Svi volimo svoje električno kuvalo, ali kada ste ga poslednji put očistili od kamenca? Ako to
radite svakih četiri do osam nedelja, ne samo da ćete sprečiti nagomilavanje minerala, već ćete i
pomoći da vaš uređaj traje duže.
Tradicionalno, grejač u kuvalu je bio izložen i dodirivao vodu, pa je stvaranje kamenca bilo
glavni uzrok kvarova. Međutim, današnja kuvala obično imaju grejač skriven iza metalne ploče,
što smanjuje rizik od kvarova, ali kamenac i dalje ostaje problem.
Metalna kuvala mogu imati kamenac unutar kotla i na osnovnoj ploči, dok plastična kuvala,
napravljena od polipropilena, ne privlače kamenac, ali metalna baza to čini. Kuvala sa
ugrađenim filterima sprečavaju da komadići dospeju u piće, ali ne sprečavaju njihovo
nakupljanje.

Za jednostavno i jeftino uklanjanje, napunite kuvalo pola sirćetom i pola vodom,
ostavite da odstoji preko noći (isključeno iz struje), a ujutro će kamenac biti lako uklonjiv. Nakon
tretmana dobro isperite kuvalo kako biste uklonili mirise sirćeta i prokuvajte svežu vodu.
Dostupni su i hemijski proizvodi za uklanjanje kamenca, posebno dizajnirani za metalna ili
plastična kuvala. Uvek proverite da li su odgovarajući za vaš uređaj.
Redovno čišćenje kuvala od kamenca, svakih četiri do osam nedelja, održavaće ga čistim. Ne
dozvolite da se kamenac preterano nakupi, jer je teže ukloniti što je duže tamo. Za tvrdokorne
naslage možda će biti potrebno ponoviti tretman.
Da biste sprečili buduće nakupljanje kamenca, koristite zaštitnik za kuvalo – žičanu kuglu od
nerđajućeg čelika koja privlači naslage kamenca. Perite i cedite je svakog meseca kako biste je
očistili od kamenca.