Ovaj filipinski desert je ukusna poslastica koja je obavezna tokom božićnih praznika. Uživajte u toplom, mekanom i maslacom bogatom kolaču tokom hladnih noći uz ovaj jednostavni recept za Bibingku.
Tražite slatki i slani užitak? Onda je ova Bibingka ili Filipinski pirinčani kolač, sa mekom bazom i slanim kokošijim jajetom, savršen izbor za vas.
Sastojci:
- ½ šolje neslanog putera, omekšalog
- ¾ šolje kristalnog šećera
- 3 velika jajeta, sobne temperature
- ¾ šolje pirinčanog brašna, običnog, a ne lepljivog
- ¾ šolje univerzalnog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 1 šolja kokosovog mleka
- ½ šolje vode
- 2 šolje hladnog narendanog sira
- 2 slana jajeta, isečena na kriške
- sprej za kuvanje
- Za posluživanje:
- 1 kašika sveže rendanog kokosa

Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 175 stepeni Celzijusa (350 stepeni Farenhajta).
- Namastite kalup za kolač prečnika 8 inča sprejem za kuvanje i obložite dno i stranice papirom za pečenje. Premažite papir za pečenje omekšalim puterom. Stavite na stranu.
- U činiji prosejte oba brašna, so i prašak za pecivo. Stavite na stranu.
- Pomoću miksera za testo, pomešajte puter i šećer. Umutite dok ne postane svetlo i penasto.
- Dodajte jaja, vodu i kokosovo mleko. Nastavite mućenje.
- Prvo lagano umešajte prosejano brašno u smesu sa kokosovim mlekom, a zatim dodajte polovinu sira, dok se sve ravnomerno ne sjedini. Prebacite smesu u pripremljeni kalup za kolač.
- Stavite u rernu i pecite oko 20 do 25 minuta. Smesa za kolač će i dalje biti veoma tečna, ali delimično stegnuta na vrhu.
- Pospite preostali sir i slana jaja odozgo. Vratite u rernu i nastavite da pečete oko 20 minuta, ili dok testo ne bude potpuno pečeno i gornja strana postane zlatno smeđa.
- Prebacite kolač na rešetku za hlađenje i odmah premažite gornji deo dodatnim omekšalim puterom. Ostavite da se malo ohladi u kalupu pre nego što ga izvadite.
- Isecite na željene komade i poslužite sa rendanim kokosom.

Uživajte u ovom ukusnom i lagano slanom filipinskom pirinčanom kolaču tokom božićnih praznika!