Ova delikatna i mirisna infuzija lako se kombinuje sa jakim biljnim i začinjenim ukusima. Iako se čaj obično pije kao topli napitak između obroka ili posle njih, može se uživati i hladan tokom vrelog letnjeg dana.
Veruje se da čaj potiče iz Persije, preko Indije, do Kine. Čaj od jasmina prvi put se pojavio u zvaničnim zapisima tokom dinastije Song u Kini, koja je završena u 13. veku nove ere, ali je tada bio uglavnom rezervisan za kraljevsku porodicu. Hajde da saznamo više o ovom kraljevskom napitku.
Najčešća varijanta je zeleni čaj od jasmina. Ovo nije napitak bez kofeina i ne može se smatrati biljnim čajem. Ovaj čaj je bogat antioksidansima koji mogu imati širok spektar korisnih efekata na vaše telo.
Recept za čaj od jasmina
Čaj od jasmina je najbolji kada se natapa oko tri minuta u vodi koja je na temperaturi između 160 i 180 stepeni. Možete eksperimentisati sa vremenom natapanja kako biste otkrili svoje preferencije u vezi sa snagom čaja. Voda bi trebalo da bude na laganom ključanju, a ne da ključa. Ako koristite električni čajnik koji nema podešavanje temperature, jednostavno pustite kipuću vodu da stoji u čajniku minut pre nego što je koristite. Listovi čaja mogu se natapati više puta, ali ukus i mirisi postaju blaži sa svakim natapanjem.
Najbolje je piti čaj bez mleka i šećera kako biste uživali u savršenim cvetnim notama. Međutim, ako osetite potrebu da ga zasladite, možete dodati malo meda.
Ledeni čaj od jasmina
Da biste napravili ledeni čaj od jasmina, natapajte listove čaja u vodi u bokalu i stavite u frižider na 6 do 12 sati. Uživajte u ovom osvežavajućem hladnom napitku u bilo koje doba dana. Možete ga zasladiti jednostavnim šećerom ili medom.
Dodatni saveti
Čaj od jasmina možete koristiti za aromatizovanje bilo kojih delikatnih deserata poput torte, sorbeta ili pudinga. Dok jasmin odlično funkcioniše samostalno, takođe se dobro slaže sa citrusnim ukusima poput narandže i limuna.
Pridružite se našoj Viber grupi!
