3 dana u Rimu: Planiranje savršenog obilaska

Postoji li savršen plan puta i šta sve treba obići u Rimu? Da li možete uklopiti taj savršen plan u samo tri dana? Nije tajna da Rim obiluje neverovatnim stvarima koje možete obići i raditi u njemu. Lako biste mogli provesti mesec dana u centru Rima a idalje se svakodnevno iznenađivati novim atrakcijama, nije bez razloga da Rim nosi nadimak “večni grad”. Ostavljamo vam da odlučite da li to znači večnu zabavu ili vekove istorije.

U svakom slučaju, dobra vest je da postoji ultimativni plan obilaska za tri dana koji smo isprobali i testirali. Ovaj vodič će pokriti najbolje maršute ukoliko imate tri dana da posetite Rim.

Šta sve treba posetiti u Rimu ako imate na raspolaganju samo 3 dana

Tri dana u Rimu su dovoljno vremena da se uživa u najboljim atrakcijama grada. Ovaj plan obilaska ćemo podeliti na jednu temu po danu: Antički Rim, Moderni Rim i Vatikan. Ima mnogo toga da se obuhvati, pa da odmah započnemo.

Izbegnite neprijatnosti na aerodromu rezervacijom transfera. Vozač će vas čekati po dolasku sa vašim imenom i odvesti vas sa aerodroma Fiumicino ili aerodroma Ciampino do hotela u centru grada sa stilom. Rezervišite svoj transfer ili potražite druge opcije ovde.

Dan 1 u Rimu – Antički Rim

Istorijski centar Rima krije mnogo tragova drevnih Rimljana. Upoznavanje rimske istorije dok istražujete Rim je jedan od vrhunaca ovog grada. Sa ovim planom “3 dana u Rimu”, vaš prvi dan će biti posvećen antičkoj istoriji. Ovaj dan će biti ispunjen uzbudljivim informacijama, od drevnih ruševina do fascinantnih priča o Rimljanima.

Antičke rimske atrakcije uključuju izbor javnih atrakcija koje nude besplatan ulaz. U našem vodiču ovde možete pronaći više besplatnih (ili veoma jeftinih) aktivnosti koje možete raditi u Rimu. Takođe postoje i glavne atrakcije poput Koloseuma koje su malo skuplje.

Treba pravilno planirati budžet za današnji dan. Vredno je napomenuti da, iako su atrakcije možda antičke, vredi biti vešt u tehnologiji i unapred rezervisati ulaznice putem interneta. Možete odlučiti da čekate u redovima, ali to gubi sate – nešto što ne biste trebali raditi kada imate samo tri dana.

Dobar način da lako posetite najvažnije atrakcije Rima je da ih grupišete zajedno. “Najbolje od Rima” – ako pasoš važi 3 dana u Rimu i omogućava pristup najvažnijim atrakcijama Rima. Imate pristup Vatikanskim muzejima, Koloseumu, Rimskom forumu i Palatinskom brdu, možete diviti se crkvi Sv. Petra. Ovaj pasoš uključuje neograničen javni prevoz metroom, tramvajem i autobusom, rezervisane ulaske za Rimski forum, Palatinsko brdo i Koloseum, kao i audio vodič za Baziliku Sv. Petra i rezervisani ulazak u Vatikan i Sikstinsku kapelu.

Plan obilaska Rima – Dan 1

Ukoliko želite da dobijete malo fotografske inspiracije o “poseti” antičkom Rimu, krenimo odmah. Uživajte u svom prvom danu u Rimu.

Jutro: Fontana di Trevi

 • Radno vreme: 24 sata dnevno
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Tura fontane i podzemlja, gde ćete posetiti Fontanu di Trevi i sići 9 metara (30 stopa) pod zemlju da vidite ostatke antičkog akvadukta.

Fontana di Trevi se nalazi na Trgu Trevi i lako je najpoznatija fontana u Rimu. Iako je izgrađena u 18. veku, ova barokna građevina se nalazi na završnom delu Akva Vergine – akvadukta koji je prvobitno izgrađen 19. p.n.e. od strane Marka Vipsanija Agripe. Fontana takođe prikazuje antičke rimske bogove, poput Boga vode, Okeana, Obilja i Zdravlja.

To je prelepo arhitektonsko delo sa stvarnim istorijskim značajem. Sigurno ste već videli slike ove fontane, a statue u beloj boji i mlečno-plava voda krase prednje strane mnogih razglednica.

Fontana di Trevi je definitivno nezaobilazna atrakcija za vaš obilazak Rima. Ali zašto je posetiti rano ujutro najbolji izbor? U jednoj reči, gužve. Fontana di Trevi je toliko prepuna ljudi do podneva da ćete imati sreće ako se uopšte uspete približiti dovoljno blizu da bacite novčić za sreću. Što ranije stignete ovde, to je bolje. Ciljajte da stignete pre 8 sati ujutro i možda sebi priuštite kafu za poneti putem do fontane.

Bazilika Santa Maria Maggiore

 • 21-minutna šetnja od Fontane di Trevi
 • Radno vreme: 7:00 – 18:45
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Ova jednočasovna vođena tura vodi vas kroz jednu od četiri patrijarhalne bazilike Rima sa stručnim vodičem.

Bazilika Santa Maria Maggiore je jedna od najlepših katoličkih crkava u Rimu. To je prva crkva u gradu posvećena Bogorodici. Smatra se drugom po važnosti samo nakon Bazilike Svetog Petra (više o tome kasnije). Spoljašnjost je izuzetno raskošna.

Unutra ćete naći mozaike i mermerne elemente sa zlatnim ukrasima izrađenim od prvog zlata koje je Kolumbo ikada donio iz Amerike. Ako vas zanima arhitektura, verska istorija ili posebno katoličanstvo, Bazilika Santa Maria Maggiore je fascinantno mesto. Takođe ima i pridruženi muzej.

Ulaz u Baziliku Santa Maria Maggiore je besplatan i odličan je izbor za putovanje po Rimu s ograničenim budžetom tokom “tri dana u Rimu”. Ujutro bi trebalo da bude mirno i tiho, iako treba imati u vidu vreme službe i pobrinuti se da ste pristojno obučeni i poštujete protokole. Još uvek je aktivna crkva. Za poseban doživljaj, možete prisustvovati službi ako želite.

Koloseum i Rimski forum

 • Na 17 minuta hoda od Bazilike Santa Maria Maggiore
 • Radno vreme: 9:00 – 16:30
 • Cena: $15+
 • Predložena tura: Tura Koloseum, Forum i Palatinsko brdo – Preskočite redove i pratite svog stručnog vodiča do prvog i drugog nivoa Koloseuma i vidite Titov luk na Rimskom forumu gde je sahranjen Julije Cezar. Takođe ćete videti trijumfalni luk Konstantina i saznati više o istoriji najpoznatijih spomenika Rima.

Gde drugde istražiti ostatke antičkog Rima nego na najpoznatijem simbolu Rimskog Carstva – Koloseumu? Koloseum je ogroman ovalni amfiteatar koji je nekada služio kao mesto brutalnih borbi gladijatora i krvavih sportskih događaja.

U odličnom je stanju, s obzirom da je star skoro 2000 godina i preživeo je zemljotrese i druge štetne događaje. Koloseum je najveći amfiteatar na svetu. Lako možete provesti nekoliko sati lutajući po različitim nivoima. Koloseum će biti mesto na kome će te provesti najduže vremena u posetama danas.

Najbolje ulaznice za Koloseum omogućavaju vam brzi ulazak kako biste izbegli duge redove. Preskočite ove redove jer biste tamo stajali satima – nije zabavno u podnevnim vrućinama i kada imate dugačak spisak planiranih obilaska za tri dana u Rimu. Unapred rezervišite ulaznice za Koloseum i pobrinite se da vam omoguće preskakanje reda.

Palatinsko brdo

Nakon što istražite Koloseum, uputite se samo minut udaljenosti do Palatinskog brda, gde ćete pronaći ruševine Rimskog foruma. Nekada dom važnih vladinih zgrada, pravougaoni Rimski forum danas je poznat po svojim fotogeničnim ruševinama.

Uzmite vremena da šetate među stubovima i ostacima drevnih građevina u opuštenoj atmosferi. Forum je bio jedno od najvažnijih mesta u Rimu, i osim vladinih zgrada, ovo je bilo mesto održavanja javnih govora i sudskih procesa.

Oko sat vremena je dovoljno da uživate u Rimskom forumu, a preporučuje se da rezervišete ulaznice online kako biste izbegli bespotrebno dugo čekanje u redu. Neki obilasci, poput onog koji smo povezali, prodaju karte za Koloseum i Rimski forum zajedno, što je praktično.

Preporučena tura: Ova Brza tura omogućava vam preskakanje reda za ulazak u Koloseum uz pratnju vodiča. Nakon toga imaćete pristup Rimskom forumu i Palatinskom brdu kako biste istražili svojim tempom. Postoji opcija nadogradnje koja uključuje turu arene.

Piazza Venezia

 • Na 12 minuta hoda od Bazilike Santa Maria Maggiore
 • Radno vreme: 24 sata dnevno
 • Cena: Besplatno i može se posetiti samostalno
 • Predložena tura: Tura na Vespi – Oduševljeni smo turom na Vespi koja nam je pružila sve najvažnije trenutke Večnog grada. Osećajte se kao lokalni stanovnik na Vespi uz sigurnost lokalnog vodiča i vozača dok se opuštate u bočnom sedištu. Vodi vas do svih najvažnijih atrakcija i važnih znamenitosti. Osim toga, uživaćete u ukusu sveže kafe i sladoleda.

Piazza Venezia možda nije atrakcija povezana sa antičkim Rimom, ali je toliko na putu da je definitivno trebate posetiti. Sa samo 3 dana u Rimu, šta imate izgubiti? Trg Piazza Venezia je veliki gradski trg sa puno impozantnih detalja i sadrži “Grobnicu Nepoznatog vojnika” Italije i spomenik prvom kralju zemlje. To je brza atrakcija i idealno mesto za posetu dok se krećete ka sledećem značajnom turističkom mestu.

Piazza Venezia je takođe odlično mesto za skretanje za ručak; do sada smo sigurni da ste ogladneli. Možete svratiti u jedan od malih restorana koji se nalaze oko trga (uglavnom na pet minuta hoda). Alternativno, možete izabrati neku od atrakcija koje se nalaze u okolini trga kao dodatnu stanu – na primer, Palazzo Bonaparte, nekadašnji dom majke Napoleona.

Popodne: Panteon

 • Na 11 minuta hoda od Piazza Venezia
 • Radno vreme: od 9:00 do 18:45 časova
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Tura sa audio vodičem za Panteon vam omogućava da uživate u Panteonu u svom tempu prateći audio vodič koji dobijate na šalteru i saznajte o 15 zanimljivih tačaka unutar bazilike.

Panteon je još jedan svetski poznat dodatak istorijskom centru Rima, izgrađen između 25. i 27. pre nove ere. Nekada rimski hram, Panteon je zvanično pretvoren u katoličku crkvu 609. godine, a zatim u mauzolej. Panteon je jedan od najbolje očuvanih spomenika antičkog Rima.

Klasična stubna struktura je ikonička građevina. Budući da je ulaz besplatan i obično bez dugih redova – zašto ga ne posetiti? Rezervacije su potrebne samo vikendom i na posebnim datumima. Kada uđete unutra, bolje ćete pogledati kupolu (koja nosi nadimak Bazilika Santa Maria), koja funkcioniše kao ogromna sunčana meridijana.

Nalazi se na kratkoj udaljenosti od Piazza Venezia. Iako je ulaz besplatan, oni koji žele malo više uvida mogu rezervisati turu sa audio vodičem. Panteon je jedna od onih građevina koje jednostavno morate posetiti. Plus, potrebno vam je samo pola sata da ga uživate. To je odličan dodatak jer ste već umorni na kraju dugog dana, a i na putu je ako želite samo brzo pogledati spoljašnjost i nastaviti dalje.

Opciona skretanja: Largo di Torre Argentina

 • Na samo 6 minuta hoda od Panteona
 • Radno vreme: 24 sata dnevno
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Posetite samostalno

Largo di Torre Argentina je mesto gde je Julije Cezar ubijen od strane senatora i izdajnika. Možete posetiti arheološke ruševine i maziti se sa velikim brojem mačaka koje su se naselile na tom području. Potpuno besplatno, ovo je savršen dodatak vašem itineraru koji je prijateljski prema vašem budžetu i zahteva samo oko 20 minuta.

Piazza Navona

 • 4 minuta hoda od Pantheona
 • Radno vreme: 24 sata dnevno
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Podzemna tura trga Piazza Navona je tura sa audio vodičem koja vas vodi 5 metara ispod zemlje da istražite ostatke Stadiona Domitian i saznate više o rimskim sportskim takmičenjima, gde ćete videti artefakte iz antičkog Rimskog carstva.

Govoreći o jednostavnim dodacima, Piazza Navona je jedan od najpoznatijih trgova u Rimu i izgrađen je na nekadašnjem mestu Stadiona Domitian. Stadion datira iz 1. godine nove ere i bio je domaćin atletskih takmičenja za antičke rimske gledaoce.

Iako tehnički trg pripada baroknom periodu, veza sa antičkom istorijom je prisutna kako u vezi sa nekadašnjim mestom stadiona, tako i sa fontanama. To je zaista atmosferično mesto za doživeti Rim i u ovo vreme će biti vrlo gužvano.

Trg je slobodan za posetu i treba samo minut ili dva da ga se osmotri ako ste danas dovoljno razgledali. Nalazi se na putu do vaše krajnje destinacije i odlično je mesto da se odmorite i uhvatite dah. Ili, ako želite da se malo više opustite i provedete vreme na Piazza Navona, rezervišite podzemnu turu koja je povezana gore.

Nacionalni rimski muzej, Palazzo Altemps

 • Na samo 2 minuta hoda od Piazza Navona
 • Radno vreme: od 11:00 do 18:00
 • Cena: $10+
 • Predložena tura: Posetite samostalno

Vaš krajnji odredište je samo kratka šetnja od Piazza Navona. Muzej Nationale Romano, Palazzo Altemps je dom za obilje istorijskih artefakata – od renesansnih umetničkih dela do drevnih grčkih i rimskih skulptura.

Muzej ima predivnu arhitekturu i mnogo hladovitih mermernih staza koje su savršene za razgledanje skulptura i osvežavanje nakon šetnje po suncu. Zgrada je palata iz 15. veka vredna posete sama po sebi. Međutim, kolekcija artefakata zaista je zadivljujuća, i pošto se smatra “skrivenim draguljem” Rima, ne bi trebalo da bude previše gužve.

Ulaznice možete rezervisati online ili na licu mesta. Posetite samostalno i istražite muzejski kompleks na osnovu sopstvenog vodiča. To je savršeno mesto za ljubitelje umetnosti ili čak one koji žele kreativnije (ili hladnije mesto sa klima uređajem) za završetak svog prvog dana.

Večernja e-biciklistička tura sa hranom i vinom

Ako želite videti znamenitosti Rima dok obedujete, rezervišite biciklističku turu sa e-biciklima i degustacijom hrane i vina. Ovo je sjajan način da vidite atrakcije poput Fontane di Trevi i Panteona dok uživate u sirevima i vinu. Avantura počinje kod Bazilike Santa Maria Maggiore, gde ćete pratiti svog vodiča kroz grad, uključujući ulice Montija i diviti se Fori Imperiali. Videti ćete čuvene trgove Rima i popeti se na Kapitol.

Drugog dana u Rimu: Moderni Rim

Drugog dana našeg obilaska od 3 dana u Rimu posvećujemo modernoj strani Rima. Ovo je dan da se prepustite hrani i šopingu – iskoristite tu italijansku raskoš i klasu. Bilo da se divite izlogu italijanskih dizajnerskih radnji ili idete na gastro-turu, dobićete ukus modernog života u Rimu i snažan osećaj italijanskog ponosa i identiteta. Osim toga, ne možete posetiti Rim, a da ne posvetite pristojan deo vremena degustiranju njegovih ukusnih jela.

Ako putujete u Rim s ograničenim budžetom, zadržite se samo na gledanju izloga umesto da kupujete. Uputićemo vas ka klasičnoj trgovačkoj četvrti koja je podjednako uzbudljiva za opšte posetioce kao i za šoping entuzijaste. Slično tome, gastro-tura je povoljnija opcija od časova kuvanja. Ako želite da se izdate, možete zameniti gastro-turu za skuplje iskustvo kuvanja. Obe ove opcije brzo se rasprodaju, stoga rezervišite unapred.

Plan obilaska Rima – drugi dan

Osećate li se spremnim da se uhvatite u koštac sa modernim Rimom? Od ulične hrane do Španskih stepenica, drugi dan, krećemo!

Jutarnja gastro-tura

 • Radno vreme: Nije dostupno
 • Cena: $45
 • Predložena tura: Gastro-tura uličnom hranom s lokalnim vodičem vam omogućava da birate između vođene pešačke ture Jevrejske četvrti ili Trasteverea sa pet degustacija. Probaće te sve, od lokalnih delikatesa do sezonskih jela. Probajte najomiljeniju uličnu hranu, pice i paste. Izaberite svoju turu i dobijte više detalja ovde.

Prvog dana ste obišli puno toga, pa je drugi dan vreme da se opustite i malo uživate. Počnite dan sa pešačkom tura uličnom hranom. Krenućete u obilazak malog dela Rima sa lokalnim stručnjakom kao vodičem, zaustavljajući se kod najboljih štandova kako biste probali ukusnu italijansku kuhinju.

Gastro-ture su odličan način da budete avanturistički raspoloženi kada probate nove kulinarske specijalitete. Takođe je dobra opcija za one koji trebaju podsticaj ili bi cenili dodatne informacije ili vođstvo prilikom isprobavanja novih jela. A osim toga, atmosfera i dobro društvo su sastavni deo najbolje italijanske kuhinje; gastro-ture su fantastičan način da se to postigne.

Kao primer, gastro-tura povezana gore uključuje pet degustacija ulične hrane, jednu čašu piva i jednu čašu vina. Takođe možete uključiti i pešačku turu Jevrejske četvrti ili Trasteverea. Ova tura se završava kao i sva dobra iskustva – sladoledom. Ukupno traje 2,5 sata i završava se kod popularnog lokalnog štanda za sladoled.

Naravno, 2,5 sata može zvučati kao previše posle jučerašnjeg dana. Dopustite da vam sopstveni nivo energije i interesovanja budu vodič. Alternativno, ako su vam noge previše umorne od jučerašnje šetnje, možete rezervisati čas kuvanja.

Čas kuvanja je skuplji, ali uključuje sve sastojke i element učenja. Ako vam zvuči privlačno da mirujete ili sedite dok vas upoznaju sa italijanskom kuhinjom, čas kuvanja može biti više po vašem ukusu. Postoji mnogo izbora, poput radionice za pravljenje paste i tiramisua ili radionice pravljenja pizze koja je pogodna za celu porodicu.

Ova visoko ocenjena radionica pravljenja paste i tiramisua će vam naučiti kako da napravite pastu i tiramisu od nule. Ili možete izabrati ovaj čas pravljenja pizze koji je zabavan za celu porodicu u autentičnoj piceriji sa pravim kamenim pećima.

Čas kuvanja ili gastro-tura uličnom hranom, započeće te dan na pravilan način – sa punim stomakom i umom punim novih kulinarskih inspiracija. I gde god da završite, trebalo bi da bude blizu naše sledeće destinacije, Piazza di Spagna.

Piazza di Spagna i Španske stepenice

 • Radno vreme: 24 sata dnevno
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Posetite samostalno

Piazza di Spagna i Španske stepenice su jedan od vrhunaca modernog Rima. Trg iz 18. veka je živo središte aktivnosti kako danju, tako i noću kada prelepo zasija. Posetioci mogu piti direktno iz fontane u centru trga, uživati u opštoj atmosferi ili se popeti na Španske stepenice. Španske stepenice imaju karakterističan dizajn, raspoređene u nepravilnom obliku leptira. Španske stepenice se smatraju najširim stepenicama u Evropi – iako je o tome još uvek diskusija.

Provesti ćete najviše oko pola sata razgledajući Piazza di Spagna i Španske stepenice. Najmoderniji deo iskustva je šoping u okolini trga. Šta je više italijansko od italijanskih modnih brendova? Možete stići do Guccija i Balenciage za nekoliko sekundi od Piazza di Spagna.

Neki neće želeti da obave skupocene kupovine, ali je svakako iskustvo samo razgledanje. Možete se diviti kolekcijama malih torbi visoke cene i luksuznim linijama odeće. Ako malo dalje lutate, naći ćete i Louis Vuitton, Chanel, Dior i Prada. Italija zaista jeste dom mode, i doživeti tako visoku koncentraciju prestižnih brendova na jednom mestu deluje pomalo nestvarno.

Uzmite vremena da istražite trg, prošetate Španskim stepenicama i razgledate izloge. Imate nekoliko sati slobodno, pa možete da se opustite i zastanete da uživate u ručku ili hladnom piću. Posebno sada kada ste osvežili svoje znanje o italijanskoj kuhinji.

Popodne: Nacionalna galerija moderne i savremene umetnosti

 • Na 22 minuta hoda od Španskih stepenica
 • Radno vreme: od 9 do 19 časova
 • Cena: 10 dolara i više
 • Predložena tura: Rome Pass – Izaberite između 48 ili 72 sata kako biste dobili pristup glavnim atrakcijama Rima bez čekanja u redovima. Ovo uključuje besplatan prevoz po gradu.

Nakon što ste uživali u italijanskoj modnoj sceni, sledi vam poslastica moderne i savremene umetnosti. Oko sredine popodneva, krenite na 20-minutnu šetnju kroz Nacionalnu galeriju moderne i savremene umetnosti. Proći ćete kroz park Vila Borghese, što je divna i osvežavajuća promena pejzaža nakon jutra provedenog na prometnim ulicama Rima. Bićete okruženi svežim biljkama, zelenilom i drvećem.

Ako imate dodatnog vremena, uvek možete svratiti do galerije i muzeja Borghese ako vam se čini nešto što vam se dopada. Galerija Borghese se nalazi u vili u kojoj su smeštena umetnička dela od 15. do 18. veka i uključuje radove Berninija i Karavađa.

Ako želite posetiti galeriju i muzej Borghese pre Nacionalne galerije, preporučuje se da unapred rezervišete ulaznice putem interneta. Alternativno, možete direktno otići u Nacionalnu galeriju i doživeti iskustvo moderne italijanske umetnosti umesto starijih dela.

Nacionalna galerija moderne i savremene umetnosti čuva remek-dela renomiranih umetnika poput Canove i Van Goga. Ovaj muzej, koji obuhvata uglavnom period od 19. do 20. veka, privlači kako ljubitelje umetnosti, tako i posetioce opšteg interesa. Nije vam potrebno posebno interesovanje za umetnost niti obimno poznavanje da biste uživali u ovoj galeriji.

Možete rezervisati ulaznice sa prioritetnim prolazom ili jednostavno doći na dan posete i kupiti ulaznice na licu mesta. Nacionalna galerija moderne i savremene umetnosti je iznenađujuće opuštena atrakcija u Rimu. Ova prelepa zgrada je savršeno mesto za beg od spoljašnje vrućine.

Večernja aktivnost: Poseta Passeggiata del Pincio

 • Na 12 minuta hoda od Nacionalne galerije moderne i savremene umetnosti
 • Radno vreme: 24 sata dnevno
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Poseta nezavisno

Završite svoj dan jednako mirno kao što ste ga započeli, gledajući zalazak sunca na Passeggiata del Pincio. Passeggiata je šetalište sa više od 200 bista važnih istorijskih ličnosti rimske istorije. Nalazi se u jugozapadnom delu bašte Vila Borghese, kroz koju ćete se vratiti prolazeći kroz zelenilo. Nadamo se da ćete moći da se poklopite sa zalaskom sunca, posebno zimi kada se noći brže spuštaju. Međutim, čak i u kasnom popodnevu, pogledi su zadivljujući.

Sa Passeggiata del Pincio, pružaju se predivni pogledi na Piazza del Popolo i katoličku crkvu Basilica Santa Maria del Popolo. Možete se nasloniti na kameni ogradu i dobiti mnogo mirniju perspektivu na jedan od najprometnijih i najpoznatijih trgova Rima.

Ovo područje je otvoreno 24 sata dnevno i, što je još bolje, potpuno je besplatno za posetu i uživanje. Očekujte nešto gužve, ali romantična atmosfera ih čini potpuno vrednim. Sa vaše slikovite tačke posmatranja, udahnite duboko i cenite završetak dana posvećenog isključivo modernim užicima.

Noćni obilazak rimskih barova

Nijedna poseta Rimu ne bi bila potpuna bez izlaska u grad noću. Jedan od najboljih načina da se upoznate sa noćnim životom grada je obilazak barova. Ova visoko ocenjena tura prikazuje drugu stranu Rima koja kombinuje razgledanje sa koktelima, pivom i vinom. Pošto se odvija noću, istraživaćete neke od mračnijih istorijskih mesta Rima dok uživate u pogledima između poseta različitim barovima.

Kako noć odmiče, posetićete kvart Monti, koji je nekada bio kvart crvenih fenjera. Posebna pića koja ćete uživati su Cafe Corretto (Bailey’s i kafa) i Limoncello dok istražujete najpopularnije rimske barove.

Dan 3 u Rimu: Vatikan

Poseta Rimu je potpuna samo ako posetite Vatikan. Naš poslednji dan ovog turističkog obilaska od 3 dana u Rimu, preći ćete preko reke Tibar i ući u najmanju državu na svetu. Da, dobro ste pročitali – Vatikan je nezavisna država. Vatikan je sedište Katoličke crkve i dom poglavara crkve – pape. Ima svoju vojsku, fudbalski tim i funkcioniše kao veoma mala država unutar Rima.

Plan obilaska Rima – Dan 3

Ako vam ovo zvuči kao komplikovan put iz Rima, ne brinite se. Ulazak u Vatikan je veoma jednostavan. Vatikan je udaljen samo 20 minuta vožnje vozom od centra Rima. U zavisnosti od mesta u Rimu gde boravite, možda je čak i pešačka udaljenost, a pošto nema striktnih granica, možete jednostavno ući bez problema.

Vatikan je vrhunac svake posete Rimu i nudi mnogo toga za istraživanje. Zasigurno zahteva ceo dan. Nakon odmora od intenzivnog razgledanja juče, bićete spremni da istražite najbolje od vatikanskih muzeja – uključujući legendarnu Sikstinsku kapelu Mikelanđela. Idite polako i ponesite puno vode. Danas će biti dan koji ćete dugo pamtiti.

Jutro: Vatikanski muzeji i Sikstinska kapela

 • Radno vreme: 9:00 do 16:00
 • Cena: 20 dolara
 • Predložena tura: Ulaznica za Vatikanske muzeje i Sikstinsku kapelu sa preskakanjem reda – Ovo je jedan od najposećenijih muzeja na svetu, stoga je vredno rezervisati ulaznicu sa preskakanjem reda. Ulazićete kroz poseban ulaz u željeno vreme, gde ćete preuzeti audio vodič i imati pristup Sikstinskoj kapeli da vidite Mikelanđelovu fresku “Stvaranje Adama”.

Vatikanski muzeji su vrhunac posete Vatikana, a muzeji sadrže jednu od najdetaljnijih kolekcija artefakata u Rimu. Muzeji uključuju prelepe Mikelanđelove freske na plafonu Sikstinske kapele. Verovatno ste već upoznati sa slikom – dvoje ljudi koji se pružaju jedno prema drugome na samo jedan prst razdaljine. Kako bismo izostavili ovu čuvenu scenu prilikom posete Rimu tokom 3 dana?

Iako ne postoji formalno vođena tura, možete kupiti ulaznice sa preskakanjem reda za vatikanske muzeje, što toplo (toplo, toplo, i stvarno toplo) preporučujemo. Redovi su poznati po svojoj ogromnoj dužini, a to je pre nego što uopšte kupite ulaznice. Dođite rano sa ulaznicom za preskakanje reda.

Sikstinska kapela i ostali delovi vatikanskih muzeja su jedna od najznačajnijih atrakcija u Italiji, a ne samo u Rimu. Ulaznica sa preskakanjem reda znači da ćete izbeći dugotrajno čekanje na vrućini satima. To vam omogućava da maksimalno iskoristite vreme i uživate u ostalim delovima vatikanskog grada.

Vatikanski muzeji su poznati po svom rimskom, baroknom i renesansnom arhitekturom. Sadrže jednu od najboljih kolekcija umetnosti, arheologije i etnologije u Italiji. Za ljubitelje muzeja, pa čak i samo za one koji žele ostvariti svoje “bucket list” ciljeve, vatikanski muzeji su nezaobilazna destinacija u Vatikanu. Samo se pobrinite da pre dolaska proverite ograničenja oblačenja. Ramena i donje noge trebaju biti prekriveni iz poštovanja pre ulaska.

Popodne: Vrtovi Vatikana

 • 20-minutna šetnja od Sikstinske kapele/Vatikanskih muzeja
 • Radno vreme: od 9 do 18 sati
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Vatikanske muzeje i vožnju autobusom kroz vrtove Vatikana. Ova jedinstvena tura vam omogućava posetu vrtovima najmanje države na svetu. Vrtovi zauzimaju jednu trećinu Vatikana i možete ih obići otvorenim mini-busom. Nakon toga, imaćete pristup Vatikanskim muzejima i Sikstinskoj kapeli.

Nakon šetnje zatvorenim prostorima, opuštanje u hladovini zelenila je raj na Zemlji. Vrtovi Vatikana su fantastični za posetu i prepuni su umetnosti, uređenih vrtova i vodenih elemenata, uključujući bazen sa kornjačama. Idite direktno iz vatikanskih muzeja u vrtove i uživajte u malo odmora. Možete poneti knjigu i ćebe.

Poseta vrtovima je besplatna, ali ako želite informativnije iskustvo, možete rezervisati vođenu turu. Tura koju smo povezali uključuje ulazak u vatikanske muzeje i vožnju autobusom kroz vrtove. Ovo je dobar paket za one koji žele kombinovati oba iskustva, a autobus je jedinstven način da doživite novi ugao Rima. Takođe će vam štedeti noge od dodatnog hodanja, što je uvek lepo.

Bazilika Svetog Petra i Trg Svetog Petra

 • 15 minuta hoda od Vrtova Vatikana
 • Radno vreme: od 7 do 18 sati
 • Cena: Besplatno
 • Predložena tura: Vođena tura sa usponom na kupolu vas vodi na vođenu turu Bazilike Svetog Petra koja uključuje penjanje na vrh kupole odakle ćete imati pogled na Trg Svetog Petra i Vatikanske vrtove. Ova kupola takođe pruža predivan pogled na Rim, gde možete videti Koloseum i Panteon.

Ako želite da uštedite novac, ne brinite. Bazilika Svetog Petra i Trg imaju politiku besplatnog ulaza. Ali oni su takođe neka od najpoznatijih mesta u Italiji, a posebno u Vatikanu, najmanjoj državi na svetu. Bazilika Svetog Petra se smatra najlepšom bazilikom u Rimu i predstavlja sliku elegancije.

Bazilika Svetog Petra je sagrađena u renesansnom stilu i otvorena je 1626. godine. Ona je ogroman simbol katoličanstva i smatra se centralnim delom arhitekture i identiteta Vatikanskog grada. To je mesto svetih susreta i obožavanja, a takođe se veruje da je to poslednje počivalište Svetog Petra.

Zapravo, kaže se da se grob Svetog Petra nalazi ispod visokog oltara bazilike. Ako je to tačno, Sveti Petar nije jedini sahranjen u Bazilici Svetog Petra, jer su tamo sahranjeni svi pape od 1626. godine. Unutra ćete pronaći skulpturu koja označava sve pape koje crkva sada čuva.

Dopustite sebi oko sat vremena da biste u potpunosti uživali u Bazilici Svetog Petra. Odlučite se za skromnu, ali laganu odeću kao kompromis između odeće koja je prihvatljiva i udobnosti, i ako ne rezervišete turu, budite spremni da čekate u redu.

Dodatna aktivnost: Posetite dvorac Sv. Anđela (Castel Sant’Angelo)

 • 10 minuta hoda od Bazilike Svetog Petra
 • Radno vreme: od 9:00 do 19:30
 • Cena: 15-30 dolara
 • Predložena tura: Karte bez čekanja i audio vodič – Kao i većina atrakcija u Rimu, dobro je imati kartu bez čekanja. Ova vam omogućava ulazak i istraživanje Mauzoleja Hadrijana u dvorcu Sv. Anđela u vašem ritmu putem pametnog telefona.

Dvorac Sv. Anđela se nalazi između Vatikana i centra Rima, sa pogledom na reku Tibar. Na njegovom prostoru nalazi se i statua rimskog cara Hadrijana. Zimi, dvorac pruža predivan pogled na zalazak sunca nad rijekom Tibar.

Večernja vožnja brodom na reci Tibar

Poslednje veče u Rimu, večernja vožnja brodom na reci Tibar je prelep način da se oprostite od Večnog grada. Ova vrlo ocenjena tura uključuje aperitive i vino dok uživate u pogledu na Rim sa reke. Polazak je sa pristaništa dvorca Sv. Anđela, gde možete uživati u izboru pica, pačine, lazanje i čaši vina dok uživate u zalasku sunca iznad najpoznatijih znamenitosti Rima. Više detalja možete pronaći ovde.

Najčešća pitanja: 3 dana u Rimu

Imate najbolji plan obilaska Rima za 3 dana, ali sigurno imate neka pitanja koja vas zanimaju. Hajde da pogledamo neka uobičajena pitanja (FAQs).

Da li je 3 dana u Rimu dovoljno?

Tri dana je dovoljno da vidite ono što Rim nudi. Možete posetiti Vatikan i glavne atrakcije poput Koloseuma i Rimskog foruma i imati vremena da uživate u italijanskoj gostoprimnosti. Samo ćete imati pun raspored tokom odmora.

Kako da planiram 3 dana u Rimu?

Dolazak u Rim sa čvrstim planom i udobnim cipelama za hodanje. Osigurajte da imate pristup Google Maps-u, bilo putem prepaid SIM kartice koja vam pruža lokalne podatke ili preuzetim offline mapama u aplikaciji.

Koliko dana je idealno da se provede u Rimu?

Idealno je provesti 4 dana u Rimu. Kao što kaže izreka, “Rim nije izgrađen za jedan dan”, i ista strpljenja i trajanje su potrebni da biste u potpunosti uživali u gradu u njegovom sjaju 21. veka. 4 dana u Rimu vam pružaju dovoljno vremena da obiđete sve značajne znamenitosti i malo vremena za opuštanje. Možete iskoristiti ovo vreme da doživite neke manje poznate atrakcije ili da napravite jednodnevni izlet negde poput plaže.

Da li su 3 dana dovoljna da se poseti Italija?

Tri dana je dovoljno za dinamičan gradski odmor u Italiji. Trebalo bi vam meseci i meseci da biste iskusili celu zemlju. Međutim, ako se fokusirate na određena mesta koja želite da posetite, onda su 3 dana dovoljna za kratko iskustvo Italije. Mesta poput Rima, Milana, Venecije ili Napulja bila bi idealna.

Koliko dana je potrebno u Rimu?

Tri dana je apsolutni minimum vremena koje je potrebno da biste doživeli Rim. Bilo šta manje od 3 dana značiće da ćete morati da žrtvujete atrakcije sa svoje liste želja i da ćete provesti previše vremena u žurbi umesto da se zaista usporite i uživate u italijanskoj kulturi.

Da li su 4 dana u Rimu dovoljna?

Četiri dana je idealno za posetu Rimu. Lako se može uklopiti u produženi vikend, a istovremeno je dovoljno kratko da ne postane skupo zbog hotelskih troškova. Međutim, 4 dana vam takođe omogućavaju da vidite sve glavne atrakcije i da imate malo vremena za odmor.

Da li je moguće obići Rim za 3 dana?

Da, moguće je obići Rim za 3 dana. Imaće te vremena da vidite sve glavne turističke atrakcije, uključujući priliku da pređete reku Tibar i posetite Vatikan. Međutim, trebaće vam dobre veštine upravljanja vremenom. To će uključivati brzo hodanje i brzo obilazak atrakcija umesto da se opušteno uživa u određenim mestima. Ukratko, moguće je obići Rim za 3 dana, ali da li želite to da uradite zavisi od vas kao pojedinca.

Kako provesti 7 dana u Rimu?

Ako provedete 7 dana u Rimu, imate idealno raspoređen plan obilaska. Za 7 dana možete opušteno istraživati muzeje Rima. Mesta poput Galerije Borghese, koju nismo uključili u naš plan za 3 dana u Rimu, možete detaljnije istražiti. Možete čak dodati jednodnevni ili višednevni izlet u svoj plan putovanja. Destinacije poput Pompeje su odlične za skretanje s puta iz Rima, a Pompeja je udaljena manje od dva sata vožnje vozom.

Brzi saveti

Jedan način da pametno iskoristite svoj obilazak Rima je uz niz brzih saveta iznutra. Ovo su neke ključne stvari koje treba zapamtiti:

Naučite nekoliko pravila o ugostiteljskoj etici

Italija ima mnogo “zločina” u vezi hrane. Iako je malo verovatno da ćete zaista biti kažnjeni za bilo šta (unutar razumnih granica), istraživanje nekoliko pravila etike unapred odličan je način da se upoznate sa italijanskom kulturom hrane. Na primer, kapućino se pije samo pre podne, jer se mleko najbolje kombinuje sa doručkom. Nakon podneva, caffe macchiato je prihvatljiva alternativa.

Rim ima besplatne atrakcije prvog nedeljnog dana u mesecu

Sve atrakcije koje su u vlasništvu države, a ne privatnih kompanija, nude besplatan ulazak prvog nedeljnog dana u mesecu. Ako posetite Rim na ovaj dan, vredi iskoristiti besplatan ulazak u neki od skupljih muzeja ili galerija. Ipak, bude gužve, jer dobre ideje ostaju tajna samo kratko vreme. Dođite rano da izbegnete da se zaglavite na kraju velike kolone.

Pazite na svoje džepove i torbe

Rim je generalno vrlo siguran. Međutim, kao i većina velikih gradova, nije imun na krađu iz džepova i uličnu krađu. Ne izazivajte potencijalne kradljivce tako što ostavljate dragocenosti izložene iz otvorenih džepova, a ako je moguće, čuvajte prtljag sigurno kako biste izbegli nošenje torbi koje bi mogle biti ukradene.

Budite oprezni sa laminiranim menijima

Večera u Rimu je uzbudljiva, ali može se činiti kao da se stalno izbegavaju zamke za turiste. Jedan znak da je restoran usmeren više ka turistima nego autentičnoj italijanskoj kuhinji je laminirani meni. Slični znakovi uključuju blizinu glavnih atrakcija, prikazivanje slika hrane na meniju i ostavljanje soli i bibera spremnih na stolu.

Kada posetiti Rim

Najbolji mesec za posetu Rimu je oktobar, sve dok izbegavate jesenji raspust u oktobru, koji je popularan među porodicama. Oktobar još uvek ima tople temperature i svetle večeri. Ipak, to je vansezona i privlači manje gužve nego u julu i avgustu. Takođe je prijatno imati nešto hladnije temperature za razgledanje, budući da je Rim poznat po visokim temperaturama tokom leta, smešten u unutrašnjosti bez mnogo povetarca.

Ne možete posetiti Rim u oktobru? Pa, ima još nekih opcija. Uopšteno se smatra da je period od oktobra do aprila najbolji za posetu Rimu, ali možemo to detaljnije obrazložiti. Iako su decembar i januar praznični, oni su prilično užurbani. Februar i mart su dobre opcije za manje gužve, a temperature nisu potpuno niske, dostižu do 17 stepena Celzijusovih.

Kako se kretati po Rimu

Možete se brzo kretati po Rimu pešice uz malo planiranja. To je odličan način da upijete atmosferu grada – pešačenjem otkrivate skrivene kafiće na ćošku s najboljom kafom i male trgove o kojima niste ni razmišljali da ih posetite.

Prilikom našeg obilaska Rima u 3 dana, planirali smo rutu koja povezuje atrakcije koje su udaljene jedna od druge u pešačkoj zoni. Većina glavnih atrakcija Rima je dostupna pešice. Naravno, trebate znati u kojem redosledu da posetite atrakcije pre nego što krenete; inače ćete završiti s dugim i nepotrebnim pešačenjem.

Ako želite malo ubrzati stvari, nema problema. Rimski metro dobro povezuje grad, sa stanicama metroa rasprostranjenim po celom centru grada i predgrađima. Tri linije metroa prolaze dijagonalno kroz grad: A, B i C. Iako je jedan od najmanjih metro sistema u Evropi, rimski metro prolazi pored mnogih turističkih znamenitosti do kojih nije lako stići pešice. Najpogodniji je za turiste i putnike izvan Rima.

Da, ali metro ne prolazi do vaše planirane destinacije? Sledeći izbor je autobus. Rim ima preko 350 različitih autobuskih linija, uključujući nekoliko noćnih autobusa. Postoje četiri vrste rimskih autobusa koje treba zapamtiti: gradske linije (U), noćni autobusi (N), brzi autobusi (X) i tačni autobusi (E). Rimski tramvajski sistem je još jedna dobra opcija, a Rim ima šest tramvajskih linija koje saobraćaju od 5:30 ujutro do ponoći. Naravno, ako se zaista zaglavite, uvek možete pronaći taksi.

Čuvanje prtljaga

Većina hotela će vam pružiti mogućnost čuvanja prtljaga pre i posle prijave. Uvek je vredno proveriti sa svojim hotelom pre traženja drugih opcija za čuvanje prtljaga. A budući da ćete puno šetati po Rimu, ne želite nositi nepotrebnu težinu.

Ako vam hotel nije opcija, postoji nekoliko objekata za čuvanje prtljaga u Rimu. Najpopularniji su Stow Your Bags, rasprostranjeni širom grada. Stow Your Bags možete pronaći blizu Vatikana, Trga Špagna i na još nekim lokacijima. Ovo je korisno, imajući u vidu da neke znamenitosti dozvoljavaju unošenje samo manjih torbi. Samo preuzmite offline mape u aplikaciji Google Maps kako biste dobili uputstva bez upotrebe podataka ili wifi veze.

Cene se kreću od 6 dolara, zavisno od toga koliko dugo čuvate prtljag, a neka mesta za čuvanje vam omogućavaju da prtljag zadržite tamo i nekoliko dana.

Kako stići do Rima od aerodroma

Stići od aerodroma do centra Rima možda nije najuzbudljiviji deo vaše posete Rimu, ali je važan deo. Rim ima dva aerodroma – aerodrom Fiumičino i aerodrom Čijampino.

Aerodrom Fiumičino

Aerodrom Fiumičino je nadimak ‘Aerodrom Leonardo da Vinči’ i najpopularniji je aerodrom za međunarodne putnike. Ako letite s dobro rangiranom avio-kompanijom, sleteće te na Fiumičino. Najbolji način za put od aerodroma Fiumičino do centra Rima je vožnja vozom Leonardo Express, koja traje 32 minuta i košta samo 19 dolara. To je idealno ako želite najlakšu i najbržu opciju. U suprotnom, možete koristiti autobusni prevoz ako želite uštedeti nešto novca, jer povratna karta za autobus košta 13,80 dolara i traje samo 50 minuta – nešto duže. SIT BuShuttle i Terravision su vodeće autobuske kompanije s aerodroma Fiumičino. Alternativno, možete rezervisati privatni prevoz koji počinje od oko 80 dolara.

Aerodrom Čijampino

Aerodrom Čijampino uglavnom koriste jeftine avio-kompanije. Sleteće te na aerodrom Čijampino ako pronađete povoljnu avio-kartu. Jedina opcija (osim taksija) za dolazak do centra Rima iz aerodroma Čijampino je rezervisati autobuski prevoz. Ukrcate se na autobus ispred aerodroma Čijampino, a on vas odvede do železničke stanice Termini u centru Rima za 40 minuta. Autobus košta 13,80 dolara za povratnu kartu i zahteva unapred online rezervaciju, jer je vrlo popularan.

Što se tiče taksija za oba aerodroma, možda će vam biti lakše unapred zakazati uslugu preuzimanja. Rim je poznat po prevarama taksista. Pokušajte plaćati unapred gde je to moguće i uvek se dogovorite o ceni pre ulaska u taksi. Od aerodroma Fiumičino, taksiji koštaju oko 50 dolara i putuju 40 minuta do centralnog Rima. Od aerodroma Čijampino, taksi traje 25 minuta i obično košta nešto manje od 40 dolara.

Gde se smestiti u Rimu na 3 dana

Rim ima nekoliko fantastičnih hotela. “Večni grad” nudi mnogo opcija. Želite li nešto udaljeno samo nekoliko koraka od Piazza del Popolo ili Palatinskog brda i Rimskog foruma, ili jednostavno uživati u odličnim sadržajima i bazenu? Za brze sugestije, ovo su naša tri najbolja izbora.

Luksuz: The St. Regis Rome

St. Regis Rome više izgleda kao palata nego hotel. Ako želite uživati u luksuznom smeštaju u Rimu, St. Regis Rome je vaša najbolja opcija. Ovaj hotel ima sopstveni spa centar i teretanu, i formalno je priznat kao jedan od najboljih hotela na svetu prema Travel & Leisure. Ovaj raskošni objekat čak nudi iskustvo popodnevnog čaja i Murano staklene luster u nekoliko veličanstvenih hodnika.

Hotel je omiljen među gostima koji dolaze u Rim na medeni mesec i poznatim ličnostima, a recenzije gostiju svedoče o izuzetnoj usluzi i sjajnim sadržajima a većina glavnih atrakcija nalazi se u blizini.

Srednji rang: Nerva Boutique Hotel

Nerva Boutique Hotel je prelep hotel sa tri zvezdice, s ukusnim šik dekorom i prostranim kolekcijama soba i apartmana. Za udoban luksuz i visokokvalitetnu bazu za vaš boravak u Rimu, ovo je utočište prilagođeno srednje rangiranom budžetu. Svaka soba ima klima uređaj, satelitsku televiziju i elegantne komade drvenog nameštaja. Sobe su dekorisane hrabrim, bogatim bojama poput mornarske plave, s modernim ukrasima i nameštajem. Gosti dobijaju kontinentalni doručak i besplatan Wi-Fi. I kao šlag na tortu, nalazite se samo nekoliko minuta od Koloseuma i Rimskog foruma na Palatinskom brdu.

Budžet: Free Hostels Roma

Free Hostels Roma ima spavaonice i privatne sobe, nudeći savršen smeštaj za putnike s ograničenim budžetom. Hostel ima spavaonice samo za žene koje žele dodatnu sigurnost. Ima besplatan doručak i odlične zajedničke prostorije poput terase i bara. I lokacija je izuzetna. Objekat se nalazi samo 3 km od Fontane di Trevi, Rimskog foruma i Koloseuma.

Gde jesti u Rimu

Gde jesti u Rimu je ozbiljno pitanje. Italijanska kuhinja ima reputaciju koja se proteže širom sveta. Prilikom posete Italiji, iskusiti kulinarsku scenu je apsolutno neophodno. Već smo rezervisali posebno vreme za degustaciju italijanske hrane u našem planu obilaska grada za 3 dana. Međutim, za večernje obroke i raskošne ručkove, još uvek ima dovoljno prostora da isprobate različite restorane širom grada.

Od malih uličnih mesta poznatih po tradicionalnoj pasti do vrhunskih luksuznih mesta za dezert, sledeća navedena mesta su najbolja za jelo u Rimu.

Felice e Testaccio je retro, tradicionalni restoran poznat po svom jelom ‘cacio e pepe’, špagete prelivene sirom i crnim biberom. Špagete se donose na vaš sto i mešaju pred vama, svečano servirane na vaš tanjir. Felice e Testaccio donosi i kvalitet hrane i restoransku atmosferu punu karaktera.

Fassi Gelateria služi slatke poslastice još od 1880. godine – čak je služila i kraljeve povremeno. Ima neke od najukusnijih gelata u celom Rimu. Za tradicionalno iskustvo, izaberite gelato sendvič.

Moma je dragulj sa Michelinovom zvezdom koji se nalazi direktno ispred američke ambasade. Uživati u Michelinovom obroku u prestonici Italije svakako je iskustvo, a pronaći ćete luksuzne varijacije omiljenih italijanskih klasika.

Aroma je takođe restoran sa Michelinovom zvezdom, ali ovaj restoran pruža malo drugačije iskustvo. Smestio se na krovu petozvezdičnog hotela Palazzo Manfredi. Ima impresivan pogled na Koloseum, koji je dovoljno blizu da ga dodirnete. Aroma je sjajno, mada malo skupo, mesto za večeru sa neometanim pogledom na najpoznatiju znamenitost Rima.

Zašto treba posetiti Rim

Poseta Rimu je garancija za nezaboravan odmor. Grad je ispunjen zanimljivim činjenicama i atrakcijama iz prošlosti, a ovaj plan obilaska Rima će vas dobro zabaviti. Nadamo se da ćete uživati u ova tri dana u Rimu.

Naravno, ako imate dodatno vreme koje možete provesti u Rimu, lako možete prilagoditi svoj plan obilaska za tri dana u Rimu. Ako imate 4 dana u Rimu, dodajte jedan dan za plažu u svoje planove. Sa četiri dana, imaćete dovoljno vremena da se uputite izvan centralnog Rima i u predgrađa. Možete otići na plažu ili izabrati drugi izlet.

Ostavite komentar