Ovaj recept za meksički pileći čili predstavlja gustu supu bogatu ukusnim sastojcima. Supa kombinuje komade piletine, povrće i začinjenost. Kada se skuva, poslužuje se sa prilogom od kisele pavlake.
Sastojci:
- 450g pilećih fileta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 10 šolja vode
- 2 šolje pilećeg bujona
- ½ šolje paradajz sosa
- 1 krompir, oljušten i iseckan
- 1 mali luk, iseckan
- 1 šolja kukuruza, zamrznutog
- ½ šargarepe, isečene na kolutove
- 1 stabljika celera, iseckana
- 1 šolja paradajza, iseckanog
- 425g crvenog pasulja (kidney), sa tečnošću iz konzerve
- ¼ šolje crvene paprike (pimento), iseckane, iz konzerve
- 1 jalapeno paprika, iseckana
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1 ½ kašičice čilija u prahu
- 1 kašičica kumina
- ¼ kašičice soli
- Prstohvat kajenskog bibera
- Prstohvat bosiljka
- Prstohvat origana
Za prilog:
- Kisela pavlaka
- Prstohvat seckanog peršuna (italijanski peršun)
Uputstvo:
- Na srednje/jakoj vatri, propržite pileće filete na maslinovom ulju u velikom loncu.
- Pecite piletinu sa obe strane dok ne bude gotova – oko 7-10 minuta sa svake strane. Ostavite piletinu da se ohladi dok je ne možete rukovati.
- Ne ispirajte lonac. Rukama iskidajte piletinu na male komade i vratite je nazad u lonac.
- Dodajte preostale sastojke u lonac i povećajte vatru na visoku. Pustite da smesa proključa, zatim smanjite vatru i krčkajte 4-5 sati.
- Često mešajte smesu kako bi se mnogi komadi piletine iskidali na manje komadiće. Čili bi trebao znatno da se redukuje, postane gušći i tamniji (manje narandžaste, više smeđe boje) kada je gotov.
- Pomešajte seckani peršun sa kiselom pavlakom i poslužite kao prilog za posipanje čilija, po želji.
- Uživajte u ovom ukusnom meksičkom pilećem čiliju, sa citrusnim notama limuna i svežim začinskim peršunom.