Kako primeniti feng šui na svom radnom stolu

Vaš radni sto je jedna od najvažnijih lokacija prema feng šuiju jer utiče na vašu karijeru. To važi za kućni i poslovni kancelarijski prostor ili kancelarijske kabinete. Ako imate zajednički radni prostor, takođe je važno da imate stalno mesto za svoj sto. Vašem radnom stolu treba posvetiti pažnju prema feng šuiju jer vaša karijera je povezana sa vašim putem u životu. Takođe, čak i ako imate posao (ili nemate posao), i dalje imate razlog za postojanje, ili kako kažu Francuzi, „rezon d‘etr“ (“raison d’être”). Vaš radni sto je simbol vaše svrhe u životu.

Evo nekih saveta i sugestija kako da poboljšate feng šui energiju na svom radnom stolu i privučete sreću i srećan život u poslu.

Boje i materijali radnog stola u feng šuiju

Kada birate radni sto, materijal i boja značajno utiču na feng šui. Uopšteno, sto od tamnog drveta je najstabilniji i najidealniji od svih mogućih materijala za sto. Takođe obratite pažnju na to šta vas privlači pre nego što napravite kupovinu, jer treba da volite svoj sto!

Uključite boje i materijale pet elemenata u skladu sa energijama koje želite uneti u svoj život.

Napomena: Stakleni stolovi nisu preporučljivi prema feng šuiju. Oni su krhki i mogu izazvati probleme u vašem poslovnom životu.

Zemlja element za stabilnost i ukorenjenost:

 • Boje: Braon, zemljane žute/narandžaste/nežne nijanse
 • Materijal: Drvo ili obojeno drvo/kompoziti

Metalni element za efikasnost i jasnoću:

 • Boje: Bela, siva i metalik nijanse
 • Materijal: Metal ili obojeno drvo/kompoziti

Vodeni element za povezivanje i protok:

 • Boje: Crna
 • Materijal: Metal ili obojeno drvo/kompoziti

Drveni element za rast i aktivnost:

 • Boje: Zelena i plava
 • Materijal: Obojeno drvo/kompoziti

Vatreni element za inspiraciju i slavu:

 • Boje: Crvena
 • Materijal: Obojeno drvo/kompoziti

Oblik radnog stola prema feng šuiju

Stolovi ne dolaze u mnogo različitih oblika, ali najvažnija stvar je da sto odgovara prostoru. Sto ne sme biti prevelik za okolinu, ali ni premali tako da nemate dovoljno prostora za svoje dokumente i materijale. Ako nemate dovoljno prostora za rad, nećete moći da napredujete u svom životu.

 • Pravougaoni stolovi oblika slova “L” i bubrežasti stolovi su najbolji oblici.
 • Stojeći stolovi su takođe prihvatljivi.
 • Kredenac sa strane i pozadi je dobar jer pruža više podrške.

Najbolji položaj radnog stola prema feng šuiju

Položaj vašeg radnog stola je ključan za dobar feng šui. Princip “komandujućeg položaja” je važan ovde. To znači da kada sedite za svojim stolom, trebalo bi da možete da vidite vrata bez da budete direktno u liniji sa njima. Obično je to dijagonalno od vrata.

Ponekad je nemoguće postaviti sto u ovom položaju. Ako nema načina da postavite svoj sto u ovom položaju, možete koristiti ogledalo da ispravite komandujući položaj. Postavite ogledalo, na primer malo konveksno ogledalo, tako da kada sedite za svojim stolom, lako možete videti odraz vrata u ogledalu.

Ako ste direktno u liniji sa vratima, možete postaviti feng šui kristalnu kuglu na pola puta između vas i vrata.

Saveti

Još nekoliko najboljih praksi koje treba imati na umu:

 • Izbegavajte okretanje ka zidu. Ako je to jedina opcija, postavite ogledalo ispred sebe kako biste proširili svoj pogled i mogućnosti za karijeru.
 • Prozori su najbolji na vašoj strani. Ako gledate prema prozoru, bićete ometeni. Radite dok ste za stolom i uživajte u pogledu tokom pauza.
 • Obezbedite dovoljno prostora iza sebe (minimum 90 cm) kako biste imali mesta za rast. Trebalo bi lako ulaziti i izlaziti iz stola.

Feng šui predmeti za sto

Na svom radnom stolu možete postaviti neke predmete inspirisane feng šuijem kako biste privukli različite energije. Evo nekih koje možete isprobati:

 • Živa, zelena biljka koja poziva na rast. Obratite pažnju da je dobro veličine i odabrana za svetlost i prostor koji imate na svom stolu.
 • Fluorit je jedan od naših omiljenih kristala. Posebno je koristan za fokus i proširivanje vašeg intelekta.
 • Keramički šolja koju volite, sa stabilnom bazom koju nije lako prevrnuti. To privlači zemaljske energije koje se odnose na brigu o sebi i stabilnost. Koristite šolju redovno i održavajte je čistom.

Feng šui i nered

Koristan je da održavate svoj radni sto organizovanim, ali nered nije nužno loš za feng šui. Dok god držite stvari u pokretu i vaš radni sto nije skupljač prašine, nered može biti znak kretanja i protoka energije. U stvari, sto na kojem nema ničega vrlo je “jin”, što znači da nema životne energije. Znaćete da li je nered znak života ili stagnacije.

Preporučujemo svakodnevni ritual za rad s neredom na vašem stolu. Na početku ili kraju radnog dana, posvetite nekoliko trenutaka čišćenju svog prostora. Očistite sto, očistite svoj um. To znači organizovanje dokumenata, odlaganje stvari i sl. Aktivnim pomeranjem predmeta na svom stolu, energetski ćete raditi na organizaciji svojih misli i uma. Zatim koristite sprej od palo santa (svetao drvni miris) da otvorite či energiju, a zatim zapišite devet namera.

Foto: Pexels

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.