Top 10 najboljih letnjih destinacija za odmor širom sveta

Sa toplim danima, stigla je očekivana sezona odmora. Svi su počeli da planiraju i razmatraju predloge za letnje destinacije za odmor. Pa, da li ste ikada planirali da to budu neka od najlepših mesta za odmor? Ako još niste odlučili gde da idete, sastavili smo spisak deset najlepših letnjih destinacija za odmor.

Pričamo da su zime veoma hladne. Radujemo se letu da bismo otišli na odmor. Čak i oni koji ne mogu da dočekaju i imaju priliku, odlaze na vruće destinacije za odmor i zimi. Ali ukus putovanja, lutanja i plivanja leti je definitivno drugačiji. Ako vam je takođe dosta ovog godišnjeg doba, možete razmotriti sugestije u listi ispod pri planiranju letnjeg odmora.

Iako se žalimo na žestoku vrućinu, upravo ove visoke temperature čine ovu sezonu posebnom. Jer ukus plivanja, lutanja noću, posmatranja istorijskih i prirodnih lepota doživljava se u ovoj sezoni. Pa gde ići na odmor leti, gde plivati, u kojoj zemlji su prirodne i istorijske lepote?

10 – Bali

odmor

Indonezijsko ostrvo Bali će biti odličan izbor za one koji žele da provedu odmor na Dalekom istoku. Jer najbolje vreme za odlazak na Bali je tokom letnjih meseci. Šta god tražili, raj za odmor na ostrvu na Južnoj hemisferi. Sa svojim morem, peskom, suncem, bujnom prirodom, zabavnom noćnom scenom i različitim ukusima, ostrvo Bali postalo je omiljeno među ljudima.

Jatiluwih i Tegalalang pirinčana polja, svetište svetih majmuna, hram Tanah Lot, hram Uluwatu, vrata Handara, pećina slonova, ostrvo Nusa Penida, hram Ulun Danu, plaža Canggu, hram Lempuyang, vodopad Tegenungan, okrug Ubud i plaža Seminyak su mesta koja treba videti.

9 – Moskva

odmor

Ruska prestonica Moskva je jedan od najbogatijih gradova u zemlji po pitanju mesta za posetu. Sa svojom dubokom istorijom, ispunjava očekivanja svih vrsta turista. Moskva, koja se razvijala od 14. veka i dostigla danas, osvaja divljenje ljudi, posebno Crvenim trgom i svojom jedinstvenom gradskom arhitekturom.

Prestonica Rusije, dom najstarije i najveće podzemne železnice na svetu, još je jedna lepota leti. Pored istorijskih mesta za videti, Moskva obećava energičan noćni život svojom živom atmosferom. Dakle, ako kažemo da Rusija kuca u Moskvi u svakom smislu, ne bismo preterivali.

Crveni trg, Kremlj, Katedrala Svetog Vasilija, Boljšoj teatar, Gorki park, Lenjinov mauzolej, Arbat ulica, Državni istorijski muzej i istorijski moskovski metro su među mestima vrednim posete.

8 – Crna Gora

odmor

Crna Gora je veoma lepa zemlja smeštena u jugoistočnoj Evropi. Crna Gora, koja je među zemljama Balkana u koje se može ići bez vize, privlači pažnju kao turistički raj tokom letnjih meseci. Ova divna zemlja sa obalom na Jadranskom moru je primetan put za odmor sa bogatim prirodnim lepotama.

Crna Gora, jedna od najvažnijih stanica balkanskih tura autobusom, omiljena je kod većine putnika sa svojim plažama i živahnom noćnom scenom. To je jedna od najlepših zemalja u regionu, sa gradovima, istorijskim artefaktima i nacionalnim parkovima koji su uključeni na UNESCO-ovu listu svetske baštine. Iako je valuta evro, Crna Gora je pristupačnija destinacija u poređenju sa drugim letnjim destinacijama za odmor u Evropi.

Kotor: Grad u kojem se nalazi jedan od najlepših zaliva na svetu, sa legendarnim pogledom na Boku Kotorsku. To je istorijski grad na UNESCO-voj listi svetske baštine koji često posećuju brodovi za krstarenje.

Budva: Takođe poznata kao Majami Crne Gore, Budva je, zajedno sa Kotorm, jedan od najturističkijih gradova u zemlji. Možete je dodati na svoj put za letnji odmor zbog morskog turizma i lude noćne scene. Obavezno posetite ostrvo Sveti Stefan.

7 – Datča

odmor

Turska destinacija za odmor leti i neophodna tačka u Mugli jedinstvena je među listom mesta na koja treba otići. Datča, koja je omiljena u Egejskom moru, posebno svojim spokojem, dubokim plavim zalivima i čistim morem, zaslužuje da se poseti svaki odmor. Za one koji ne vole gužvu poput Bodruma, Alačatija ili Marmarisa, Datča je definitivno rajsko mesto.

Nalazeći se na raskrsnici Egeja i Sredozemlja, ovaj šarmantni distrikt je jedna od destinacija gde se istovremeno doživljavaju morski i kulturni turizam. Datča, gde priroda postupa velikodušno, omiljena je među letnjim destinacijama za odmor, iako ima krivudave puteve koji čine da se nikada neće završiti. Osim prirodnih i istorijskih lepota, Datča, koja je takođe poznata po medu, bademu i trilogiji ribe, može dodati zadovoljstvo vašem uživanju svojim ukusnim ukusima.

Tu su i neverovatna mesta poput Starog Datče, starog grada Knidos, svetionika Deveburnu, kuće Can Yücel, plaže Palamutbükü, zaliva Kargı, plaže Hayıtbükü, puta Kumluk, centralne luke, plaže Ovabükü, Kızılbük, zaliva Mesudiye i vetrenjača Kızlan.

6 – Nica

odmor

Među zemljama koje se mogu posetiti uzimanjem Šengen vize, Francuska je na vrhu liste mesta za posetu, posebno leti. Nica, prelepi grad na Francuskoj rivijeri (Cote d’Azur), neizbežna je ruta južnih tura po Francuskoj. Ovaj prelepi grad među gradovima na Mediteranu takođe privlači pažnju svojim kulturnim bogatstvom.

Poznata kao mesto gde bogati ljudi širom sveta provode odmor, Nica je jedan od najskupljih gradova u Evropi. Ipak, grad u kojem francuski penzioneri dolaze na odmor i mladi ih prate, mada je skup, ima ljubaznu atmosferu. Tu su i lepa mesta za videti blizu Nice. Neki od njih su Kneževina Monako i Kan.

Tačke kao što su Vieux Nice, Promenade des Anglais, Cours Saleya pijaca cveća, Trg Massena, Hotel Negresco, Parc de la Colline du Château i Cathédrale Orthodoxe Saint Nicholas su među glavnim turističkim odredištima.

5 – Barselona

odmor

Smatra se jednom od najpopularnijih destinacija za odmor leti ne samo u Španiji, već i u Evropi, Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije. U ovom gradu koji svake godine poseti milione ljudi, osim turističkih mesta, i jedinstvena graditeljska arhitektura neodoljivo je zanimljiva. Posebno nakon što je domaćin Letnjih olimpijskih igara 1992. godine, grad je postao centar turizma.

U ovom mediteranskom gradu gde različite kulture žive zajedno, ima svega da biste imali prijatan put. Neverovatan noćni život, prelepe plaže, tura stadiona Barcelona Nou Camp za ljubitelje fudbala, katedrala su veoma veliki. Iako je teško putovati kad je vreme vruće, zaista se isplati.

Park Guell, La Sagrada Familia, Casa Mila (La Pedrera), ulica La Rambla, stadion Camp Nou i Muzej, Casa Batllo, statua Christophe Colomb, Picasso muzej, Plaça de Catalunya su glavne tačke.

4 – Mikonos

Fascinantna ostrva Grčke su na dnu naše zemlje. Najpopularniji i svetski poznati od ovih je ostrvo Mikonos. Mikonos, ukrašen belim kućama i vetrenjačama, jedno je od prvih ostrva Junistana koje su otvorene za turizam i brzo su se razvijale.

Mikonos, jedan od najlepših grčkih ostrva, garantuje vam prijatan odmor. Zabavne žurke na ostrvu, koje su žive noću, muzeji koji govore da se ostrvo vraća u stara vremena, plaže sa sjajnim morem… Imate šta god želite. Ovo prelepo ostrvo, koje je među mestima koja se moraju posetiti u Egeju, definitivno bih dodao na svoju rutu.

Tu su veličanstvena mesta kao što su Hora, Mala Venecija, Vetrenjače, Crkva Panagia Paraportiani, Arheološki muzej, Narodni muzej, Plaža Paradise, Plaža Ornos, Ostrvo Delos.

3 – Kazablanka

Kazablanka, poznata i kao „Beli grad“, najvažniji je razvijeni grad turizma u Maroku, zajedno sa Marekešom. Već je najveći grad u Maroku. Zapravo, ovaj prelepi grad je poznatiji zbog buđenja znatiželje nego zemlje. To je zbog čuvenog filma Kazablanka iz 1942. godine. Zapravo, film nije sniman ovde, ali je ipak pomogao izgradnji slave

Kazablanka, što znači „beli dom“ na španskom, veoma je bogato mesto kada je u pitanju kultura jer datira iz 7. veka. Međutim, zbog mediteranske klime, takođe je pogodno za more i letnje odmore. Obavezno svratite u Kazablanku da otkrijete mnoge prirodne i kulturne lepote.

Trg Mohammeda V, džamija Hassan II, La Corniche, Place des Nations Unies, Katedrala Kazablanka, Park Ligue Arabe, Stari grad, Kvart Habous i Kraljevska palata su među mestima koja treba videti.

2 – Napulj

Iako se prilikom razmišljanja o turističkim gradovima kao što su Rim, Venecija i Milano često pominju, Napulj je sada u poziciji da se takmiči sa njima. Sa svojim atrakcijama, istorijskim spomenicima i prirodnim lepotama, Napulj je jedan od gradova koji bi definitivno trebali posetiti oni koji žele da okuse italijansku kulturu, jer ima prijateljskiju atmosferu u poređenju sa drugim prometnim turističkim mestima.

Mnoge tačke Napulja, koji je poput otvorenog muzeja sa svojim srednjovekovnim zgradama, nalaze se na UNESCO-voj listi svetske baštine. To je tako dragocen grad. Prirodno, za pravi italijanski doživljaj, ovaj grad bi trebalo posetiti, i ovde treba posmatrati mediteransku kulturu. Neću ni otići bez pomena. Prema nekima, najbolju italijansku picu pojede se u Napulju.

Bazilika Santa Chiara, Kraljevska palata Napulja, Via San Gregorio Armeno, Kapela Sansevero, Castel Nuovo, Zamak Ovo, Napuljska katedrala samo su neke od atrakcija dostupnih posetiocima. Takođe biste trebali videti ostrvo Kapri izvan Napuljskog zaliva.

1 – Odesa*

Odesa, koja ima jednu od najvećih trgovinskih luka Crnog mora, jedan je od najrazvijenijih gradova u zemlji u tom smislu. Odesa, koja ima istorijsku prošlost zbog vladavine Otomanskog i Ruskog carstva u to vreme, sada se uvek pominje u vezi sa turizmom. Ulice, bulevari, plaže i arhitektura koja odiše istorijom grada vredni su videti. Poznata i kao Biser Crnog mora, grad se uglavnom zna po noćnom životu i plažama, ali je bogat kulturom.

Ukrajina, koja spada među zemlje koje se posećuju bez vize i pasoša, nudi putnicima bogate opcije ruta. Tura Odese je obavezna, posebno među predlozima za letovanje.

Mesta kao što su ulica Deribasovskaya, Belvedere stubovi, Opera, Potemkin stepenice, Muzej Puškina, Erali lavirinti, Gradski vrt, plaža Arkadija i luka Odesa su mesta koja treba videti.

*Zbog aktuelne situacije u Ukrajini, možda je ipak pametnije Odesu ostaviti da se poseti u nekim lepšim i mirnijim vremenima. Ali, ona svakako ostaje za destinaciju koja se ne zaobilazi.

Ostavite komentar