Mediteranska ishrana: Zdrava i ukusna

Usvajanje zdrave ishrane je najvažnija komponenta za postizanje zdravog i srećnog načina života. Ono što jedemo direktno utiče na naše raspoloženje, energiju, težinu i opšte zdravlje. Takođe, istraživanja podržavaju pravilo 80/20 koje dokazuje da je ishrana efikasnija od vežbanja u postizanju celokupnog zdravlja, kao i ciljeva mršavljenja. S obzirom na to, hajde da detaljnije pogledamo ukusnu i zdravu mediteransku ishranu. Budući da potičem iz italijanskog porekla, prirodno sam veliki fan ovog načina ishrane!

Šta je Mediteranska ishrana?

To je ishrana inspirisana tradicionalnim mediteranskim zemljama koja se sastoji uglavnom od prirodnih sezonskih namirnica, jednostavno pripremljenih, poput voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, ekstra devičanskog maslinovog ulja, mahunarki, ribe, piletine, zdravih masti, začina i začinskog bilja. Ona promoviše umerenu konzumaciju crvenog mesa i ograničeno korišćenje soli… i da, crveno vino! (koje je naravno opcionalno i podstiče se umerena konzumacija) Ovaj način ishrane je dokazano smanjio rizik od srčanih bolesti, kancera, lošeg holesterola i drugih hroničnih bolesti, kao i da poboljšava opšte zdravlje.

Prema Mayo klinici, evo ključnih komponenti mediteranske ishrane:

  • Pretežno konzumiranje biljnih namirnica, poput voća i povrća, integralnih žitarica, mahunarki i orašastih plodova
  • Zamenjivanje putera zdravim mastima, poput maslinovog ulja i ulja kanole
  • Korišćenje začina umesto soli za začinjavanje hrane
  • Ograničavanje konzumacije crvenog mesa na nekoliko puta mesečno
  • Konzumiranje ribe i peradi najmanje dva puta nedeljno
  • Uživanje u obrocima sa porodicom i prijateljima
  • Umereno konzumiranje crvenog vina (opciono)
  • Dovoljno vežbanja

Između ostalih ukusnih mediteranskih jela, lično obožavam ukusnu mediteransku salatu. One su sveže, živopisne, i možete doslovno kreirati milion različitih kombinacija – zato nemojte dosaditi sa salatom, budite kreativni! Jednostavno izaberite zelenu salatu, povrće, protein i gotovo.

Jedan od mojih omiljenih izbora je komplet rukole, sa iseckanim paradajzom, krastavcima, lukom, preko koje poslažem propržene ili grilovane škampe ili piletinu, pospem malo susamovih semenki i prelijem maslinovim uljem i sirćetom. Dodajte komadić integralnog hleba sa prilogom maslinovog ulja za umakanje i eto! Moje čulo ukusa je oduševljeno, a ja se osećam zadovoljno jer sam pojela zdrav i ukusan obrok.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.