31 sjajna činjenica o Burdž Kalifi, najvišoj građevini na svetu

Burdž Kalifa, remek-delo arhitektonske inventivnosti i inženjeringa, stoji kao ikonički simbol ambicija i veličanstvenosti Dubaija. Dominirajući horizontom grada, ovaj neboder je privukao pažnju sveta i i dalje ostavlja utisak svojom ogromnošću i elegancijom.

U ovom članku istražujemo neke fascinantne činjenice koje ističu veličanstvenost i značaj Burdž Kalife. Hajde da krenemo!

Burdž Kalifa: Veličanstvena Saga Dubaijeve Ikone

1. Burdž Kalifa je neboder koji se nalazi u Dubaiju, najpoznatijem emiratu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Gradnja zgrade je započela 2004. godine i zvanično je otvorena 2010. godine. Izgradnja je koštala otprilike 1,5 milijardi dolara.

2. Izgradnja Burdž Kalife uključila je globalni tim stručnjaka, arhitekata, inženjera i veštih radnika iz više od 100 zemalja. Više od 12.000 radnika je pomoglo u izgradnji nebodera.

3. Arhitektonski dizajn Burdž Kalife crpi inspiraciju iz Hymenocallis (Snežni cvet), pustinjskog cveta karakterističnog za region. Usporeni progresi zgrade podsećaju na latica ovog cveta.

4. Burdž Kalifa je prvobitno trebalo da se nazove Burj Dubai. Međutim, nazvan je u čast bivšeg predsednika UAE, Kalifa bin Zajeda Al Nahjana. Reč Burj jednostavno znači ‘kula’.

Burdž Kalifa: Neverovatan svet rekorda i visina

5. Na zadivljujućoj visini od 828 metara (2.717 stopa), Burj Kalifa je najviša veštačka građevina na svetu. Ona je nadmašila sve prethodne rekorde i osvojila titulu najviše zgrade od Tchajpei 101 u Tajvanu. Burj Kalifa je 1,5 puta viša od CN Tower u Torontu, više od dvostruko je viša od Ajfelovog tornja u Parizu, 2,5 puta viša od Burj Al Araba i gotovo deset puta viša od Kipa slobode u Njujorku.

6. Skoro 200 metara (656 stopa) Burj Kalife nije upotrebljivo jer je veoma tanak. Iako zgrada ima 163 sprata, većina posetilaca može da ide samo do 148. nivoa. 163. sprat je dostupan samo putem male merdevine.

7. Burj Kalifa ima impozantnu ukupnu površinu od preko 309.473 kvadratnih metara (3.331.139 kvadratnih stopa). To je 60% ukupne površine tržnog centra Mall of America! Ima miks stambenih, komercijalnih i hotelskih prostora.

Burdž Kalifa: Osvajanje neba i rekorda u visini

8. Nekada se verovalo da Burj Kalifa ima najvišu džamiju na svetu. Međutim, uprkos popularnom verovanju, to nikada nije bio slučaj.

9. Burj Kalifa se može pohvaliti brojnim rekordima i “prvima” u svetu nebodera. To je prva zgrada sa više od 150 spratova, najviši otvoreni vidikovac i najviši servisni lift.

Inovacija i osvetljenje: fascinantne činjenice Burj Kalife

10. Zgrada takođe ima nekoliko najbržih liftova na svetu. Liftovi u Burj Kalifi mogu putovati brzinom od 10 metara u sekundi (približno 22 milje na sat). Ovi liftovi posetioce mogu odvesti na vidikovac na 148. spratu za samo 60 sekundi.

11. Burj Kalifa ima dva glavna vidikovca: “Na vrhu” na 124. spratu i luksuzni “Na vrhu Sky” na 148. spratu, koji pružaju neuporedive panoramske poglede na grad i dalje.

12. Spoljni osvetljavajući sistem Burj Kalife obuhvata 300 projektora i 1,2 miliona LED sijalica. Svetla sa zgrade su vidljiva na miljama. Zapravo, vrh Burj Kalife može se videti skoro 59 milja (95 kilometara), gotovo jednako daleko kao glavni grad, Abu Dabi, ali ne baš toliko daleko.

Održivost, hlađenje i inovacija: Tehnološka čuda Burj Kalife

13. Zgrada uključuje nekoliko održivih elementa dizajna. To uključuje sistem za sakupljanje kondenzata koji hvata i reciklira vodu, smanjujući potrebu za spoljnim zalivanjem za do 15 miliona galona godišnje.

14. Burj Kalifa zahteva masivne sisteme hlađenja kako bi održao prijatnu temperaturu u celoj zgradi. Tokom vrhunskih letnjih meseci, troši jednako mnogo električne energije kao mali grad.

15. Kako bi izdržala snažne pustinjske vetrove i intenzivnu toplotu, spoljni oblog Burj Kalife je napravljen od reflektivnog stakla. Ova karakteristika dizajna takođe pomaže u izolaciji zgrade i održavanju niske temperature.

Izazovi vremena i neobični prizori: Otkrivanje tajni Burj Kalife

16. Burj Kalifa se njiše na jakim vetrovima. Na samom vrhu, zgrada može da se njiše napred-nazad gotovo 2 metra (6,5 stopa). Neboder se mora boriti sa udarima vetra koji dostižu brzinu od 240 km/h (149 mph).

17. U retkim prilikama, ljudi su videli pahulje snega kako padaju sa tornja. Dubai doživljava zimske padavine, što dovodi do ove jedinstvene pojave na Burj Kalifi. Vidikovci su bili svedoci nadrealnog prizora pahulja snega koje padaju sa neba, zbog visoke nadmorske visine.

18. Čišćenje spoljšnosti Burj Kalife nije običan zadatak. Tim veštih stručnjaka treba više od tri meseca da opere sve prozore na celoj zgradi, koristeći posebno dizajnirane skelu koje se kreću duž površine.

Inovacije u očuvanju prirode i nezaboravni doživljaji: Burj Kalifa u svetlu jedinstvenosti

19. Kako bi zaštitio ptice selice od sudara sa tornjem, Burj Kalifa koristi jedinstveni sistem osvetljenja tokom sezona selidbe ptica. Ovo pomaže u smanjenju šanse za sudare sa pticama.

20. Prema jednom istraživanju, Burj Kalifa je osma najomiljenija znamenitost na svetu, sa više od 16,7 miliona posetilaca godišnje. To je više od celokupne populacije Istanbula, najvećeg grada u Evropi!

21. Posetioci vidikovaca Burj Kalife doživljavaju jedinstveni fenomen zvani “dvostruki zalazak sunca”. Zbog visine tornja, sunce se prvo spušta na nivou zemlje, a zatim sledi drugi zalazak sunca koji je vidljiv sa vidikovaca iznad.

Burdž Kalifa: Virtuelna Avantura, Kulinarski Rajevi i Nezaboravni Trenuci

22. Godine 2018, Burj Kalifa je uveo iskustvo virtuelne stvarnosti na 125. spratu. Posetioci mogu da uživaju u fascinantnoj simulaciji izgradnje tornja i da virtuelno urone sa njegovog vrha.

23. U okviru Burj Kalife dostupne su razne opcije za obroke, od opuštenih kafića do restorana visoke klase. Turisti takođe mogu da uživaju u malo terapije kupovine u poklon prodavnicama Burj Kalife. Burj Kalifa je direktno povezan sa Dubai Mall-om, jednom od najvećih svetskih destinacija za kupovinu i zabavu.

24. Burj Kalifa je poznat po svojem zadivljujućem vatrometu za Novu godinu. Godine 2014, vatromet u Dubaiju je oborio američki rekord puštanjem 479.651 vatrometa za samo 6 minuta, prevazilazeći prethodni rekord Sjedinjenih Američkih Država od 400.000 vatrometa.

Burdž Kalifa: mesto neustrašivih podviga i izvanrednih dosega

25. Burj Kalifa je bio domaćin odvažnih podviga, uključujući BASE skokove od strane avanturista iz celog sveta. Godine 2016, Fred Fugen i Vincent Reffet su oborili svetski rekord u BASE skakanju kada su skočili sa Burj Kalife.

26. U neverovatnom prikazu sokolarstva, jedan orao je jednom odleteo sa vrha Burj Kalife, obarajući svetski rekord za “najviši zabeležen let ptice sa veštačke strukture”.

27. Godine 2011, francuski “Čovek-pauk” Alain Robert je uspešno popeo Burj Kalifu. Trebalo mu je 6 sati, 13 minuta i 55 sekundi da završi penjanje.

Burdž Kalifa: Magnet za Svetske Lidere, Zvezde i Filmske Blokbastere

28. Nekoliko šefova država i dostojanstvenika iz celog sveta posetilo je Burj Kalifu tokom zvaničnih poseta Dubaiju, uključujući predsednike, premijere i kraljevske osobe. To uključuje premijera Indije i predsednika Jameena iz Maldiva.

29. Godine 2021, Vil Smit se popeo na vrh zgrade sa 163. sprata. Mnoštvo drugih holivudskih zvezda, glumaca, muzičara i sportista posetilo je Burj Kalifu.

30. Burj Kalifa se pojavila u mnogim filmovima, uključujući “Nemoguća Misija – Duh protokol” (2011), u kojem je lik Toma Cruise-a slavno penjao se po njenoj spoljnoj strani. Ostali popularni filmovi u kojima se pojavila Burj Kalifa uključuju “Besni 7” (2015), “Dan nezavisnosti: Povratak” (2016) i “Zvezdane staze: Dalje” (2016).

31. Neboder se takođe može videti u raznim televizijskim emisijama. To uključuje dokumentarce Nacionalne geografije, emisiju Top Gear, The Amazing Race i druge dokumentarne emisije vezane za putovanja.

Zaključak

Burdž Kalifa, kao remek-delo arhitekture i inženjeringa, predstavlja izuzetan simbol Dubaijeve ambicije i grandioznosti. Ova impresivna zgrada ne samo da dominira horizontom grada, već je i ostavila neizbrisiv trag u svetu arhitekture i kulture. Kroz činjenice koje smo istražili, postalo je očigledno da Burdž Kalifa predstavlja vrhunac ljudske maštovitosti i tehničkog dostignuća.

Od neobičnih dizajnerskih elemenata do održivih rešenja, ovaj neboder je neprestano fascinirao svet svojom veličinom, luksuzom i inovacijama. Njegova uloga u turizmu, zabavi, filmovima i televizijskim emisijama dodatno je povećala njen značaj i prepoznatljivost. Burdž Kalifa je ne samo građevinski čudo, već i simbol Dubaijeve internacionalne reputacije.

Svedočanstva o hrabrim podvizima, posetama poznatih ličnosti i mnoge svetlosne priče koje je ispričala tokom noći, čine Burdž Kalifu nezaboravnim simbolom modernog sveta. Ovaj neboder ne samo da doseže nebo svojom visinom, već i spaja svet različitih kultura, istražujući granice ljudskog mogućeg. Burdž Kalifa je ne samo arhitektonski trijumf, već i ponosan svedok dubaističke vizije i težnje ka beskrajnim visinama.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.