Oeschinen-jezero koje oduzima dah svojom lepotom

Ledenjačko jezero Oeschinen u Bernskim Alpama oduzima dah svojom lepotom, smatra se jednim od najlepših jezera u celoj Švajcarskoj. I s pravom. Smestilo se u Bernskim Alpama na nadmorskoj visini od 1575 metara. Jezero je duboko 56 metara, zavisno o suncu, dobu dana i položaju promatrača, menja boju i pokriva gotovo sve nijanse zelene, plave i tirkizne.

Kada stignete do jezera, bićete očarani njegovom kristalno plavom vodom koja se ogleda u okolnim planinama. Ovaj idiličan ambijent pruža savršenu priliku za šetnju duž obale jezera, gde možete uživati u miru i tišini prirode. Takođe, brojne staze za planinarenje i pešačenje nude mogućnosti za istraživanje okolnih planina i uživanje u neverovatnom panoramskom pogledu.

Nastanak jezera Oeschinen

Jezero Oeschinen je nastalo od nekoliko klizišta na bokovima Frundenhorna i Doldenhorna. U tom procesu, krhotine zapremine preko sto miliona kubnih metara koje su se odlomile na Doldenhornu na nadmorskoj visini od 2100 metara formirale su prirodnu branu.Od 2007. godine, jezero Oeschinen je deo proširene UNESCO-ve svetske prirodne baštine Švajcarski Alpi Jungfrau-Aletsch.

Kako do jezera?

Dolazak do jezera Oeschinen je jednostavan i možete koristiti javni prevoz ili sopstveni automobil. Ipak, ne možete da se vozite do jezera Oeschinen, iako Google mape kažu da možete, i moraćete da koristite žičaru Lake Oeschinen/Oeschinensee Gondola.

Idite vozom do železničke stanice Kanderšteg. Možete doći do Kanderstega sa bilo koje železničke stanice u Švajcarskoj ako je potrebno, ali vreme putovanja će se, naravno, razlikovati.

Kada stignete u Kandersteg, moraćete da se popnete gondolom na planinu da biste stigli do Oeschinensee. Kada stignete do vrha, udaljeno je oko 30 minuta hoda do jezera Oeschinen od stanice žičare. Takođe možete uzeti autobus ako nemate vremena ili ne volite šetnju.

Aktivnosti na jezeru Oeschinen

Bez obzira da li je zima ili proleće, leto ili jesen (jesen), jezero i okolina imaju šta da se vide i rade tokom cele godine. Na obali jezera Oeschinen možete iznajmiti čamce na vesla i nema boljeg načina da uživate u zadivljujućim pejzažima od izlaska čamcem u jezero.

Odlična stvar koju možete uraditi na jezeru Oeshinen ako ste sa decom ili volite malo adrenalina je da odete na planinski tobogan, gde ćete iskusiti uzbuđenje brze vožnje niz planinu.

Kada je u pitanju hrana, restoran na jezeru nudi raznovrsne lokalne specijalitete, gde možete uživati u autentičnom švajcarskom ukusu dok uživate u spektakularnom pogledu na jezero.

Raj za planinare

Tokom zime, Oeschinen Lake postaje raj za ljubitelje zimskih sportova. Skijanje, snowboarding, sankanje i klizanje su samo neke od aktivnosti koje možete uživati na snegom prekrivenom jezeru i okolnim padinama. Područje Oeschinenseea nudi brojne uređene pešačke staze različitog stepena zahtevnosti.

Staza uz jezero duga je osam i po kilometara i jedna je od najpopularnijih šetališta u regiji. Lako se dođe i do brojnih vidikovaca i visokoga slapa Oberbärglibach Wasserfall. Popularna je i pešačka staza Gemmi Pass kroz slikoviti kraj između Kanderstega i Leukerbada.

Za ozbiljnije planinare tu je izazovna staza kroz planine Hohtürli Pass, koja vodi do Griesalpa.Oeschinen ima nekoliko restorana koji posetiocima nude i jednostavne zalogaje i tradicionalnu švajcarsku kuhinju, ali možda ćete najviše pamtiti piknik uz jezero na nekom od za to uređenih mesta.

Pre nego što posetite

Ako želite da proverite vremenske prilike u Oeschinenseeu pre nego što krenete na jezero, to možete lako da uradite na zvaničnom sajtu. Veb kamera Oeschinensee prikazuje slike uživo sa planine.

Napomena: Kampovanje direktno na jezeru Oeschinen je strogo zabranjeno. Veliki delovi oko jezera pripadaju Uneskovoj svetskoj baštini, zona su zaštite divljači ili područja zaštite bilja. U slučaju povrede može se pokrenuti krivični postupak.

Ostavite komentar