Znate li odakle potiče kruška, koliko je zdrava i kako se sve primenjuje u kulinarstvu?

Kruška je voće koje je u Srbiji veoma cenjeno i uživa poseban status. Ovaj plod pojavio se na teritoriji naše zemlje pre mnogo vekova, a danas su prisutne i brojne autohtone sorte. Kada se spomene rakija, mnogima je prva asocijacija i preferirani izbor upravo ova ukusna voćka.

Odakle dolazi, po čemu je karakteristična i kakvu još primenu ima kruška osim u rakiji, pročitajte u nastavku teksta.

Poreklo kruške i njena istorija

Kruška (Pyrus) se gaji više od 4000 godina i potiče iz biljne porodice Rosaceae. Njeni tragovi pronađeni su još u arheološkim nalazištima u Kini, Persiji i oko Kaspijskog jezera.

Postoje brojne divlje vrste krušaka, ali su u savremenoj poljoprivredi najzastupljenije svega dve domestifikovane sorte: Pyrus communis, poznata kao evropska kruška, i Pyrus pyrifolia, poznata kao dalekoistočna ili japanska kruška.

Rastu u predelima Evrope, Afrike i Azije sa umerenom klimom. Koriste se za u ishrani, kao dodatak ukusnim kolačima, za izradu alkoholnih pića, preparata za negu kože, pa čak i parfema. Tako popularni Armaf parfemi u jednom od svojih najprodavanijih izdanja imaju upravo krušku kao glavnu gornju notu. Ovoj voćki nisu odolele ni parfemske kuće kao što su Jean Paul Gaultier, Elode i Montale.

Koje su najpoznatije sorte kruške u Srbiji?

Na teritoriji Srbije postoji mnogo sorti krušaka koje su tu prisutne vekovima. Velika prednost i razlog zbog kog se mnogi odlučuju na gajenje ovog voća jeste to što različite sorte rađaju u različitim periodima godine, te su dostupne letnje, jesenje i zimske kruške.

Najzastupljenije na našim prostorima su Viljamovka, posebno cenjena zbog istoimene rakije, kao i Abate Fetel i Santa Marija. Još jedna zanimljiva sorta je autohtona Takiša, karakteristična po malom okruglom plodu i otpornosti, a u voćnjacima se često mogu videti i Karmen i Butira.

Lekovitost kruške

Kruška je bogata vlaknima, posebno pektinom, koji pomaže u regulisanju varenja i snižavanju holesterola. Sadrži značajnu količinu vitamina C, kalijuma i bakra, a istovremeno je niskokalorična i zdrava.

Zahvaljujući visokom udelu vode i voćnih šećera, preporučuje se i osobama koje se oporavljaju od bolesti, kao i deci i starijima. Prisustvo antioksidanasa u kruškama doprinosi jačanju imuniteta i neutralisanju slobodnih radikala. Odlične su i za poboljšanje probave.

kruške

Verovanja u narodu

Kruška u narodnom predanju Srbije ima slojevitu simboliku koja je često iznenađujuće mračna. U mnogim krajevima smatrala se „zlim drvetom“ pod kojim se okupljaju demoni, veštice i đavoli, a u nekim mestima se na divljoj kruški ostavljala žrtva za čumu, kako bi se zla bolest isterala iz sela. Postojalo je i verovanje da se na krušku spušta ala koja satire grožđe po vinogradima.

Srećom, nisu baš sva predanja tako zlosutna. U okolini Đevđelije, na primer, postojao je običaj da se na drugi dan Vaskrsa narod sa sveštenikom okuplja oko stare kruške koja je simbolično pričešćivana, u znak poštovanja prema drvetu. U pojedinim krajevima kruške su se ostavljale kao dar mrtvima i stavljale na krstove na grobljima. U narodnom jeziku i toponimiji kruška je ostavila svoj trag kroz mnoge nazive sela, brda i potoka.

Ne možemo ipak zaobići čuvenu izreku „Kao da je pao s kruške“, kojom se opisuje osoba izgubljenog izraza lica, zbunjena ili nevešta. Prema narodnom verovanju, to su oni koji su se peli na krušku i našli se u lošem društvu (veštica i demona), te pali sa drveta.

Kruška u kulinarstvu

Kruška se odlično uklapa u slatka i slana jela i često se koristi za pripremu kolača, pita, kompota, slatkog i pekmeza, često u kombinaciji s orasima ili čokoladom. Njena blaga, aromatična slatkoća savršeno se slaže s jakim sirevima, kao i s pečenim mesom, posebno svinjetinom i pačetinom. U modernoj kuhinji često se koristi u salatama sa rukolom, orasima i balzamiko sirćetom, kao i u Zen Sangrija koktelu.

Kruška viljamovka kao simbol dobre rakije

Čuvena srpska rakija Viljamovka priprema se isključivo od istoimene kruške Viljamovke, koju ponekad nazivaju i Vilijamovka jer potiče iz Engleske gde je naziv dobila po čoveku koji ju je popularizovao u 18. veku.

Jedna je od najpopularnijih domaćih rakija, a često ćete naići i na flaše koje u sebi sadrže čitav plod, nastale tako što se flaša priveže za granu dok je on još uvek veoma mali i drži tokom sazrevanja. Stranci iz čitavog sveta se posebno oduševljavaju ovakvim pakovanjima i često odlučuju da ih ponesu kući kao suvenir iz Srbije.

Zbog svog slatkasto osvežavajućeg ukusa, viljamovka je najbolja kao aperitiv ili uz kakav ukusni desert.

Recite nam, kako vi najviše volite da konzumirate kruške?

Foto: Freepik

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.