Bilje za optimalno zdravlje očiju

Naprezanje delikatnih mišića očiju, kao i nepravilan dotok krvi u mrežnjaču mogu uzrokovati pogoršanje vida. Postoje određene biljke koje mogu da leče zamagljen vid, poboljšaju noćni vid, uspore napredovanje glaukoma i katarakte i pomažu u održavanju zdravih očiju.

Cilj biljne terapije je da pomogne očuvanju zdravlja vidnog nerva. Neke hemikalije kao što su inhibitori proteinkinaze C (PKC) i inhibitori tirozin kinaze (TKI) navodno opuštaju mišiće ciliarnog tela umesto da ih stežu. Biljke bogate apigeninom poput peršuna, karanfila i cvetova kamilice, koje deluju na PKC, navodno pružaju benefite u slučaju glaukoma tako što se takmiče sa hemikalijama koje prekomerno stimulišu aktivnost PKC. Slične beneficije se takođe nalaze i u kurkuminu koji navodno smanjuje aktivnost PKC.

Borovnica (Vaccinium myrtillus)

Sadrži moćne antioksidantne flavonoidne spojeve koji se nazivaju antocijanini. Ona je američka biljna rođaka borovnice i brusnice. Ovi antioksidantni spojevi pomažu u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala i krhkosti kapilara. Takođe pomažu očima da se prilagode tamnom okruženju.

Zeleni čaj (Camellia sinensis)

Zeleni čaj sadrži vitamine C i E, lutein i zeaksantin. Katehini, vitamin C i E, lutein i zeaksantin poznati su po tome što pomažu u zaštiti delikatnih tkiva oka od glaukoma i drugih očnih bolesti. Konzumiranje zelenog čaja može imati koristi za oči protiv oksidativnog stresa.

Ginko (Ginkgo biloba)

Ovo je dobro istražena biljka koja može poboljšati propadanje mrežnjače i niz drugih bolesti kao što su gubitak pamćenja, tinitus i loša cirkulacija. To je vodeća biljka za lečenje oštećenja mrežnjače. To je čistač slobodnih radikala i deluje preventivno povećavajući protok krvi i hranljivih materija do mrežnjače.

Hristov venac (Passiflora)

Ako imate probleme sa očima kada gledate nešto što je veoma blizu vas, ili kada čitate nešto u slabo osvetljenoj prostoriji što napreže vaše oči, Hristov venac ili pasiflora vam može mnogo pomoći. Ona opušta krvne sudove u očima i pomaže vam da bolje vidite.

Okolica (Euphrasia officinalis)

Često se koristi kao alternativni tretman za oboljenja oka, uključujući tešku upalu oka. Prema biljnom stručnjaku Dejvidu Hofmanu, autoru knjige “Novi holistički travar”(eng. The New Holistic Herbal), okolica sadrži tanine, flavonoide i iridoidne glikozide koji se bore protiv upale i sprečavaju prolazak toksina. Za oftalmiju, blefaritis, ječam i bilo koju drugu upalu oka, čaj od okolice može biti koristan kada se koristi kao hladni oblog za oči. Da biste napravili čaj od okolice, uzmite 1 kašičicu pažljivo oprane okolice i prokuvajte je u 1 1/2 šolji vode 10 minuta. Procedite listove kroz vrlo finu cediljku ili pamučnu tkaninu i pustite da se ohladi. Umočite mali tufer u njega i koristite ga kao oblog tri do četiri puta dnevno.

Za sive mrene, suzenje oka, roze oko (konjunktivitis), krvavu i napregnutu oči, okolica u obliku tinkture može pomoći kada se koristi kao ispiranje oka. Da biste napravili ispiranje oka od okolice, pomešajte 5-8 kapi tinkture u 2 šolje hladne filtrirane vode ili prokuvajte 1 kašičicu okolice u 1 1/2 šolji vode. Razblažite procedjeni čaj u šolji hladne ružine vode. Ispiranje zahvaćenih očiju ovim rastvorom svakih 4 sata može ublažiti simptome. Biljni stručnjaci preporučuju ovu lokalnu primenu samo na kratki rok. Zbog mogućih nečistoća u ručno pripremljenim čajevima od okolice koji nisu farmaceutski proizvodi, preporučuje se nadzor biljnog stručnjaka prilikom spoljne primene okolice u tretmanu oka. Konzumacija čaja od okolice i uzimanje kapsula ili tableta od okolice mogu ubrzati proces zaceljivanja.

Zlatni koren (Hydrastis canadensis)

Neke osobe koriste zlatni koren kao sredstvo za ispiranje očiju kod upale oka i infekcije oka koja se naziva konjunktivitis. Unapred pripremljena biljna ispiranja za oči dostupna su u mnogim prodavnicama zdrave hrane. Mnogi od njih sadrže razblažene rastvore zlatnog korena (Hydrastis Canadensis), koji u nerazblaženim oblicima može izazvati tešku iritaciju oka. Pažljivo pratite uputstva proizvođača.

Kurkuma

Kurkuma je ključna za zdravlje očiju, jer jedinjenje zvano kurkumin u njoj može inhibirati proizvodnju enzima COX-2 koji se nagomilava u vodenom sloju oka. Glaukom je uzrokovan neispravnim sistemima antioksidacione odbrane. Hrana bogata antioksidansima koristi osmotski efekat za smanjenje intraokularnog pritiska. Kurkumin je bogat antioksidansima koji mogu boriti se protiv slobodnih radikala nastalih usled oksidativnog stresa. Navodi se da ovo ima koristi za osobe sa očnim poremećajima kao što su glaukom i makularna degeneracija. Kurkumin je prirodno jedinjenje koje pruža cerebrozaštitne i kardioprotektivne benefite. Takođe, kurkuma štiti optičke nerve od oštećenja. Pacijenti sa primarnim glaukomom otvorenog ugla (POAG) pate od nedostatka masnih kiselina, folne kiseline i drugih antioksidanasa. Istražuju se benefiti kurkume kao antiinflamatornog i antioksidativnog agensa za ovu i druge stanja. Preporučena doza standardnog praha kurkumina koji se koristi u dodacima ishrani je 400-600 mg, tri puta dnevno. Za tečne ekstrakte preporučuje se 30-90 kapi dnevno, a suvi, prahovani koren 1-3 g dnevno. Za odgovarajuću dozu kurkume za očni pritisak treba se posavetovati sa lekarom.

Šafran

Šafran je poznatiji kao kuhinjski začin koji kariju daje žutu boju; međutim, može imati odlične rezultate za probleme sa očima, uključujući kataraktu. U nedavnom ispitivanju, svaki učesnik koji je uzimao šafran imao je poboljšanje vida i istraživači su rekli da aromatična biljka „može biti ključna za sprečavanje gubitka vida kod starijih osoba“.

Korišćenje lekovitog bilja je drevna disciplina koja koristi u jačanju tela i lečenju bolesti. Međutim, biljke mogu izazvati neželjene efekte i mogu interagovati sa drugim biljkama, dodacima ishrani ili lekovima. Iz tih razloga, treba pažljivo koristiti biljke pod nadzorom zdravstvenog radnika obučenog za biljnu medicinu. Oblozi i ispiranja oka su spoljašnji tretmani.

Kapi od kurkume su ultimativni lek za čmičak

Kako napraviti kapi od kurkume za oči?

Sastojci
  • 1 kašičica kurkume, u prahu
  • 2 šolje vode
  • vrlo fina muslinska tkanina ili filter za kafu
Uputstvo
  • Uzmite 1 kašičicu kurkume i pomešajte je sa 2 šolje vode.
  • Prokuvajte smesu i nastavite da je kuvate dok se ne smanji na polovinu.
  • Sačekajte da se smesa ohladi, a zatim je nekoliko puta procedite kroz muslinsku tkaninu ili filter za kafu. Nastavite dok se ne uklone sve čestice kurkume.
  • Koristite ove kapi od kurkume 2-3 puta dnevno i vaš čmičak bi trebao brzo nestati!

Kada završite sa pravljenjem kapi za oči, možete da ih isprobate. Samo dodajte nekoliko kapi u oko i trepnite nekoliko puta kako bi se kapi raširile i spremni ste. To je sve! Ovo treba raditi 2 ili 3 puta dnevno dok čmičak potpuno ne nestane. Ove kapi deluju vrlo brzo, pa bi čmičak trebao nestati u roku od jednog dana.

Izjava o odricanju odgovornosti

Sadržaj nije namenjen da bude zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika o svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem.

Ostavite komentar