Avokado je dobar za dijabetičare za stabilizaciju nivoa šećera ukrvi

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Journal, avokado je dobar za dijabetičare i uključivanje avokada u doručak može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Avokado je takođe bogat dobrim mastima koje vam mogu pomoći u gubitku težine i regulisanju holesterola. Sadržaj hranljivih materija u 150g avokada, kako je navedeno od strane Američkog ministarstva poljoprivrede, pokazuje da ima 10,1g vlakana, manje od 1g šećera i 22g masti. Sadržaj ugljenih hidrata je samo do 12,79g.

Osobama koje boluju od dijabetesa savetuje se da biraju hranu koja je manje bogata ugljenim hidratima i šećerom, a avokado je dobar izbor. Preporučuje se i hrana koja pomaže u kontroli naglih porasta nivoa šećera u krvi. Avokado zadovoljava oba ova uslova.

Unos hrane je jedan od glavnih faktora koji određuju da li će nivo šećera u krvi rasti ili padati. Možete dodati određenu hranu u svoj doručak koja će pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tokom celog dana. Američka dijabetička asocijacija preporučuje osobama sa dijabetesom da u svoju ishranu uključe avokado zbog njegovih zdravih masti.

Različiti načini korišćenja avokada kao dodatka u ishrani:

  • Uz jednostavno spremljenu i začinjenu hranu
  • Razna punjena jela
  • U jajima na kajgani
  • Na tostu
  • U guakamoli
  • U salatama
  • U supama
  • Kao zamena za kiselo mleko
  • U rolnicama sushija
  • Uz grilovana jela
  • Uz ukiseljenu zimnicu
  • Uz pomfrit
  • U smoothijima
  • Kao sastojak sladoleda
  • U sastojcima preliva za salatu
  • Uz hummus
  • Uz hleba
  • U napicima
  • U palačinkama…

Sledeći put kad budete doručkovali, dodajte nekoliko avokada. Ovo fantastično voće će vam sigurno pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tokom celog dana.

Ostavite komentar