Prirodni načini da povećate nivo testosterona

Testosteron je hormon koji se prirodno proizvodi u muškom i ženskom telu, ali je većinom povezan sa muškom seksualnom funkcijom i fizičkim performansama. Ovaj hormon može biti povezan sa rastom mišića, smanjenjem telesne masti, poboljšanjem sportskih performansi, kao i sa povećanjem libida. Ako želite da povećate nivo testosterona na prirodan način, evo nekoliko saveta:

Vežbajte redovno – zdravlje i vitalnost se održavaju spavanjem i vežbanjem, ali ovo bi mogao da bude najvažniji način za prirodno povećanje testosterona. 

Jedite hranu bogatu proteinima – Ishrana bogata proteinima povezana je sa povećanjem nivoa testosterona. Hranu bogatu proteinima možete naći u mesu, ribi, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima.

Uzimajte više cinka i vitamina D – Možda je preterano tvrditi da ostrige povećavaju libido, ali one su pune cinka, koji utiče na povećanje nivoa testosterona. Međutim, morali biste da pojedete ogromnu količinu ostriga, da biste dobili potrebnu količinu cinka – zato je bolje da uzmete suplement cinka i da povećate dnevnu dozu D vitamina.

Smanjite stres – Stres može povećati nivo kortizola, hormona stresa koji može smanjiti nivo testosterona. Pokušajte da izbegnete stresne situacije i praktikujte tehnike opuštanja kao što su meditacija ili joga.

Spavajte dovoljno – istina je da veliki broj muškaraca u savremenom svetu ne uspeva da obezbedi sebi dovoljno sna – bilo da ostaju do kasno na poslu, odriču se sna zbog ljubavnog ili društvenog života ili samo igraju igrice, mnogi muškarci spavaju mnogo manje nego što je potrebno. Nedostatak sna može smanjiti nivo testosterona. Pokušajte da spavate između 7 i 9 sati svake noći kako biste održavali optimalan nivo testosterona.

Održavajte zdravu težinu – Ovo važi i za neuhranjene i za gojazne. Gojaznost snižava nivo testosterona i smanjuje procenat androgena u krvi. Masno tkivo pospešuje transformaciju muških polnih hormona u estrogen, a više estrogena znači manje testosterona. Održavanje zdrave telesne težine je ključno za povećanje tstosterona.

Smanjite unos alkohola i duvana -Ovo ćete možda malo teže svariti, međutim, to može biti jedan od razloga za pad nivoa testosterona. Alkohol, nažalost, stimuliše pretvaranje testosterona u estrogen. Konzumiranje alkohola utiče na sva tri dela hipotalamusno–hipofizno–gonodalne osovine (HPG osa), sistema endokrinih žlezda i hormona koji utiču na reproduktivnost muškarca. Korišćenje alkohola je povezano sa padom testosterona i promenom nivoa ostalih reproduktivnih hormona.

Lekovi – Neki od najčešće prepisivanih  lekova smanjiće nivo testosterona. Lekovi protiv bolova poznati kao opioidi deluju na nervni sistem da bi ublažio bol, tako što šalju signale nervnom sistemu. Međutim, oni slabe moždane hemikalije koje su odgovorne za davanje instrukcija testisima da proizvode testosteron. Druge lekove, kao što su antidepresivi i statini, koji takođe smanjuju nivo testosterona, malo je teže izbeći. Čak i ketokonazol koji se koristi za lečenje gljivičnih infekcija, utiče na smanjenje nivoa testosterona. Stoga bi trebalo da pregledate sve lekove koje uzimate i odbacite one koji vam nisu neophodni.

Testosteron je suštinski deo vaše muškosti – što su viši njegovi nivoi, bićete muževniji, produktivniji, privlačniji i zdraviji, libido će vam biti snažniji, rizik od bolesti će se smanjiti, a procenat telesne masti opasti. Vratite kontrolu nad svojim testosteronom i poboljšajte kvalitet svog života.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.