Meksički pileći čili

Ovaj recept za meksički pileći čili predstavlja gustu supu bogatu ukusnim sastojcima. Supa kombinuje komade piletine, povrće i začinjenost. Kada se skuva, poslužuje se sa prilogom od kisele pavlake.

Sastojci:

  • 450g pilećih fileta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 10 šolja vode
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • ½ šolje paradajz sosa
  • 1 krompir, oljušten i iseckan
  • 1 mali luk, iseckan
  • 1 šolja kukuruza, zamrznutog
  • ½ šargarepe, isečene na kolutove
  • 1 stabljika celera, iseckana
  • 1 šolja paradajza, iseckanog
  • 425g crvenog pasulja (kidney), sa tečnošću iz konzerve
  • ¼ šolje crvene paprike (pimento), iseckane, iz konzerve
  • 1 jalapeno paprika, iseckana
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 ½ kašičice čilija u prahu
  • 1 kašičica kumina
  • ¼ kašičice soli
  • Prstohvat kajenskog bibera
  • Prstohvat bosiljka
  • Prstohvat origana

Za prilog:

  • Kisela pavlaka
  • Prstohvat seckanog peršuna (italijanski peršun)

Uputstvo:

  1. Na srednje/jakoj vatri, propržite pileće filete na maslinovom ulju u velikom loncu.
  2. Pecite piletinu sa obe strane dok ne bude gotova – oko 7-10 minuta sa svake strane. Ostavite piletinu da se ohladi dok je ne možete rukovati.
  3. Ne ispirajte lonac. Rukama iskidajte piletinu na male komade i vratite je nazad u lonac.
  4. Dodajte preostale sastojke u lonac i povećajte vatru na visoku. Pustite da smesa proključa, zatim smanjite vatru i krčkajte 4-5 sati.
  5. Često mešajte smesu kako bi se mnogi komadi piletine iskidali na manje komadiće. Čili bi trebao znatno da se redukuje, postane gušći i tamniji (manje narandžaste, više smeđe boje) kada je gotov.
  6. Pomešajte seckani peršun sa kiselom pavlakom i poslužite kao prilog za posipanje čilija, po želji.
  7. Uživajte u ovom ukusnom meksičkom pilećem čiliju, sa citrusnim notama limuna i svežim začinskim peršunom.

Ostavite komentar