Divlja pirinčana salata

Nećete ni primetiti da ovo jelo ne sadrži meso! Ova obilna vegetarijanska pirinčana salata od divljeg pirinča je savršena sama za sebe ili kao prilog. Osim toga, brzo se priprema, pa možete večeru imati na stolu u tren oka i tokom užurbane radne nedelje.

Nije tajna da je meso teško nabaviti ovih dana, čak i kada mnoge prodavnice postavljaju ograničenja koliko možete kupiti. Zato sam uzbuđen što mogu podeliti ovaj izuzetno ukusan i obilan obrok bez mesa koji možete pripremiti kao glavno jelo ili kao prilog uz nešto drugo.

Uvek smo voleli običan prženi pirinač, a posebno smo zaljubljeni u ovu “divlju” verziju koja koristi divlji pirinač (celo zrno) i divlje (šitake) pečurke. Tako je dobra da nećete ni primetiti da nedostaje meso!

Sastojci:

* Kokosovo ulje

* Šitake pečurke – Odstranite peteljke i isecite na kriške

* Narendani sveži đumbir – 2 kašičice

* Beli luk – Iseckan

* Mlevena ljuta paprika – 1 velika prstohvat + još po ukusu.

* Divlji pirinač (celo zrno) – 3 šolje kuvanog (od 1 šolje sirovog). Ili isprobajte ovde Instant Pot smeđi pirinač.

* Soja sos – 3 kašike.

* Pirinčano sirće – Osnovni sastojak azijske kuhinje.

* Prženo susamovo ulje – Pazite da bude prženo.

* Med – Prirodni zaslađivač.

* Jaja

* Kelj – Iseckajte, uklanjajući deblje stabljike.

* So – 1/2 kašičice.

Kako pripremiti divlji prženi pirinač:

1. Kuvanje: U velikom tiganju otopite 2 kašike kokosovog ulja na jakoj vatri. Propržite pečurke dok ne dobiju lepu boju, oko 5 do 6 minuta. Prebacite na čist tanjir i stavite na stranu.

2. Mešanje: Dodajte preostalu kašiku kokosovog ulja u tiganj i umešajte đumbir, beli luk i mlevenu ljutu papriku samo dok ne zamirišu, otprilike 30 do 60 sekundi. Dodajte kuvani pirinač, soja sos, pirinčano sirće, prženo susamovo ulje i med, dok se pirinač ne zagreje.

3. Dodavanje: Pomerite mešavinu pirinča na jednu stranu tiganja i umešajte umućena jaja dok se skroz ne skuvaju, 2 do 3 minuta. Vratite pržene pečurke u mešavinu pirinča. Dodajte iseckani kelj i umešajte samo dok se malo ne uvene, oko 2 do 3 minuta. Posolite i dodajte još bibera po želji, poslužite toplo. I to je to! Eto je divlja pirinčana salata!

Ostavite komentar