10 zdravstvenih benefita konzumiranja kozjeg mleka u odnosu na kravlje mleko

Šta je prva stvar koju pijemo nakon rođenja? Mleko, majčino mleko. Mleko je od vitalnog značaja u životu svakoga. Nakon šest meseci prelazimo na kravlje mleko. Ali da li znate da je kozje mleko zdravije i hranljivije od kravljeg mleka? Širom sveta se koristi kozje mleko zbog njegovih nutritivnih benefita. U Aziji i širom sveta, kozje mleko je poželjnije od kravljeg mleka. Kozje mleko sadrži više nutritivnih benefita u odnosu na kravlje mleko.

Benefiti kozjeg mleka

Hranljivi faktori kozjeg mleka:

Kalorije – 168 kCal, od kojih. Proteini – 10,9 g. Ugljeni hidrati – 11 g. Natrijum – 12 g. Šećeri – 11 g. Zasićene masti – 6,5 g. Kalcijum – 33 g. Takođe sadrži magnezijum, vitamine A, B i C, kalijum, ugljene hidrate, bakar, cink, itd.

Lako svarljivo

Masti u kozjem mleku su manje i lakše svarljive. Samo 2% kozjeg mleka se pretvara u kiselo mleko pre nego što stigne do našeg stomaka, što je mnogo bolje u poređenju s kravljim mlekom. Kozje mleko se lako vari za svega 20 minuta. Mnogi imaju problema sa varenjem mleka zbog visokog sadržaja laktoze i skloni su alergijama – kozje mleko pruža bolju opciju jer sadrži manje laktoze i ne izaziva alergijske reakcije.

goat's milk

Lek za denga groznicu

Kozje mleko se koristi kao lek za pacijente obolele od denga groznice. Smanjenje broja krvnih pločica i nedostatak selena su glavne komplikacije kod denga groznice. Kozje mleko je bogat izvor selena koji povećava broj krvnih pločica i koristi se u tretmanu pacijenata obolelih od denga groznice.

Sadrži svarljive proteine:

Kravlje mleko se u velikoj meri izbegava kod dece jer sadrži A1 kazein, protein koji se teško vari i može izazvati 20 različitih vrsta alergija poput curenja nosa, kolika kod beba, grčeva u stomaku i osipa.

Zbog A1 kazeina, dolazi do inflamacije koja je glavni uzrok mnogih bolesti. A1 kazein može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput probavnih problema, kolitisa, sindroma iritabilnog creva, akni, ekcema itd. Kozje mleko proizvodi A2 kazein protein, koji nema inflamatorna dejstva i nije sklon alergijama.

Kozje mleko za bebe

Kozje mleko se smatra sličnim majčinom mleku. Ako se kozje mleko posluži nakon prvog dojenja majke, bebe će imati visok imunitet i manje alergijskih reakcija. Deca će spavati više tokom noći i imati dovoljno sna.

Nizak holesterol i visok sadržaj kalcijuma

Kozje mleko sadrži 327 miligrama kalcijuma, što je dovoljna količina za organizam. Sadrži 30-35% masnih kiselina koje pružaju energiju organizmu. U stvari, ove masne kiseline pomažu u snižavanju holesterola i tretiraju srčane bolesti i crevne poremećaje.

Održava lepu kožu

Essencijalni trigliceridi i masne kiseline čine kožu hidriranom i mekom. Kozje mleko sadrži mlečnu kiselinu koja poboljšava ten, uklanja mrtve ćelije kože i daje ravnomeran ten.

Leči arteriosklerozu

Arterioskleroza je zadebljanje zidova arterija. Kozje mleko se koristi za lečenje arterioskleroze jer sadrži manje enzima ksantin oksidaze, koji kada dospe u krvotok, stvara ožiljno tkivo na srcu koje zatim proizvodi holesterol kao zaštitu za srce.

Artritis

Artritis je posledica nedostatka biorganskog natrijuma, a kozje mleko sadrži obilje ovog elementa. Konzumiranje šolje mleka će očuvati odgovarajući nivo natrijuma u kostima.

Jača kosti i zube

Kozje mleko sadrži 15% više kalcijuma i aminokiselinu triptofan, što održava kosti i zube snažnim i smanjuje mogućnost osteoporoze.

Deluje na čireve na želucu: Kozje mleko ima veći kapacitet neutralizacije kiselina u želucu i smanjuje pojavu čira na želucu.

goat's milk

Kozje mleko u poređenju s kravljim mlekom

Lako svarljivo

Molekuli masti u kozjem mleku su manji u poređenju s kravljim mlekom, što ga čini lakše svarljivim. Kozje mleko se vari za samo 20 minuta nakon konzumacije. Kravlje mleko zahteva najmanje 2-3 sata za varenje. Bez alergena i inflamacije: A1 kazein prisutan u kravljem mleku sklon je alergijama i inflamaciji koja može trajati sve do adolescencije, dok kozje mleko sadrži A2 kazein protein koji je blagotvoran kako za bebe, tako i za odrasle osobe.

Alkalno i kiselo

Kravlje mleko je kiselo prirode, dok je kozje mleko alkalno, što sprečava bolesti, uključujući neurološke, mišićne i kardiovaskularne probleme.

Ukus

Kozje mleko ima specifičan ukus koji se može percipirati kao neprijatan, dok kravlje mleko ima prijatan ukus i miris.

Jeftinije

Kravlje mleko je mnogo jeftinije od kozjeg mleka i može se nabaviti bilo gde, kod poljoprivrednika ili u supermarketima. Mnogi poljoprivrednici nemaju koze i ne snabdevaju kozjim mlekom, dok se u supermarketima obično prodaje fermentisano kozje mleko umesto sirovog.

Sirovo mleko

Nije preporučljivo konzumirati sirovo kozje mleko jer sadrži bakterije, a naša creva ne mogu uvek podržati takvo stanje, što može dovesti do bolesti.

Zaključak

Kozje mleko ima visoku nutritivnu vrednost i polako dobija na popularnosti. Za početnike koji žele da piju kozje mleko, mogu se dodati neki ukusi jer ima specifičan ukus. Konsultujte svog lekara pre početka konzumacije kako biste dobili informacije o doziranju.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.