Čakre: Točkovi koji se vrte svetlošću

Jogijska nauka prepoznaje da se duhovno zdravlje aktivira putem sistema ČAKRI ili centara energije koji se nalaze duž kičme. Kosmička energija je uvijena u ovim ČAKRAMA i treba je probuditi radi samoostvarenja.

Značenje Čakri

“Čakra” znači točak ili prsten na sanskritu, a naše lične čakre sadrže energiju uvijenu u sebi, smeštene duž kičme i glave. One su ključni spojevi koji određuju stanje tela i uma. Baš kao što mozak kontroliše fizičke, mentalne i intelektualne funkcije putem nervnih ćelija ili neurona, čakre koriste pranu ili kosmičku energiju koja se nalazi u svim živim bićima i pretvaraju je u duhovnu energiju. Ova energija se širi kroz telo putem “nadija” ili kanala.

Pošto su nevidljive, čakre su opipljive samo kroz svoje efekte. Mogu se pristupiti tek kada učenik joge postigne sve pravilne aspekte joge, kada se ljudsko biće sjedini sa božanskim bićem.

Postoji 11 čakri, od kojih su 7 ključne, a ostale zavise od njih. Najvažnija je Sahasrara čakra, gde se prakriti šakti ili energija sjedinjuje sa puruša šakti ili dušom.

1.Muladhara, Korenska čakra

Najniža od sedam čakri nalazi se na dnu karličnog dna i naziva se Muladhara, što znači podrška korena. Tu spava moćna kundalini energija u obliku zmije sa repom u ustima. Kada je ova crvena čakra preaktivna, fokus je previše usmeren na fizičko. Ove osobe su previše materijalne, previše usmerene na novac i materijalno i odbijaju finiju stranu života. One nemaju saosećanja i mogu biti nasilne. Uravnotežena i zdrava muladhara daje čvrst osećaj sigurnosti, utemeljenosti, nesalomivu unutrašnju snagu i osećaj udobnosti i sigurnosti u svetu. Da biste imali zdravu muladharu, morate prevazići svoje strahove, uravnotežiti materijalnu i duhovnu stranu života i takođe održavati telo zdravim i u formi.

2.Svadhisthana, Čakra seksa i identiteta.

Druga čakra se nalazi na dnu kičme i naziva se Svadhisthana, što znači “sopstveni dom”. Naš osećaj identiteta bazira se u ovoj srebrnoj čakri poput meseca, a takođe je centar seksualnosti i užitka. Kada je preaktivna, osoba je hiperseksualna i živi samo za senzacije. Kada je nedovoljno aktivna, nema uživanja u životu i nema seksualnu želju. Osoba živi život kao teret. Često su pesimistični, bez smisla za humor. Takođe su nesigurni, neodlučni, nemaju čvrst identitet, promenljivog su raspoloženja i lako se povode za drugima. Kada je ova čakra uravnotežena, svi apetiti su pod kontrolom, osoba može tražiti zadovoljstvo i uživati u životu bez da to postane preplavljujući nagon. Da biste imali zdravu Svadhisthanu, trebate raditi na svom samopouzdanju, koristiti kreativne načine za slobodno izražavanje svojih emocija i naučiti uživati u životu.

3.Manipur, Čakra moći

Treća čakra, Manipur, nalazi se na nivou pupka. Njeno ime znači “grad dragulja”. Ova vatrena čakra se bavi energijom, moći i toplotom. Kada je preaktivna, ceo život se provodi u potrazi za moći. Kada je nedovoljno aktivna, osoba se oseća bespomoćno i kao žrtva, nemoćna pred svetom koji je nasilan. Kada je uravnotežena, pruža snažan osećaj moći i centriranosti, bez pokušaja da dominira drugima. Ako želite zdravu Manipur čakru, morate prestati pokušavati kontrolisati ili menjati druge i umesto toga tražiti moć unutar sebe. Kada se probudi, ova čakra pruža kontrolu nad toplotom i hladnoćom, beskrajnu energiju i psihološku moć isceljenja.

4.Anahata, Čakra srca

Četvrta čakra je Anahata, “nepogodan zvuk”, zvuk koji je izvan fizičkog sveta. Ova plava čakra nalazi se u centru grudi na nivou srca. Kada je ova čakra preaktivna, osoba može biti emocionalno van kontrole, preosetljiva i sklon drastičnim promenama raspoloženja. Često, preterano aktivna čakra srca kombinuje se sa slabom Manipur čakrom, pa osoba često biva vođena od strane drugih umesto da stoji na svojim nogama. Kada je nedovoljno aktivna, često je prejaka mentalna čakra. To dovodi do potpune potiskivanja osećanja. Kada je uravnotežena, osoba je puna ljubavi i saosećanja. Socijalni radnici, iscelitelji i ljudi u zanimanjima koja se bave brigom obično koriste puno anahat energije. Da biste imali zdravu Anahata čakru, trebate biti sposobni otvoreno i radosno izražavati svoja osećanja ljubavi i saosećanja. Kada se ova čakra probudi, to je početak duhovne staze i otvara psihičku moć telepatije.

5.Višuddhi, Čakra uma

Peta čakra, Višuddha, nalazi se u grlu, a njeno ime znači čistoća. Ova dimno ljubičasta čakra je čakra uma. Bavi se moćima racionalnog i logičnog uma. Kada je preaktivna, osoba je previše kritična, fanatična, sarkastična i sklon osuđivanju. Svađaju se, kritikuju, prave uvredljive šale i uvek moraju biti u pravu. Kada je nedovoljno aktivna, osoba uopšte ne koristi um. U starosti se to može ispoljiti kao gubitak pamćenja. Uravnotežena čakra uma daje jasan um, ali i saosećanje srca, jer je uravnotežena zdravom čakrom srca. Ova čakra je uravnotežena kada naučite da budete bez osude i bez kritike, i kada koristite um da biste učili umesto da rušite druge. Kada se ova čakra probudi, omogućava vam da čujete glasove unutrašnjih vodiča, učitelja i takođe otvara intuiciju.

6.Ajna Čakra, Treće oko

Šesta čakra, smeštena u centru čela, zove se Ajna, što znači “komandni centar”. Ime ukazuje da vladanje nad ovom plavo-belom čakrom daje kontrolu nad svim ostalim čakrama i telom u celini. Zato su drevni nosili bindi ovde da bi se podsetili na ovu moćnu čakru. Treće oko čakra, kada je otvorena, daje jasnovidnost i takođe kontrolu nad celokupnim sistemom čakri.

7.Sahasrara, Čakra krune

ČAKRE: Točkovi koji se vrte svetlošćuNajviša od sedam čakri je Sahasrara, čije ime znači hiljadu latica lotosa. Ova čakra se često vidi kao sjajna zlatna svetlost oko glave. Sahasrara je krajnja čakra i poslednja koja se otvara. Jogička tradicija tvrdi da oni koji otvore ovu čakru imaju potpunu kontrolu nad životom i smrću. Mogu umreti samo kada to odluče, a pri smrti njihova duša izlazi kroz ovu čakru na vrhu glave, što znači da je ljudska inkarnacija završena i da se neće vratiti.

Praksa joge usmerena je na buđenje božanske energije u svakom ljudskom biću. Asane i pranayama otpuštaju i aktiviraju čakre. U procesu se nadisi aktiviraju. To uzrokuje vibriranje čakri i generisanje energije koja se zatim širi po celom telu kroz nadise. Emocije ukorenjene u čakrama transformišu se kako se budi i cirkuliše božanska energija.

Da bi se postigla samospoznaja, uporna i rigorozna praksa joge pomaže u savladavanju šest glavnih prepreka za sreću: želja, bes, pohlepa, zaluđenost, ponos i zavist.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.