Ključni saveti kako da putujete jeftinije

Volontirajte

Ako želite da se bavite dobrotvornim radom ili da volontirate na neki drugi način, to je definitivno jedna od opcija kako da putujete jeftinije. Volonterske organizacije će vam pomoći sa smeštajem i prevozom, ali zauzvrat se od vas očekuje predanost i marljivost. Programi volontiranja mogu da traju od nekoliko meseci do godinu ili dve.

Pripremajte svoju hranu

Jedan od najboljih načina da uštedite novac na putovanju je da se ne hranite po restoranima nego da pripremate sopstvenu hranu. Hrana po restoranima – pogotovo na popularnim destinacijama – obično je skupa i nema razloga da trošite previše novca na to. Takođe, ako vam se ipak jede napolju, preporučujemo da od lokalaca saznate gde su manje poznati lokalni restorani koji će biti jeftiniji i verovatno služiti bolju hranu od onih popularnijih.

Razmotrite sve opcije smeštaja

Ako planirate da uštedite novac za putovanje razmotrite opciju hostelskog smeštaja. Neki hosteli nude doručak ili čak stavljaju celu kuhinju na raspolaganje svojim gostima, što može biti najjeftinija opcija za obrok.

Ova opcija je jeftinija od luksuznih hotela, ali svakako većina putnika ne planira dugo vremena da provede u sobama, pa ovaj izbor manje preporučujemo u odnosu na hostele. Ukoliko volite da šetate lokacija smeštaja ne mora biti blizu centra. dovoljno je da ima dobru povezanost javnog prevoza sa centrom. Obično, ali ne i nužno, što je smeštaj udaljeniji od centra cena za noćenje je jeftinija.

 Pratite First-minute i Last-minute ponuda

First minute i Last minute ponude su odlična opcija za sve one koji nisu isključivi kada je u pitanju odabir destinacije.

Ukoliko ste u mogućnosti da nekoliko meseci unapred odredite datum kada želite da otputujete na odmor, onda odlična opcija mogu da budu First-minute putovanja, na kojima možete značajno uštedeti.

Dobra opcija za uštedu novca su i Last-minut ponude. One će možda zahtevati malo veću fleksibilnost, ali će vam omogućiti da sebi priuštite putovanje i u slučaju da vam džep nije toliko dubok. Ako vam se posreći, možete čak po veoma povoljnoj ceni da dobijete ponudu upravo za vašu destinaciju iz snova.

Putovanje van sezone

Ako ste u stanju da sebi obezbedite fleksibilno vreme za odlazak na odmor, možete uštedeti tako što ćete jednostavno putovati van sezone. A kao dotatna prednost je i to što ćete izbeći gužve i imati manje stresno iskustvo sa putovanja.

Turističke sezone variraju u zavisnosti od destinacije koju odaberete. Putovanja na more tokom letnjih meseci, u toku sezone godišnjih odmora, ili pak putovanja na planinu u zimskoj sezoni i za vreme novogodišnjih i božićnih praznika znači i da ćete morati da platite znatno više za prevoz i  naročito za smeštaj, a u jeku sezone poskupljuju i sve ostale turističke usluge.

Uglavnom, najbolji periodi za jeftino putovanje su rana predsezona ili početak jeseni (za letnje destinacije), odnosno proleće, leto i jesen za planinske i skijaške centre.

Imajte na umu da tropske destinacije, sa druge strane, mogu imati više posetilaca i gužve tokom januara i februara, kada turisti iz Evrope žele da pobegnu od hladnoće u toplije krajeve. I najzad, uzmite u obzir i činjenicu da su mesta za porodični odmor sa decom najposećenija tokom raspusta.

Jeftina putovanja zahtevaju da uložite vreme u istraživanje

Ako izdvojite vreme da istražite destinaciju na koju putujete, umnogome ćete uticati na to da ne gubite vreme i novac nepotrebno dok ste na putovanju. 

Dakle, strpljenje i vreme koje posvetite destinaciji na koju putujete su ključni. Uložite vreme u pretraživanje, i to ne samo letova, već i svega ostalog.

Do najjeftinijih cena najbolje ćete doći tako što ćete istraživati i upoređivati. Nemojte prihvatati prvu stvar na koju naletite. To možete primeniti na apsolutno SVE: na letove, prevoz, smeštaj, ekskurzije i obilaske…

Imajte u vidu i da je danas ponuda na interentu beskonačna i da nam je toliko informacija dato.. Kad god organizujem svoje putovanje, tražim na drugim blogovima informacije o destinaciji na koju želim da idem. Prikupljam, zapisujem, upoređujem i na kraju donosim odluku. 

Dani slobodnih ulaza

Ako ste ljubitelj kulture i umetnosti, zasigurno želite u svakom gradu posetiti što više galerija, muzeja i izložbi. Budući da su ulaznice ponekad prilično skupe, praktično je ovde uštedeti. Galerije i muzeji obično nude besplatan ulaz određenim danima. To može bit određen dan u nedelji/mesecu/godini. Pre nego što krenete na putovanje, proverite te podatke na službenim internetskim stranicama galerija koje želite posetiti i na temelju toga planirajte putovanje.

Umetnost cenkanja

Verojatno je jasno da to nećete raditi u Parizu ili Londonu, no ako se naučite cenkati, u nekim ćete državama moći uštedeti popriličan do budžeta. Kada se počnete cenkati, prvo probajte s 50 % nižom cenom od originalne. Nakon što se naviknete, cenkanje može postati baš zabavno. Jeste li znali da je na istanbulskom bazaru (kao i na mnogim drugim) čak neljubazno ako se ne želite cenkati?

Beležite potrošnju

Na putovanju namenite jednu beležnicu zapisivanju potrošnje (ako vam je lakše, potrošnju možete upisivati i u belške na vašem telefonu). Uveče kada se vratite u hotel, zabeležite sve što ste potrošili taj dan. Zna biti dosadno i naporno, no jedino ćete tako imati potpunu kontrolu nad potrošnjom. Tačno ćete znati na što ste potrošili više nego što ste mislili te na ćemu možete sledeći dan uštedeti.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.