Kolačići od pistaća

Ovi kolačići od pistaća su očaravajući slatkiši koji su puni ukusa pravih pistaća i imaju dodatak bademovog ekstrakta! U svetu poslastica, kolačići od pistaća predstavljaju ukusno i hrskavo zadovoljstvo za sve ljubitelje orašastih aroma i bogatih ukusa.

Sastojci

*1 šolja pistaća, slanih ili neslanih

*1 šolja putera, omekšanog na sobnoj temperaturi

*¾ šolje šećera u prahu

*1 kašičica ekstrakta vanile

*1 kašičica ekstrakta badema

*2 ¼ šolje univerzalnog brašna, kašika i izravnato

*1 kapljica zelene prehrambene boje

Za opcioni preliv od smeđeg putera:

*¼ šolje putera (4 kašike) neslanog

*1 šolja šećera u prahu

*2 kašike mleka ili slatke pavlake

*¼ kašičice pravog ekstrakta vanile

Uputstvo

1. U blenderu usitnite pistaće dok ne dobijete sitne mrvice.

2. Treba da imate ¾ šolje veoma sitno iseckanih pistaća. Stavite ih sa strane.

3. U velikoj posudi, mikserom mutite puter, šećer u prahu, vanilu i ekstrakt badema oko 5 do 7 minuta, dok ne postane svetlo i penasto.

4. Dodajte jaja i željeni liker, pa nastavite da mutite.

5. Postepeno dodajte brašno, ¾ šolje usitnjenih pistaća i zelenu boju, pa mutite dok se sastojci dobro ne sjedine.

6. Testo možda na početku neće biti dovoljno povezano, ali nastavite mešati dok ne dobijete gusto testo.

7. Čvrsto uvijte testo u providnu foliju i ostavite ga u frižideru 30 minuta ili do 3 dana.

8. Pripremite preliv od smeđeg putera dok testo odmara u frižideru ili dok se kolačići peku.

9. Zagrejte rernu na oko 175 stepeni C.

10. Postavite dve velike tepsije za pečenje sa papirom za pečenje ili silikonskim podmetačima. Stavite sa strane.

11. Oblikujte male loptice testa, oko 1 kašika testa za svaku, i stavljajte ih na tepsije na udaljenosti od 5 cm jedna od druge.

12. Ako je testo previše krhko, nastavite ga oblikovati i raditi rukama. Toplina ruku će pomoći da se testo lepo oblikuje.

13. Pecite kolačiće oko 14 do 15 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi sa donje strane, a sa gornje strane tek blago rumeni.

14. Pustite kolačiće da se ohlade 5 minuta na tepsiji, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

15. Proverite da li su kolačići ohlađeni pre nego što ih umočite u preliv.

Preliv od smeđeg putera:

1. Iseckajte puter na komadiće i stavite ga u svetlu tiganj. Topite puter na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući.

2. Kada se puter istopi, počeće da se stvara pena. Nastavite povremeno mešati.

3. Nakon 5 do 6 minuta, puter će početi da dobija smeđu boju, a na površini će se pojaviti lagano smeđe tačkice i dobiće se miris orašastih plodova.

4. Kada puter dobije smeđu boju, odmah skinite tiganj sa šporeta i ostavite da se ohladi 5 minuta (puter će se vremenom stvrdnuti, zato ne ostavljajte previše dugo).

5. Nakon 5 minuta, umutite preostale sastojke za preliv dok ne dobijete glatku smesu.

6. Po želji, dodajte više šećera u prahu za gušću teksturu, ili više mleka za razređivanje.

7. Umočite kolačiće u preliv ili prelijte preliv preko njih. Ako preliv nanesete lagano, stvrdnuće se nakon 1 do 2 sata.

8. Preostale kolačiće sa prelivom čuvajte dobro zatvorene na sobnoj temperaturi 1 dan, ili u frižideru do 1 nedelje.

Napomena:

*Ako testo odmara u frižideru 2 sata ili duže, pustite ga da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta pre nego što oblikujete kolačiće. Testo će postati veoma tvrdo nakon što je tako dugo bilo u frižideru.

*Svetli tiganj će vam pomoći da odredite kada puter počinje da dobija smeđu boju.

*Kolačići bez preliva mogu stajati pokriveni na sobnoj temperaturi do jedne nedelje. Takođe, testo za kolačiće ili formirane loptice testa mogu se zamrznuti do 3 meseca. Pre pečenja, odmrznite ih u frižideru i dovedite na sobnu temperaturu.

*Potrebno je ¾ šolje veoma sitno iseckanih pistaća za ovo testo. Kako je navedeno u koraku 1, počnite sa 1 šoljom slanih ili neslanih pistaća i usitnite ih u blenderu dok ne dobijete sitne mrvice. Upotrebite samo ¾ šolje usitnjenih pistaća u testu, jer više od toga će kolačiće učiniti krhkijim. Ako ima viška, možete ih koristiti kao ukras za preliv ili posuti preko sladoleda, kolača, salata i drugih jela.

*Koristite šećer u prahu. Nemojte koristiti kristal šećer, jer će kolačići previše raširiti i imati granulastu teksturu.

*Što je puter tamniji kada ga propržite, to će tamniji biti i preliv. Sklonite smeđi puter sa šporeta odmah kako bi imao svetliju nijansu žute, što će prelivu takođe dati svetliju nijansu. Poželjno je koristiti slatku pavlaku u prelivu, jer je gušća od mleka i stvoriće kremastiji, belji preliv.

Kolačići od pistaća su hrskava i ukusna poslastica koja spaja slatki kolačić sa bogatom aromom pistaća. Prepustite se hrskavom zadovoljstvu kolačića od pistaća i uživajte u ukusu i aromi koja će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.