Magija Malte: 5 mesta koja morate posetiti

Malta je sve u vezi sunca, peska, divnih restorana, i da li smo pomenuli sunce? Leti može postati malo turistička, pa će vam trebati neki insider saveti da vaša kratka poseta ili duži boravak ostanu nezaboravni (i naravno, da ih podelite na Instagramu!). Evo mog spiska.

Vreme za čaj u palati

Nema ničeg poput opuštajućeg poslepodnevnog čaja sa prijateljima. Pogotovo u prelepoj sunčanoj nedelji. Parkirali smo ispred župne crkve u Naxxaru (selu u centru Malte) i prošetali kroz velika i veličanstvena viktorijanska vrata Palazzo Parisio. Prelepi bugenvilije drveće šušti na blagom povetarcu, posluženi smo jasmin čajem, sendvičima i ukusnim glavnim jelom. Četiri sata i bezbroj šolja čaja kasnije bili smo spremni za šetnju i probavnu šetnju u prelepim vrtovima palate.

Šetnja Mdinom

Mdina je bila prva prestonica Malte i napuštena neko vreme nakon što je prestonica premeštena u Vallettu. Zove se tihi grad iz istorijskih razloga, kao i zbog toga što se posetiocima savetuje da budu tihi dok šetaju, budući da su ulice tako male i uske.

Ali postoji još jedan razlog da ostanete tihi dok posećujete Mdinu – ukusni kolači posluženi u mnogim kafićima širom starog grada. Oni će držati vaša usta zauzeta sa svime osim razgovora!

Jedrenje po Sredozemlju

Malta je sunčana 300 dana godišnje, i bilo koji od tih dana nema bolji način da uživate na ovom ostrvu od jedrenja na jahti. Iznajmite je sa grupom prijatelja i uputite se ka zalivu Munxar sa kristalno čistim vodama i neokrnjenim krečnjačkim stenama. Možda čak i ugledate delfina na putu.

Tico Tico Bar u Valletti

Strait Street u Valletti domaćin je jednog od mojih omiljenih barova, Tico-Tico sa živom atmosferom, neverovatnim grickalicama i zaista opuštenom vibrom. Očuvala je i divan starinski šmek sa podsetnicima na romantičnu eru mornara i devojaka.

Ramla zaliv

Ramla zaliv na Gozu je još jedno od mojih omiljenih mesta. Sa prelepim crvenim peskom, prirodnim dinama, mnogo šljunka i šarmantnim statuom Svete Marije usred svega! Izuzetno tirkizne vode takođe pomažu. Zanimljiva činjenica: šljunak zapravo nije prirodan, već deo stare ograde koja je nekad štitila zaliv od pirata koji su pokušavali da sidre tamo.

Uživajte.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.