Bibingka (Filipinski kolač od riže)

Ovaj filipinski desert je ukusna poslastica koja je obavezna tokom božićnih praznika. Uživajte u toplom, mekanom i maslacom bogatom kolaču tokom hladnih noći uz ovaj jednostavni recept za Bibingku.

Tražite slatki i slani užitak? Onda je ova Bibingka ili Filipinski pirinčani kolač, sa mekom bazom i slanim kokošijim jajetom, savršen izbor za vas.

Sastojci:
  • ½ šolje neslanog putera, omekšalog
  • ¾ šolje kristalnog šećera
  • 3 velika jajeta, sobne temperature
  • ¾ šolje pirinčanog brašna, običnog, a ne lepljivog
  • ¾ šolje univerzalnog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1 šolja kokosovog mleka
  • ½ šolje vode
  • 2 šolje hladnog narendanog sira
  • 2 slana jajeta, isečena na kriške
  • sprej za kuvanje
  • Za posluživanje:
  • 1 kašika sveže rendanog kokosa
Bibingka
Uputstvo:
  1. Zagrejte rernu na 175 stepeni Celzijusa (350 stepeni Farenhajta).
  2. Namastite kalup za kolač prečnika 8 inča sprejem za kuvanje i obložite dno i stranice papirom za pečenje. Premažite papir za pečenje omekšalim puterom. Stavite na stranu.
  3. U činiji prosejte oba brašna, so i prašak za pecivo. Stavite na stranu.
  4. Pomoću miksera za testo, pomešajte puter i šećer. Umutite dok ne postane svetlo i penasto.
  5. Dodajte jaja, vodu i kokosovo mleko. Nastavite mućenje.
  6. Prvo lagano umešajte prosejano brašno u smesu sa kokosovim mlekom, a zatim dodajte polovinu sira, dok se sve ravnomerno ne sjedini. Prebacite smesu u pripremljeni kalup za kolač.
  7. Stavite u rernu i pecite oko 20 do 25 minuta. Smesa za kolač će i dalje biti veoma tečna, ali delimično stegnuta na vrhu.
  8. Pospite preostali sir i slana jaja odozgo. Vratite u rernu i nastavite da pečete oko 20 minuta, ili dok testo ne bude potpuno pečeno i gornja strana postane zlatno smeđa.
  9. Prebacite kolač na rešetku za hlađenje i odmah premažite gornji deo dodatnim omekšalim puterom. Ostavite da se malo ohladi u kalupu pre nego što ga izvadite.
  10. Isecite na željene komade i poslužite sa rendanim kokosom.
Bibingka

Uživajte u ovom ukusnom i lagano slanom filipinskom pirinčanom kolaču tokom božićnih praznika!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.