10 faktora koji mogu uticati na vaš A1C nivo ako imate tip 2 dijabetesa

Test A1C je krvni test koji se može koristiti za praćenje efikasnosti plana lečenja tipa 2 dijabetesa. Ovaj test meri prosečan nivo šećera u krvi tokom poslednja 2 do 3 meseca.

Rezultati A1C testa se izražavaju u procentima. Što je procenat veći, to su viši nivoi šećera u krvi tokom tog vremenskog perioda.

Za mnoge osobe sa dijabetesom, cilj A1C vrednosti je 7 ili manje. Međutim, ovaj cilj može varirati od osobe do osobe, u zavisnosti od starosti i dodatnih medicinskih stanja. Trebali biste se posavetovati sa svojim lekarom o cilju koji je pravi za vas.

Ako sledite plan upravljanja i lečenja tipa 2 dijabetesa, ali ne postižete svoj cilj A1C, to ne znači da ste neuspešni ili da ste uradili nešto pogrešno.

Mnogi faktori mogu uticati na rezultate A1C testa. Neki su van vaše kontrole, dok za druge možete preduzeti korake da ih kontrolišete.

Evo 10 razloga zbog kojih vaša A1C vrednost možda nije na cilju.

1. Napredak tipa 2 dijabetesa

Vremenom možete primetiti da je teže postići ciljne vrednosti šećera u krvi, čak i ako i dalje sledite istu ishranu, vežbanje i plan lečenja. To je zato što je tip 2 dijabetes progresivno stanje.

Ćelije vašeg tela mogu prestati da reaguju na insulin koji proizvodi vaš pankreas. Vremenom, vaš pankreas može proizvoditi manje insulina ili uopšte prestati da ga proizvodi.

Kako napreduje tip 2 dijabetes, vaš plan lečenja možda neće više tako dobro funkcionisati kao ranije. Možda će biti potrebno da sarađujete sa svojim lekarom kako biste prilagodili svoju terapiju i postigli cilj A1C vrednosti.

Studije pokazuju da će se A1C nivo povećavati otprilike 1 posto svake 2 godine, čak i sa većinom terapija za dijabetes.

Ipak, možete preduzeti korake da kontrolišete nivo šećera u krvi tako što ćete sarađivati sa svojim lekarom, praviti promene u načinu života i uzimati lekove za tip 2 dijabetes prema propisanoj terapiji.

2. Hormonske promene

Menstruacija i menopauza izazivaju hormonske promene u telu, što može uticati na nivoe šećera u krvi kod žena.

A1C

Fizički ili emocionalni stres takođe može imati ulogu u vašoj A1C vrednosti. Stres pokreće oslobađanje hormona koji mogu povećati nivo šećera u krvi, što može dovesti do povećanja A1C vrednosti.

Ako prolazite kroz hormonalne promene, možete razgovarati sa svojim lekarom o prilagođavanju plana lečenja, ako je potrebno.

Takođe možete pitati svog lekara o načinima upravljanja stresom. Aktivnosti koje smanjuju stres mogu uključivati:

 • vežbanje
 • praktikovanje tehnika opuštanja poput meditacije ili joge
 • provođenje vremena sa porodicom i prijateljima
 • bavljenje hobijem koji volite

3. Trudnoća

Neka istraživanja pokazuju da rezultati A1C testa mogu biti lažno niski kod trudnica, posebno u drugom ili trećem tromesečju.

Trudnoća menja životni vek crvenih krvnih zrnaca, što može uticati na rezultate A1C testa.

Tokom trudnoće možda ćete imati drugačije ciljeve za nivo šećera u krvi i A1C vrednosti. Razgovarajte sa svojim lekarom o ciljevima koji su pravi za vas i da li je potrebno prilagoditi plan lečenja kako biste postigli te ciljeve.

4. Komplikacije ili pridružene bolesti vezane za dijabetes

Određene komplikacije povezane sa dijabetesom mogu otežati upravljanje nivoima šećera u krvi, što može uticati na A1C rezultat. Na primer, bolest desni, uobičajena komplikacija dijabetesa, može povećati nivo šećera u krvi.

Hronična bolest bubrega (CKD) je još jedno uobičajeno stanje kod ljudi sa dijabetesom. Istraživanja pokazuju da A1C možda nije pouzdana mera nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom i CKD.

Bubrežno zatajenje i komplikacije CKD, poput anemije, mogu dovesti do lažno visokih A1C rezultata.

Redovne posete lekaru mogu vam pomoći u sprečavanju ili upravljanju komplikacijama dijabetesa i povezanim zdravstvenim stanjima. Ostale potencijalne komplikacije uključuju:

 • bolest srca
 • oštećenje nerava
 • problemi sa očima ili vidom
 • problemi sa stopalima

Vaš lekar takođe može preporučiti da posetite specijaliste, poput kardiologa ili oftalmologa, ako imate komplikacije povezane sa dijabetesom.

5. Lekovi za druge bolesti

Određeni lekovi, poput opioida i nekih lekova za HIV, mogu dovesti do lažno visokih rezultata A1C.

Razgovarajte sa svojim lekarom o svim lekovima ili dodacima koje uzimate i kako oni mogu uticati na vašu A1C.

6. Gubitak krvi ili transfuzija krvi

Životni vek crvenih krvnih zrnaca je jedan od najvećih faktora koji utiču na A1C nivoe.

To je zato što A1C test meri procenat vaših crvenih krvnih zrnaca na kojima je priložena glukoza za hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima.

Promene u crvenim krvnim zrncima mogu uticati na vaš A1C rezultat. Ako ste nedavno imali gubitak krvi ili transfuziju krvi, vaši rezultati A1C mogu biti netačni.

7. Nelečena anemija

Osobe sa vrlo niskim nivoom gvožđa mogu imati lažno visoke rezultate A1C.

A1C

To je posebno tačno za osobe sa anemijom uzrokovanom nedostatkom gvožđa, uobičajenom vrstom anemije koja nastaje zbog nedostatka gvožđa. Gvožđe je potrebno za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca koja zamenjuju starija crvena krvna zrnca.

Ako imate neuobičajeno visoke A1C nivoe i sumnjate da anemija može biti uzrok, dobra je ideja da razgovarate sa svojim lekarom i eventualno obavite dodatna testiranja.

8. Tretman koji više nije efikasan

Tip 2 dijabetes može napredovati ili se promeniti, što znači da ponekad može biti potrebno drugačije pristupiti tretmanu kako bi se kontrolisao nivo A1C.

Ako vaš tretman više nije efikasan i utiče na nivo šećera u krvi, razgovarajte sa svojim lekarom o pravljenju promena. Možda će biti potrebno:

 • početi uzimati lekove ako trenutno kontrolišete dijetom i vežbanjem
 • promeniti dozu vašeg trenutnog leka
 • preći na novi lek
 • preći sa oralnih lekova za dijabetes na insulin

9. Prirodne fluktuacije nivoa šećera u krvi

Nivo šećera u krvi prirodno fluktuira tokom dana. Mnoge stvari mogu uticati na nivo šećera u krvi, kao što su:

 • količina ugljenih hidrata koje unosite
 • nivo fizičke aktivnosti
 • kvalitet sna
 • stres

Fluktuacije nivoa šećera u krvi mogu uticati na A1C rezultate, koji predstavljaju prosečan nivo šećera u krvi tokom nekoliko meseci.

Redovno testiranje nivoa šećera u krvi može vam pomoći da vidite kako određeni faktori utiču na vaš nivo šećera u krvi i pomoći vam da ostanete unutar ciljnog opsega.

10. Spoljni faktori

Ponekad A1C test može biti uticajan spoljnim faktorima koji su van vaše kontrole.

Iznenađujući uticaji poput temperature, korišćene opreme, pa čak i načina na koji se uzorci obrađuju u laboratoriji mogu dovesti do netačno visokih ili niskih rezultata A1C.

Ako sumnjate na netačan rezultat usled spoljnih izvora, zamolite svog lekara da ponovi A1C test.

Zaključak

Važno je kontrolisati tip 2 dijabetes kako bi se sprečilo napredovanje bolesti.

Ponekad čak i oni koji prate svoje dijete, vežbanje i tretmane mogu imati više ili niže nivoe A1C.

To ne znači da radite nešto pogrešno. Umesto toga, to može ukazivati na promene u vašem stanju ili druge faktore koji utiču na nivoe šećera u krvi, poput trudnoće ili lekova.

Ako vaš A1C nije na ciljnom nivou, posavetujte se sa svojim lekarom kako biste identifikovali moguće faktore i razgovarali o promenama u tretmanu, ako je potrebno, kako biste postigli nivoe šećera u krvi koji su pravi za vas.

Ostavite komentar