Kao i mnogi gradovi u Švajcarskoj, Lucern ima prelep stari grad smešten pored slikovitog vodenog tela. Lucernsko jezero je centralna tačka posete gradu sa prelepim Kapel mostom (Kapellbrücke) koji premošćuje reku Reus.

Najpoznatiji simbol Lucerna datira iz 14. veka i najstariji je pokriveni most u Evropi. Sa švajcarskim Alpima u blizini, odlučili smo da napustimo spa centar i vozom Rigi Bahn, prvom železnicom u Evropi sa zupčastim pogonom, otputujemo do vrha planine Rigi. To je divno mesto za provesti nekoliko dana.

Švajcarski nacionalni park

Teško je poverovati da Švajcarska ima samo jedan nacionalni park, ali to je istina. On nosi ime Švajcarski nacionalni park i omiljen je među ljubiteljima prirode.

Nalazi se u srcu švajcarskih Alpa, na istoku zemlje, i osnovan je 1914. godine. Pokriva površinu od preko 170 kvadratnih kilometara (65 kvadratnih milja).

Park nudi mrežu dobro održavanih planinskih staza koje odgovaraju različitim nivoima veština, od blagih šetnji kroz bujne livade do izazovnih uspona na alpske vrhove. Postoji staza za svakog avanturistu.

Švajcarski Grand Kanjon

Rajnaška klisura često se naziva švajcarskim Grand Kanjonom. Posetioci mogu da uživaju u ovoj lepoti vozeći se jednom od najscenovitijih železničkih ruta duž Rajnaške klisure. Pogledajte atrakcije Velikog kanjona Amerike.

Najbolji način da se krećete po Švajcarskoj je korišćenje švajcarske železničke mreže koja je vrlo razvijena. Možete lako putovati do Ticina vozom koristeći Švajcarsku putnu kartu (Swiss Travel Pass).

Švajcarska putna karta uključuje

  • Neograničeno putovanje vozom, autobusom i brodom
  • Javni prevoz u više od 90 gradova i mesta
  • Uključujući izlete u planine: Rigi, Šiltorn, Stanserhorn i Štus
  • Besplatan ulaz u više od 500 muzeja širom Švajcarske
  • Kupite svoju Švajcarsku putnu kartu ovde.
  • Dve besplatne informativne aplikacije koje vam mogu pomoći prilikom planiranja putovanja po Švajcarskoj su aplikacija Grand Train Tour of Switzerland i aplikacija Swiss Travel Guide.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.