Najbolji izvori proteina u povrću

Protein je ključan za oporavak mišića, podršku imunološkom sistemu i opšte zdravlje. Iako mnogi povezuju proteine sa proizvodima životinjskog porekla, povrće takođe može biti bogat izvor ovog vitalnog hranljivog sastojka. Bilo da pratite vegetarijansku, vegansku ili više biljnu ishranu, povrće vam može pomoći da zadovoljite potrebe za proteinima, uz pružanje drugih važnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali.

Najbolji izvori proteina u povrću:

Sočivo

Sočivo je prava proteinska sila, sa oko 9g proteina na 100g. Takođe je bogato vlaknima, gvožđem i folatom, što ga čini odličnim izborom kako zbog proteina, tako i za celokupnu ishranu.

Leblebije

Leblebije sadrže oko 9g proteina na 100g, uz vlakna i zdrave ugljene hidrate. Svestrane su i mogu se koristiti u raznim oblicima, od humusa do pečenih grickalica.

Grašak

Grašak sadrži oko 5g proteina na 100g. Osim proteina, grašak je bogat vlaknima i vitaminima poput A i C, što ga čini sjajnim dodatkom svakom obroku.

Spanać

Kuvan spanać pruža oko 3g proteina na 100g. Spanać je takođe bogat gvožđem, vlaknima i antioksidansima.

Brokoli

Brokoli sadrži oko 2.5-3g proteina na 100g, uz obilje vitamina, minerala i antioksidanata.

Prokelj

Prokelj pruža oko 3.4g proteina na 100g. Takođe je bogat vlaknima i vitaminom C, što ga čini odličnim dodatkom vašoj ishrani.

Špargla

Špargla sadrži oko 2.2g proteina na 100g. Niskokalorična je i bogata esencijalnim hranljivim materijama poput folata i vitamina K.

Artičoke

Artičoke sadrže oko 3.3g proteina na 100g. Takođe su bogate vlaknima i antioksidansima, što može pomoći u podršci varenju i opštem zdravlju.

Kelj

Kelj pruža oko 3g proteina na 100g, uz visoku koncentraciju vitamina A, C i K. Takođe je bogat vlaknima i antioksidansima.

Krompir

Iako se često smatra izvorom ugljenih hidrata, krompir sadrži oko 2g proteina na 100g. Takođe je dobar izvor kalijuma i vitamina C.

Pridružite se našoj Viber grupi!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.