Crni luk
Umesto da svakodnevno seckamo crni luk, pokušajmo da to radimo samo jednom nedeljno, uz pomoć seckalice.
Oljuštite i isecite crni luk na četvrtine i umesto seckanja, stavite ih u seckalicu i pulsirajte dok ne budu grubo seckani. Zatim ih propržite na malo ulja u nelepljivoj tavi na visokoj temperaturi dok ne omekšaju. Kada počnu da se lepe za dno, umesto dodavanja ulja, dodajte malo vode i promešajte. Ovo pomaže u deglaziranju tiganja, što sprečava da se luk izgore. Ponavljajte ovo po potrebi dok se sav luk ne karamelizuje. Ovo obično traje oko 10 minuta. Stavite luk u posudu sa hermetičkim zatvaračem, ostavite da se ohladi i stavite u frižider. Može se čuvati do 5 dana.

Koristite ovaj luk u sosovima za testenine, varivima, supama ili wok jelima. Štedi vreme ljuštenja, seckanja i kuvanja tokom nedelje.
Beli luk
Ljuštenje belog luka kad žurimo da napravimo večeru može biti pravi problem.
Unapred oljuštite veću količinu belog luka. To je jednostavna radnja koju možemo obaviti dok razgovaramo na telefonu ili gledamo televiziju. Kada ogulimo beli luk, stavimo čenove u posudu sa hermetičkim zatvaračem i stavimo je u frižider. Može se čuvati do 2 nedelje.
Sada imamo beli luk spreman za seckanje, mlevenje ili gnječenje za jelo koje želimo.
Žitarice i mahunarke
Integralne žitarice, poput smeđe riže, su hranljive i bogate vlaknima kao alternativa rafinisanim žitaricama, poput belog pirinča. Imamo mesta u svom životu i za integralne i za rafinisane žitarice, ali često se odlučujemo za rafinirane žitarice jer se brže kuvaju.

Potopite integralne žitarice i mahunarke pre kuvanja, idealno najmanje 8 sati ili preko noći, a jedna od prednosti toga je smanjeno vreme kuvanja! Takođe je korisno isprati pasulj ili mahunarke dok se potapaju kako biste isprali supstance koje mogu izazvati nadimanje.
Nakon potapanja preko noći, kuvamo žitarice i mahunarke i čuvamo u posudama sa hermetičkim zatvaračem u frižideru da bismo ih koristili tokom nedelje.
Humus
Ovo je osnovna hrana u našem domu. Jedemo ga skoro svaki dan, ili kao užinu sa povrćem, u sendviču za ručak ili kao dodatak uz večeru.
Koristeći konzervirane ili kuvane leblebije, napravite šaržu humusa i čuvajte ga u frižideru. Ponesite ga za ručak ili kao užinu u pokretu. Obično je hranljiviji od kupovnog humusa, a i mnogo povoljniji.
Povrće
Verovatnije je da ćemo jesti povrće ako nam je na dohvat ruke.
Za povrće koje gubi hrskavost, poput celera i šargarepe, stavite ga u teglu. Napunite teglu vodom tako da povrće bude potopljeno i čuvajte teglu u frižideru. Ovo može pomoći da povrće ostane sveže i hrskavo neko vreme duže.

Uživajte u ovom povrću u salatama, kuvanim jelima ili umočeno u humus!
Smrznute banane
Smrznute banane su raznovrsne, zasitne i veoma ukusne. Koristimo ih za mnoge stvari. Smutije, domaći sladoled, i ovsenu kašu za prirodnu kremastu i slatku poslasticu.
Oljuštite prekomerno zrele banane. Volimo ih iseckati na četvrtine tako da svakih 4 komada odgovara jednoj banani. Zatim rasporedite ove komade na jednom sloju i stavite ih u zamrzivač. Kada se smrznu, prenesite komade u posudu sa hermetičkim zatvaračem ili kesu za zamrzivač i stavite ih nazad u zamrzivač. Prvo zamrzavanje pomaže da se iseckana banana ne slepi zajedno.
Sada imamo lepo smrznute banane koje su spremne za upotrebu! Slobodno zamrzavajte na ovaj način i bilo koje drugo voće, poput svežih bobica, manga ili bresaka.
Granola
Postoji toliko različitih načina da napravimo i uživamo u granoli. Na primer, voćni desert sa slojevima je super brz i neverovatno ukusan način da započnemo dan. Granola obično sadrži orašaste plodove, semenke i integralne žitarice, što je dodatna prednost koja nam pomaže da se osećamo sito tokom celog dana. Granolu možemo jesti sa biljnim mlekom, slično kao žitarice, posuti granolu preko omiljene činije sa smutijem ili je jesti sa jogurtom i svežim voćem kao užinu.
Korak akcije: napravite šaržu granole i čuvajte je u špajzu. Evo nekih naših domaćih recepata za granolu:
- Hrskava granola sa bademima i mangom
- Najzdravija granola ikada
- Hrskava granola sa pekan orasima i brusnicama
- Čokoladna granola sa lešnicima i smokvama