Da li ste znali da je cvekla toliko zdrava?

Cvekla je izuzetno hranljiv izbor hrane koji je istovremeno ukusan i ukusnog je ukusa – može se jesti sirova, kuvana, a čak i konzumirana u obliku soka.

Repa je izuzetno bogat izvor vitamina i minerala

Kalijum, magnezijum, vlakna, fosfor, gvožđe; vitamini A, B i C; beta-karoten, beta-cijanin; folna kiselina. To su samo neki od mnogih hranljivih sastojaka, vitamina i minerala koji se mogu naći u repi i zelenom lišću repe. Repa je posebno korisna za trudnice, jer vitamin B i gvožđe su veoma korisni za nove ćelije rasta tokom trudnoće i dopunjavaju gvožđe u telu žene.

Visok izvor energije

Nizak je u kalorijama i visok u šećeru (iako se šećer postepeno oslobađa u vašem sistemu, za razliku od čokolade). Oni su divan dodatak bilo kojim dijetetskim potrebama. S njihovom visokom količinom hranljivih sastojaka, ukusnim ukusom i raznovrsnom upotrebom, svako može ući u svet repe bez propuštanja ritma.

Pomaže u životu aktivan životni stil

Istraživanje zdravstvenih prednosti sokova od cvekle ukazuje da ne samo sportisti mogu da imaju koristi od njegovih svojstava koja poboljšavaju performanse, već i fiziološki efekti mogu pomoći starijim osobama ili ljudima sa srčanim ili plućnim oboljenjima da uživaju u aktivnijem životu. Kako starimo, ili ako imamo stanja koja utiču na naš kardiovaskularni sistem, količina kiseonika koju možemo da unesemo za vreme vežbanja značajno se smanjuje.

To znači da za neke ljude čak i jednostavne aktivnosti poput hodanja mogu biti teške. Kada se konzumira, sok od cvekle ima dva uočljiva fiziološka efekta. Prvo, proširuje krvne sudove, smanjujući krvni pritisak i omogućavajući više protoka krvi. Drugo, utiče na mišićno tkivo, smanjujući količinu kiseonika koja je potrebna mišićima tokom aktivnosti. Kombinovani efekti imaju značajan uticaj na izvođenje fizičkih aktivnosti, bilo da se radi o niskom ili visokom intenzitetu napora.

Povećava performanse vežbanja

Ova dobro sprovedena analiza suplementacije nitratima iz 2013. godine istraživala je vezu između soka od cvekle i poboljšanja performansi tokom vežbanja. Analiza je utvrdila da neaktivni i rekreativno aktivni pojedinci vide “umerena poboljšanja” u performansama tokom vežbanja nakon konzumiranja soka od cvekle. Međutim, istraživanje je primetilo da je vrlo malo učinka ima na vrhunske sportiste. Mali pozitivan učinak na performanse na vremenskim testovima ili testovima s postupeno povećanom težinom vežbanja može biti značajan u kontekstu vrhunskog sporta.

Odlična za upravljanje težinom

Cvekla je bogata vlaknima, a siromašna kalorijama. Popularno se koristi u dijetama za mršavljenje zbog topljivih vlakana koja pomažu u borbi protiv masti. Cikla također pomaže u čišćenju toksičnih tvari i viška vode iz tela. Stoga se može reći da cvekla pomaže u poboljšanju izgleda kože.

Odlično za žene koje prolaze kroz IVF tretman

Cvekla je fantastičan izvor antioksidansa resveratrola, koji se smatra korisnim u borbi protiv neplodnosti povezane s godinama. Takođe su bogati nitratima koji su poznati po poboljšanju protoka krvi i često ih koriste sportisti u tu svrhu. Posebno preporučujemo sok od cvekle ženama koje prolaze kroz IVF tretman kao način poboljšanja protoka krvi u maternici kako bi se olakšalo ugnježđivanje embrijona. Cvekle sadrže visoke količine bora koji su direktno povezani s proizvodnjom ljudskih polnih hormona.

Neverovatan antioksidans

Antioksidansi su ključni za podršku imunološkom sistemu. Šareno voće i povrće ima antioksidativna svojstva, a cvekla je crvene boje koja sadrži beta-cijanin, vrlo dobar antioksidans koji može smanjiti LDL, takođe poznat kao loš holesterol.

Cvekla pomaže u borbi protiv demencije

Studija iz 2010. godine je predložila da ispijanje soka od cvekle povećava protok krvi u mozgu starijih osoba, što može da pomogne u borbi protiv progresije demencije. Cvekla sadrži visoke koncentracije nitrata koji se pretvaraju u nitrite pomoću bakterija u ustima. Nitriti pomažu u otvaranju krvnih sudova u telu, povećavajući protok krvi i kiseonika na mestima koja su oskudna kiseonikom. Prethodne studije su pokazale da nitriti šire krvne sudove, ali američki istraživači koji pišu u časopisu Nitric Oxide: Biology and Chemistry, koji pregledaju stručnjaci iz Nitric Oxide Society, tvrde da je njihova studija prva koja je utvrdila da nitriti takođe povećavaju protok krvi u mozgu.

Cvekla za regulaciju krvnog pritiska

Britanski istraživači su 2010. otkrili da je nitrat specijalni sastojak u cvekli koji snižava krvni pritisak i može pomoći u borbi protiv srčanih bolesti. U studiji Queen Mary University of London, zdravi učesnici su morali da popiju čašu soka od cvekle dok su drugi pili lažni (placebo) napitak. Krvni pritisak se smanjio u roku od 24 sata kod ljudi koji su uzimali tablete sa nitratima i kod onih koji su pili sok od cvekle.

Bitna je za probavu

Cvekla je takođe jedan od najbogatijih izvora glutamina, aminokiseline neophodne za zdravlje i održavanje crevnog trakta. Glutamin igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže kiselinsko-baznog odnosa u telu. Ova aminokiselina se koristi za uklanjanje viška amonijaka, toksičnog otpadnog proizvoda deaminacionih reakcija. Glutamin omogućava da se toksični amonijak ukloni u bubrezima, povezan sa kiselinama pre nego što se izluči. Glutamin je takođe potreban za proizvodnju drugih supstanci u telu, kao što su glukoza ili druge amino kiseline.

Iako su dostupne tokom cele godine, cvekle su najslađe i najnežnije tokom njihove sezone, od juna do oktobra.

Ostavite komentar