Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Journal, avokado je dobar za dijabetičare i uključivanje avokada u doručak može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Avokado je takođe bogat dobrim mastima koje vam mogu pomoći u gubitku težine i regulisanju holesterola. Sadržaj hranljivih materija u 150g avokada, kako je navedeno od strane Američkog ministarstva poljoprivrede, pokazuje da ima 10,1g vlakana, manje od 1g šećera i 22g masti. Sadržaj ugljenih hidrata je samo do 12,79g.
Osobama koje boluju od dijabetesa savetuje se da biraju hranu koja je manje bogata ugljenim hidratima i šećerom, a avokado je dobar izbor. Preporučuje se i hrana koja pomaže u kontroli naglih porasta nivoa šećera u krvi. Avokado zadovoljava oba ova uslova.
Unos hrane je jedan od glavnih faktora koji određuju da li će nivo šećera u krvi rasti ili padati. Možete dodati određenu hranu u svoj doručak koja će pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tokom celog dana. Američka dijabetička asocijacija preporučuje osobama sa dijabetesom da u svoju ishranu uključe avokado zbog njegovih zdravih masti.
Različiti načini korišćenja avokada kao dodatka u ishrani:
- Uz jednostavno spremljenu i začinjenu hranu
- Razna punjena jela
- U jajima na kajgani
- Na tostu
- U guakamoli
- U salatama
- U supama
- Kao zamena za kiselo mleko
- U rolnicama sushija
- Uz grilovana jela
- Uz ukiseljenu zimnicu
- Uz pomfrit
- U smoothijima
- Kao sastojak sladoleda
- U sastojcima preliva za salatu
- Uz hummus
- Uz hleba
- U napicima
- U palačinkama…
Sledeći put kad budete doručkovali, dodajte nekoliko avokada. Ovo fantastično voće će vam sigurno pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tokom celog dana.