Marinirani krastavci

Krastavci su omiljeni sastojak u mnogim salatama i zimnicama, posebno tokom toplih letnjih meseci. Njihova hrskavost i osvežavajući ukus čine ih savršenim dodatkom uz obrok ili kao samostalnu užinu.

Recept za marinirane krastavce, koji ćemo danas predstaviti, idealan je za one koji žele brzo i jednostavno pripremiti ukusnu salatu koja može trajati nekoliko dana u frižideru. Kroz jednostavne korake, dobićete savršeno balansiran ukus između slatkog, kiselog i aromatičnog, zahvaljujući kombinaciji svežih začina i meda.

Sastojci:

  • 140 ml krastavaca
  • 140 ml vode
  • 70 ml alkoholnog sirćeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika meda
  • 3 veća čena belog luka
  • 4 gramčice sveže mirođije
  • 5 zrna karanfilića
  • 10 zrna crnog bibera

Priprema:

Važno je odabrati mlade krastavce koji su uski i nešto veći od standardnih kornišona. Krastavci se dobro operu i iseku na krugove, dok kora ostaje netaknuta. U šerpu se sipaju voda, sirće, so, šećer i med, a zatim se sve to kuva na umerenoj vatri dok se šećer, so i med potpuno ne rastope.

Nakon što je preliv spreman, u teglu se redom slažu krastavci, mirođija, beli luk, karanfilić i biber, pri čemu je važno blago pritisnuti krastavce kako bi se bolje složili. Tegla se zatvara metalnim poklopcem i ostavlja da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim se stavlja u frižider preko noći.

Narednog dana, vaša salata je spremna za konzumaciju. Marinirani krastavci će dobiti bogat ukus od mirođije, belog luka i začina, dok će med i šećer doprinijeti lagano slatkoj noti koja savršeno balansira kiselost sirćeta. Ova salata može poslužiti kao osvežavajući dodatak uz glavno jelo ili kao lagani zalogaj tokom dana.

Zaključak

Ovaj recept za marinirane krastavce predstavlja jednostavan, ali veoma ukusan način da obogatite svoju svakodnevnu ishranu. Priprema traje samo nekoliko minuta, a rezultat je salata koja oduševljava svojim bogatim ukusima i svežinom. Idealna je za sve ljubitelje kiselkastih salata, kao i za one koji žele nešto novo i drugačije na svom stolu.

Prijatno!

Pridružite se našoj Viber grupi!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.