Kako koristiti Feng šui simbol zmaja u svom domu

Jedan od najpoznatijih simbola u feng šuiju, mitski zmaj, je imaginarno stvorenje koje predstavlja obilje, uspeh i sreću. Simbolika zmaja se javlja u mnogim tradicionalnim kineskim umetničkim aplikacijama kao što su tekstili, slike, skulpture, vaze i slično. Simbol zmaja se koristi u feng šuiju na velikim i malim skalama, od opisa planinskih oblika do nošenja zmajskog talismana veličine novčića oko vrata. Čak se i Kineski zid navodi da je dizajniran prema slici moćnog zmaja.

Simbolika i značenje zmaja u Feng šuiju

U kineskom horoskopu, cenjeni zmaj je jedina mitska životinja i četvrta je u redu, nakon zeca i pre zmije. Priča kaže da bi zmaj lako mogao biti na prvom mestu, ali je zastao da puše povoljan vetar kako bi odneo zeca preko reke na plutajućoj grani. Zatim je zmaj skrenuo s puta da spasi selo u suši pozivajući kišu da nahrani zemlju. Zato je zmaj čovek kiše i donosi vetrove promene, uz veliki uspeh i prosperitet. Zmaj je voljen u azijskoj kulturi, gde se doživljava kao hrabra i dobročiniteljska energija, u kontrastu sa surovijom evropskom verzijom.

U feng šuiju, zmaj je povezan sa elementom zemlje i takođe sa istočnim pravcem, gde sunce izlazi. Zmaj je prikazan kao bradati zmija sa četiri noge.

Zmaj je jang (muški) pandan feniksu, koji predstavlja jin (žensku) energiju. Ovaj par takođe predstavlja simbol carske porodice: Zmaj predstavlja cara, dok je feniks povezan sa energijom carice. Zajedno sa kornjačom i tigrom, čine četiri nebeske životinje feng šuija. Rad sa zmajem može vam pomoći da kultivišete jang aspekte feng šuija vašeg doma.

Feng šui postavljanja

Možete pronaći mnogo različitih načina da uključite simbol zmaja u feng šui svog doma. Evo nekoliko sugestija kako možete uključiti ovaj simbol u dekor vašeg doma kako biste pozvali bogatstvo i uspeh i uravnotežili svoju jang energiju.

Zmaj sa biserom ispunjenim željama

Ponekad ćete naći zmaja koji drži biser, takođe poznat kao biser ispunjen željama. U budističkoj ikonografiji, biser ispunjen željama predstavlja sjaj sunca koje donosi svetlost svakoj tamnosti i može doneti pravu radost.

Zmaj od jaspisa okrenut prema istoku

Zmaj je povezan sa kompasnim pravcem koji se okreće prema istoku u bojama zelene ili plave. Pokušajte postaviti uklesanog zmaja od jaspisa u istočnom sektoru vašeg doma. Pazite da zmaj gleda prema istoku. Ako ne možete pronaći zmaja od jaspisa, bilo koji simbol zelene ili plave boje će raditi.

Zmajevi za zaštitu

Par slika zmaja koje okružuju ulazna vrata mogu pružiti zaštitu i dobrodošlicu sreću. Ovo se može postići sa statuama, umetničkim delima ili čak vazama sa slikom zmaja.

Nošenje amuleta sa zmajem

Možete uravnotežiti vaše jin i jang energije kao i pozvati zaštitu nošenjem slika zmaja na svom telu.

Izbor simbola zmaja

Zmajevi dolaze u različitim materijalima i bojama. Ako ih koristite u feng šuiju, korisno je koristiti pet elemenata kao smernicu za izbor simbola zmaja.

 • Zemljani element za dobrobit i podršku
 • Metalni element za radost i jasnoću
 • Vodeni element za tok bogatstva i mudrosti
 • Drveni element za rast i obilje
 • Vatreni element za uspeh i inspiraciju

Boje i materijali elemata koji se kombinuju sa simbolom zmaja

 • Za metalne i zemljane energije, probajte belu porcelansku skulpturu zmaja.
 • Zmaj napravljen od bronze će uneti metalni i zemljani element.
 • Slika zmaja sa šemom boja crne i tamnosive će uneti vodeni element.
 • Za zemljani element, probajte smeđi drveni zmaj.
 • Probajte proziran stakleni zmaj za vodeni element.
 • Zmajevi simboli sa crvenom bojom će uneti vatreni element.

Korišćenje feng šui simbola zmaja u svom domu može doneti duboku harmoniju, prosperitet i ravnotežu. Pravilno korišćenje zmaja kao feng šui simbola može doprineti unapređenju atmosfere, poticanju uspeha i obilja te stvaranju skladnog prostora koji podržava dobrobit i rast svakog stanara.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.