17 gradova koje treba posetiti u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji ne nedostaje neverovatnih gradova koje možete posetiti. Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska imaju fascinantne kulture koje možete doživeti kroz arhitekturu, atrakcije i gostoljubivost njihovih gradova.

Pokrićemo najbolje gradove u Velikoj Britaniji – od velikih gradova poput Londona i Edinburga do manje posećenih gradova poput Invernessa, Bristola i Yorka. Kada planirate putovanje u Veliku Britaniju, ovo su mesta koja trebate dodati na svoj plan poseta.

1. London (Najveći grad)

Kao glavni grad Engleske i najveći grad u zemlji, London je oduvek bio na ovom spisku. To je jedan od najvećih umetničkih i kulturnih centara u Evropi i ostatku sveta.

London je lako najpopularnije i najpoznatije mesto za posetu u Engleskoj, i to iz mnogo dobrih razloga. London je prepun atrakcija, uključujući istorijske znamenitosti, znamenitosti, umetničke galerije, pozorišta i muzeje. Vaši dani provedeni u Londonu biće raznoliki i ispunjeni aktivnostima. Na primer, možete provesti jutro u Prirodoslovnom muzeju, popodne ručati i šopingovati na pijaci u Londonskom okrugu Kanden i veče provesti gledajući predstavu na Vest Endu.

Ako ste prvi put u poseti Velikoj Britaniji, trebalo bi da prioritetno posetite London. Osim što vam grad pruža široki utisak o Engleskoj, London je takođe veoma pristupačan.

Bićete zadivljeni brojem stvari koje možete videti i raditi; samo istražite malo i pažljivo odaberite gde ćete boraviti unapred da biste maksimalno iskoristili vreme kada stignete.

2. Manchester

Manchester je jedan od najboljih gradova u Severnoj Engleskoj. Njegovo živopisno urbano područje i noćni život čine ga popularnim među studentima, a posetioci mogu očekivati zabavnu i prijateljsku atmosferu.

Manchester je bio ogromno oblikovan Industrijskom revolucijom i široko se smatra prvim industrijskim gradom na svetu. Manchester je nekada bio poznat po proizvodnji tekstila, a bogatstvo koje je proizašlo iz toga ponovno je investirano u razvoj grada i bogate porodice. Međutim, Manchester je danas prevazišao svoje veze sa Revolucijom i sada je poznat kao zabavno odredište za vikend i traženo mesto za život.

Možete naučiti o Industrijskoj revoluciji u Muzeju nauke i industrije u Manchesteru. Preporučujemo i da odvojite vreme za posetu Manchester Art Gallery i Nacionalnom fudbalskom muzeju. Manchester Art Gallery prikazuje umetnička dela iz preko šest vekova, a fudbalski muzej je nezaobilazan za fanove Premijer lige.

Uveče se uputite u Gej selo ili Spinningfields na nekoliko pića u najboljim pubovima i klubovima. Manchester dress code je retro i nezavisan bez obzira na lokaciju, pa budite spremni sa svojim najmodernijim odevnim kombinacijama.

3. Leeds

Ako je Manchester jedan od najvećih gradova u Severnoj Engleskoj, Leeds nije daleko iza.

Kao i Manchester, Leeds je takođe snažno uticao Industrijska revolucija, i primetićete preuređene fabrike i zgrade u mnogim okolnim područjima. Leeds je treći najveći grad u Engleskoj i poznat je po gostoljubivosti, malom centru grada i blizini Jorkširskih dolina.

Leeds je omiljen među studentskom populacijom, što znači da ćete uživati u prijateljskoj atmosferi i brojnim jeftinim restoranima. Centar je mali, lako prohodan i savršen za vikend šoping, uživanje u hrani i piću. Preporučujemo da odvojite vreme za izlet u Nacionalni park Jorkširskih dolina, posetu Industrijskom muzeju i opatiji Kirkstall.

Ako želite da popijete piće, obucite smešnu kostim za Otley Run (poznati lokalni pub crawl) ili se uputite u The Calls gde možete pronaći fotogenične lokacije duž reke.

4. Edinburgh

Edinburg je neverovatan grad za posetu. Kao škotska prestonica, privlači milione turista i iskreno, trebali biste se pridružiti masi.

Edinburg je poznat po svom Starom gradu koji ima ove bajkovite kaldrmisane ulice sa nezavisnim prodavnicama, kafićima i restoranima. Neki od zgrada u Starom gradu imaju 500 godina, a arhitektura daje kvartu efekat vremenske kapsule – posebno uz Edinburški zamak i zvuke gajdi u pozadini.

Edinburški zamak je jedna od najboljih stvari koje treba videti, iako biste trebali posetiti i Nacionalni muzej, popeti se na Skotov spomenik i prošetati Kraljevskom miljom. Edinburg odlično dočarava škotsku kulturu, istoriju i identitet.

5. Glasgow

Naravno, samo zato što je Edinburg fantastičan ne znači da treba zaobići posetu Glazgovu.

Glazgov je sjajan grad za posetu i naći ćete mnogo toga da radite i vidite. Ima nešto moderniji osećaj u poređenju sa Edinburgom i puno javnih zelenih površina koje možete uživati u letnjim mesecima. Naravno, Glazgov ima dva veoma strastvena rivalna fudbalska tima, i navijači bi trebali da pokušaju da prisustvuju utakmici Celika ili Rendžersa kako bi doživeli sportsku strast iz prve ruke.

Treba da prioritetizujete posetu Glazgovskom nekropolu, Narodnom muzeju, Galeriji i Muzeju Kelvingrove i Pollok Country Parku. Pollok Country Park je posebno popularan među turistima koji žele da vide škotsku govedinu. Park ima stad, koji živi na licu mesta, pa zabeležite to ako želite da ih upoznate.

Glazgov je široko poznat kao drugi grad zemlje, ali mi smatramo da je jednako visoko rangiran kao Edinburg.

6. Belfast

Severnoirski glavni grad zaslužuje mesto na našoj listi; Belfast ima mnogo toga.

Belfast se lako može dodati na putovanje u Englesku. Možete se ukrcati na trajekt iz Liverpula ili na domaći let sa bilo kog aerodroma u Velikoj Britaniji – ponekad po ceni manjoj od 15 dolara kada se unapred rezerviše.

Belfast ima živahan osećaj, sa mnogo novih razvoja kao što je tržni centar Castle Court. Međutim, ima i dosta istorije. Možete saznati više o periodu “The Troubles” tako što ćete obići političke murale u Belfastu, posetiti muzej Titanic Belfast, obići zatvor Crumlin Road Gaol ili prošetati do Stormonta – sedišta vlade Severne Irske.

Iz grada se pruža mnoštvo stvari koje možete raditi, uključujući posetu Giant’s Causeway-u i planinama Mourne. Belfast je fantastična baza ako želite da doživite Severnu Irsku po prvi ili milioniti put.

7. Bristol

Iako nije jedan od najpoznatijih gradova u Velikoj Britaniji, Bristol je jedan od najboljih gradova za turiste.

Kroz godine, Bristol se transformisao iz luke u prosperitetan grad – veoma poželjan za posetu, studiranje i život. Bristol se nalazi duž Bristolskog kanala, ulaza sa Atlantskog okeana, pa je blizu plaža ako želite da se sunčate ili plivate. Međutim, ono što je najimpresivnije, Bristol je podeljen dubokom rečnom klisurom. Posetioci koji ulaze u Bristol prelaze preko visećih mostova – što je slikovit i nezaboravan početak odmora.

Atrakcije u Bristolu uključuju SS Great Britain. SS Great Britain je obnovljeni putnički brod iz 1843. godine. Brod je poznat kao prvi veliki okeanski brod na svetu i ima dva muzeja, obnovljene delove broda i dokove. Brod takođe sadrži mnoge artefakte sa svog sestrinskog broda, The Royal Charter, koji je plovio širom sveta pre svojeg brodoloma.

Za više pomorske istorije, možete posetiti obližnji centar za posetioce Underfall Yard i njegov popularni pomorski muzej. Bristol je fascinantno mesto u Engleskoj za one koji su zainteresovani za pomorske priče.

8. Liverpool

Liverpul je sjajan. Rođeno mesto Bitlsa, šetanje barovima duž dokova i dom ogromne katedrale Liverpul, lako čine Liverpul jednim od najzabavnijih gradova u Engleskoj.

Ako putujete severno od Londona, preporučujemo posetu Liverpulu. Atmosfera Liverpula je prizemna i prijateljska, i to je vrsta mesta gde možete sami otići na piće i napustiti ga sa dvadeset novih prijatelja.

Poseta Beatles priči je broj jedan preporuka za stvari koje treba raditi u Liverpulu i to je svetski poznata atrakcija. Ali Britansko iskustvo muzike, Svetski muzej i Port Sanelajt muzej takođe vrede posete.

Muzika je u srcu identiteta Liverpula, pa snažno predlažemo da posetite neki živi muzički nastup u Kavern klubu tokom svog boravka. Kavern klub je popularno mesto u Liverpulu i specijalizovan je za tribute nastupe koji traju danju i noću.

Ako želite da doživite muzičku kulturu u Engleskoj, ne tražite dalje od Liverpula.

9. York

Za razliku od Liverpula, Jork je miran grad okružen uglavnom seoskim gradovima i selima. Možda nije popularna destinacija za putnike koji prvi put posećuju Veliku Britaniju, ali Jork pruža idiličan uvod u Englesku.

Jork se nalazi u okrugu Severni Jorkšir i, uprkos svom statusu grada, ima više osećaj malog mesta nego metropole. Jork ima neverovatnu arhitekturu, sa zidinama koje datiraju iz 13. veka i uskim trgovačkim ulicama, kao što je The Shambles, koja je široko priznata kao jedna od najbolje očuvanih srednjovekovnih ulica u Evropi.

Poseta katedrali Jork Minster je prelepa, dok su Jork Dangeoni i Jorvik Viking centar uzbudljive istorijske atrakcije koje se mogu posetiti. Budući da se Jork nalazi blizu nacionalnih parkova Jorkšir Dels i Sjeverni Jork mori, predlažemo da u svom itinereru izdvojite vreme za jednodnevni izlet.

Za opušteno putovanje u Britaniju, Jork pruža opuštajuće iskustvo sa svetski poznatom, prelepom srednjovekovnom arhitekturom.

10. Newcastle

Njukasl je poznat kao izuzetno zabavan grad sa neobuzdanim noćnim životom i bogatom kulturom. Njukasl je podeljen na dva dela rekom Tajn, sa nekoliko pešačkih mostova i visećih mostova koji povezuju oba dela grada. Metropolitanski, ali lep (posebno noću pored reke), Njukasl ima mnogo toga da ponudi.

Grad je stekao reputaciju noćnog života zahvaljujući rijaliti TV programu Geordie Shore, i takođe je popularan među studentima. Popularnost grada je zaslužena, jer ćete pronaći mnogo pubova, klubova i barova. Međutim, grad nije samo mesto za zabavu na severu Engleske.

Njukasl je fantastičan za turizam, sa mnogo muzeja i umetničkih galerija. Trebali biste posetiti Great North Museum: Hancock, Laing Art Gallery i Discovery Museum. Njukasl Castle je takođe sjajna atrakcija koju treba posetiti i ne štedi na pričanju nekih od najkrvavijih priča iz istorije Engleske.

11. Birmingham

Birmingem je drugi najveći grad u Engleskoj sa ogromnim stanovništvom od preko milion ljudi. Posetioci će na svakom koraku pronaći restorane, atrakcije i hotele – prednost odabira takvog velikog grada za posetu u Engleskoj.

Možete posetiti popularne atrakcije poput Cadbury World, Legoland-a i Sea Life-a. Ili posetiti neke od jedinstvenih atrakcija Birmingema, poput The Coffin Works-a, koji organizuje ture objašnjavajući proces izrade kovčega i pričajući priče o sahranama poznatih ličnosti. Ako želite raznolikost, Birmingem je jedan od najboljih gradova u Engleskoj.

Da li je Birmingem malo neobrađen? Da, delimično. Birmingem je najbolje pogodan za ljude koji žele da dožive supergrad u Engleskoj i već su posetili druge gradove u zemlji. Birmingem je odredište za putnike koji tačno znaju šta žele i dobro poznaju putovanja u Velikoj Britaniji.

12. Brighton

Brighton je primorski grad sa jakom ličnošću. Iako se nalazi samo južno od Londona, Brighton ima snažan identitet i hrabro se ističe kao destinacija sama za sebe. Videćete mnogo mladih porodica i parova koji putuju iz Londona do Brightona, kao i tinejdžere koji putuju sa prijateljima iz obližnjih gradova.

Nalazi se na južnoj obali Engleske, Brighton je okružen plažama i pruža pogled na Engleski kanal. Tu se nalazi miks tipičnih primorskih atrakcija, labirint uskih trgova poznatih kao “The Lanes”, koji su izgrađeni još u 16. veku, i ekscentrično smeštena Royal Pavilion – palata izgrađena u azijskom stilu.

Da li je to srednjovekovni grad? Primorsko letovalište? Grad luksuznih arhitektonskih čuda? Ko zna. Brighton odbija da se svrsta u određenu kategoriju, što svakako doprinosi privlačnosti grada za turiste. Ako želite nezaboravan primorski grad u Engleskoj, Brighton je dobar izbor. Brighton konstantno menja očekivanja koja možete imati o engleskim gradovima, što znači da vam nikada neće biti dosadno.

13. Cardiff

Kardif je najveći grad i glavni grad Velsa. Kada se radi o velškim gradovima, Kardif je najpoznatiji i jedno od najboljih mesta za posetu.

Nalazi se južno od nacionalnog parka Brekon Bikon, Kardif je rečni grad poznat po televizijskoj produkciji, sportu, muzejima i noćnom životu. Nažalost, jer mnogi ljudi žure ka obali ili nacionalnim parkovima u Velsu, Kardif često bude zanemaren kao destinacija za gradski odmor.

Šta sve nudi Kardif? Ukratko, sve što vam treba. Naći ćete zelene površine za sunčanje leti, obližnje plaže ako se odlučite za plivanje, i unutrašnje aktivnosti ako vas vreme iznenadi.

Predlažemo da planirate boravak u Kardifu, čak i ako nastavljate ka velškoj prirodi. Tu je Muzej Kardifa, Kardifski zamak i čak centar za splavarenje na divljim vodama ako se želite izazvati sa brzacima. Zamak je star oko 2000 godina, pa nema sumnje da Kardif ima sadržaj i mnogo priča za ispričati.

Rezervišite hotel, usporite tempo i uživajte u glavnom gradu pre nego što krenete dalje kroz Vels.

14. Cambridge

Kembridž je prestižni univerzitetski grad – savršen za upoznavanje sa elitnim studentskim iskustvom u Engleskoj. Grad je izuzetno uglađen, a svoje dane možete provesti vozeći se u čamcu na reci Kam i posetom mnogim muzejima.

Osim muzeja, Kembridž je dom mnogih crkava, uključujući i Ely katedralu. Ely katedrala je klasična gotička katedrala i popularno versko mesto koje se može posetiti uz rezervisani obilazak. Takođe, vredno je posetiti i Okruglu crkvu, koja datira iz 12. veka. Ova srednjovekovna crkva ima karakterističan okrugli oblik i zanimljiva je arhitektonska građevina za posetu.

Kembridž je lako jedan od najboljih gradova u Engleskoj za doživljaj južnoengleskog duha iz prve ruke.

15. Oxford

Kada je reč o elitnim univerzitetima, Oksford je rivalni grad Kembridžu. Oksford je dom Oksford univerziteta, koji je osnovan u 12. veku i ima svetsku reputaciju.

Poput Kembridža, Oksford je grad u kojem možete doživeti južnoengleski duh. Centar grada obiluje gotičkom arhitekturom, a zgrade su tipično izgrađene od svetlo kremastog clipsham kamena. Oksford ima određeni estetski dojam i lako je zamisliti da se vratite sto godina unazad.

Oksford takođe ima prelepu katedralu i poznat je po umetnosti. Ljubitelji književnosti trebali bi posvetiti posetu Bodleian biblioteci, drugoj najvećoj biblioteci u Velikoj Britaniji koja sadrži preko 11 miliona tekstova.

16. Bath

Bath je grad građen u georgijanskom stilu, sa mnogo terasnih zgrada od svetložutog Bath kamena. Poput Oksforda, Bath ima estetski dojam, a uniformisane zgrade izgrađene od istog kamena čine da se osećate kao da koračate iz 18. veka.

Ako ste ljubitelj istorije, posebno preporučujemo posetu Bathu, jer je jedan od najboljih gradova za posetu u Engleskoj kada je reč o književnoj i rimskoj istoriji.

Bath ima muzeje posvećene Meri Šeli i Džejn Ostin. Takođe, grad ima Rimsku kupku (Roman Baths), gde možete obići očuvane ruševine, učiti iz interaktivnih izložbi i posmatrati originalne rimsko doba. Pored Rimskih kupki, možete se čak i okupati u jedinim prirodnim termalnim kupkama u Velikoj Britaniji. Terme Bath Spa koriste prirodnu izvorsku vodu za zagrevanje bazena na krovu i višespratnog spa centra.

17. Inverness

Inverness je raj. Škotske visoravni su razumljivo popularna i predivna regija Ujedinjenog Kraljevstva za posetiti, a Inverness pruža gradsku bazu u središtu tog područja.

Dok Edinburgh i Glasgow privlače većinu turističke pažnje, oni koji se zapute dalje na severu su velikodušno nagrađeni. Poznat kao ulaz u visoravni, Inverness je oaza gradskog života u dramatičnom prirodnom okruženju.

Nedaleko od grada možete odati počast na bojištu Culloden – poslednjem bojištu Jacobite ustanka. Dok ste u gradu, možete posetiti Katedralu Sv. Andrije, muzej Inverness ili prošetati oko Ness otoka. Inverness je manje posećeni, ali fantastičan škotski grad u kojem možete očekivati mnogo uzbudljivih i inspirativnih aktivnosti.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.