Koja je najbolja hrana kada imate nesanicu?

Nesanica je poremećaj spavanja koji utiče na sposobnost osobe da zaspi i ostane u snu. Nesanica može biti praćena i drugim simptomima kao što su anksioznost, depresija i umor. Prema stručnjacima za spavanje, osobe sa nesanicom trebaju izbegavati kofein, nikotin, alkohol i obilne obroke pre spavanja. Takođe se preporučuje uspostavljanje zdrave rutine pred spavanje, poput čitanja, meditiranja i konzumiranja hrane koja olakšava san. Mnoge namirnice koje olakšavaju san mogu vam pomoći da brže zaspite i da duže ostanete u snu. Ove namirnice mogu poboljšati efekat moćnih tableta za spavanje od 10 mg. Takođe mogu pomoći u smanjenju anksioznosti tokom dana kako biste se osećali odmorni kada idete na spavanje. Pročitajte dalje da biste saznali više o najboljim namirnicama za borbu protiv nesanice.

Masne ribe

Masne ribe su dobar izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D, koji su pokazali da poboljšavaju kvalitet sna. Losos, tuna i skuša su sve dobar izbor jer sadrže visoke nivoe ovih esencijalnih hranljivih materija. Hranljive materije u masnim ribama pomažu u regulisanju serotonina, koji je neurotransmiter odgovoran za održavanje ciklusa spavanja. Masne ribe takođe sadrže i druge hranljive materije poput kalijuma, magnezijuma i fosfora, koje su veoma korisne za vaše zdravlje.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je odličan način da umirite um i telo. Poznat je po svojim umirujućim svojstvima, što znači da ga mogu konzumirati osobe sa nesanicom ili anksioznošću. Čaj od kamilice sadrži apigenin, flavonoid koji pomaže u indukovanju sna. Uživaćete u boljem snu kada popijete šolju toplog čaja od kamilice pre spavanja. Čaj od kamilice takođe ima i druge lekovite koristi, poput pomoći u varenju problema kao što su nadutost ili zatvor, kao i smanjenju upala izazvanih artritisom i mnoge druge.

Banane

Banane su dobar izvor magnezijuma i kalijuma, koji podržavaju oslobađanje serotonina, neurotransmitera koji vam pomaže da spavate. Kada je vaše telo siromašno ovim hranljivim materijama, ono ne može efikasno obraditi serotonin i teško vam je da lako zaspite. Kalijum i magnezijum u banani pomažu opuštanje napetih mišića povećavajući protok krvi kroz njih; to će pomoći da se smanji njihova ukočenost kako vas ne bi držali budnima tokom noći.

Bobice

Bobice su ukusan način da unesete voće i povrće. Puno su antioksidanasa, vlakana i vitamina koji pomažu regulisanje nivoa šećera u krvi. Antioksidans u bobicama smanjuje stres, pomaže opuštanje i poboljšava san. Maline su bogate melatoninom, hormonom koji poboljšava kvalitet sna. Borovnice su posebno bogate magnezijumom koji stimuliše opuštanje mišića i mozga. Ostale vrste bobica, poput jagoda i kupina, takođe poboljšavaju san.

Možete uživati u ovim bobicama same ili ih uključiti u svoj smuti ili smrznuti jogurt. Koju god varijantu izaberete, rezultat će biti isti – opuštanje i poboljšanje sna.

Hrana bogata triptofanom

Tryptophan je aminokiselina koju vaše telo koristi za stvaranje melatonina, koji pomaže kod sna. Hrana bogata triptofanom sadrži tryptophan; primeri uključuju ćuretinu, pileću prsa, goveđi file, jaja, soju, krem sir i mleko. Ove namirnice možete uključiti u obrok nekoliko sati pre spavanja.

Kivi

Kivi je bogat izvor vitamina C i serotonina, koji pomaže u smanjenju stresa, promovisanju opuštanja i poboljšanju sna. Prema istraživačkim nalazima, odrasli koji konzumiraju kivi pre spavanja prijavljuju značajno poboljšanje u trajanju i kvalitetu sna.

Kombinacija svih korisnih hranljivih materija iz kivija, poput kalijuma, magnezijuma, folata (vitamin B), antioksidanasa i serotonina, sve zajedno pomažu kod nesanice i poboljšavaju zdravlje.

Salata

Salata je bogata laktucopikrinom i laktucinom, poznatim supstancama za poboljšanje sna. Imaju analgetički i sedativni efekat koji pomaže opuštanju mišića i poboljšava kvalitet sna. Salata takođe sadrži magnezijum koji pomaže poboljšanju raspoloženja i nivoa stresa i može vam pomoći da se osećate opuštenije pre spavanja.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke poput oraha, badema, indijskih oraha, suncokretovih semenki, kikirikija i drugih poboljšavaju proizvodnju serotonina i melatonina, koji su poznati po poboljšanju sna. Takođe sadrže esencijalne hranljive materije za poboljšanje sna poput cinka i magnezijuma. Možete grickati šaku orašastih plodova pre spavanja kako biste se borili protiv nesanice.

Ako vam je teško da imate kvalitetan san ili imate problema da zaspite, možda je vreme da promenite svoju ishranu. Možete birati između brojnih namirnica koje su opisane u ovom članku. Ove namirnice koje olakšavaju san mogu biti ključ za dobar noćni odmor. Probajte čašu mleka ili šaku kikirikija pre spavanja kako biste se lakše uspavali.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.