10 skrivenih dragulja na Malti

Od pronalaženja tajnih plaža na kojima možete uživati u prelepim vodama Malte do saznanja o najboljim mestima za šolju kafe sa pogledom ili kasno večernje uživanje u pastizima, ovaj vodič vas pokriva kada je u pitanju otkrivanje skrivenih dragulja Malte.

Valleta

Glavni grad Malte je, naravno, popularno mesto za početak vaše posete ostrvima. Ali za autentično malteško iskustvo, skrenite sa prometnih ulica i izgubite se u krivudavim, lepim ulicama Vallette. Ovde se oko vas nalaze kafići porodičnog vođstva, mali restorani i šarmantne male prodavnice koje pozivaju na istraživanje.

Ghasri dolina

Malta nema nedostatak prelepog obalnog mesta za plivanje, ali Ghasri dolina na Gozu je obavezna destinacija. Ovde kristalno čiste, tirkizne vode blago teku kroz strmo uvijenu dolinu i stvaraju izolovani, prirodni plivalište u obliku slova “s” sa malom šljunkovitom plažom. Takođe je odlično mesto za ronioce, jer reka krije nekoliko impresivnih podvodnih pećina.

Tajni prolaz u crkvi Svetog Gregorija

Malta ima svoj tajni tunel koji se može takmičiti sa jezivim katakombama Pariza; debele zidove od kamena crkve Svetog Gregorija u Zejtunu krije unutrašnji prolaz ispunjen ljudskim kostima. Sa skeletima koji se veruje da datiraju iz 17. veka, prolaz je bio skriven vekovima pre nego što je ponovo otkriven 1960-ih. Pripazite na praznike i događaje kada je crkva otvorena za posetioce.

Fontanella Tea Garden

Kada posetite grad Mdina, postoji samo jedno mesto gde se možete zaustaviti za osveženje. Fontanella Tea Garden se nalazi visoko na kamenim bedemima grada, što znači da ovi kafići na otvorenom dolaze sa najboljim pogledima preko Malte. Oh, i takođe je poznat na ostrvu po svojoj ukusnoj selekciji domaćih kolača – da, molim.

Il-Hofra L-Kbira

Ako tražite privatni deo obale, Il-Hofra L-Kbira vas neće razočarati. Sa parkirališta na liticama iznad, plaža je gotovo potpuno skrivena ispod. Plitke tople vode i ravna, stenovita plaža sa malim pećinskim delom koji pruža hlad čekaju posetioce koji je pronađu. Nije daleko od veoma popularnog St Peter’s Pool u Marsaxlokk-u, pa možete uživati u njenom skrivenom lepotu nakon posete turističkom mestu.

Crystal Palace pastizzi

Pastizzi, mekana filo testa punjena mahunarkama ili mekim rikotama, omiljeni su snack Malte. Naći ćete ih na prodaju gotovo svuda, od barova do prodavaca ulične hrane, ali Crystal Palace Tea and Coffee Bar postao je prava ikona pastizija. Na obodu Rabata, ovaj kafić je otvoren skoro 24/7, pa možete zadovoljiti svoj ukus u bilo koje doba dana ili noći!

Mnajdra Temple Complex

Malta ima bogatu i dugu istoriju, pa zemlja ima neke neverovatne rimske ruševine i prelepe arhitektonske spomenike iz različitih perioda svoje prošlosti, mnogi od kojih su veoma posećeni od strane posetilaca. Jedan skriveni dragulj među ovim lokacijama je Mnajdra Temple Complex, blizu sela Qrendi, gde je jedna od tri prelepe neolitske hramove izgrađena i osmišljena prema kretanju sunca. Ako možete, planirajte posetu tokom ravnodnevnice ili solsticija kada se održavaju posebni događaji.

Drvo Isusa

Da, ovo je doslovno drvo koje izgleda malo kao Isus na krstu. Lokalna legenda kaže da se drvo promenilo oblik nakon što ga je pogodio grom i meštani sada polažu cveće i poklone u čast njemu. Nakon što je palo u oluji, čak su ga pričvrstili na betonsku osnovu, tako da njegov sveti oblik i dalje može da se vidi. Ako tražite čudnu popodnevnu aktivnost, krenite da pronađete drvo van Mdine.

Morski plodovi u Marsaskali

Nije iznenađujuće što su morski plodovi na Malti poznati po tome što vodi putnike vode iz usta – sa ogromnim izborom mediteranskih riba i školjki koje se love u obali svaki dan, jela ovde gotovo da ne mogu biti svežija! Odlično mesto za probanje lokalnih jela je u malom, opuštenom ribarskom selu Marsaskala. Uživajte u odresku od sabljarke ili probajte tradicionalne špagete sa umakom od hobotnice, pre nego što šetate duž šetališta kako biste videli šarene kuće ribara i brodove koji plivaju u luci.

Coral Lagoon

Ova savršeno kružna morska pećina sa otvorenim krovom je predivna. Bilo da plivate ili veslate kajakom kroz ono što izgleda kao mala pećina iz mora pored zaliva Little Armier, naći ćete se u malom okruglom zalivu sa svetlo plavim, čistim vodama. Vredi stići rano pre nego što turisti stignu – ovaj veoma Instagramable skriveni raj neće ostati tajna još dugo!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.