Zašto se moda iz sedamdesetih vraća?

Dobro je poznato da se u svetu mode često ponavlja istorija. Zato ponekad zažalimo što nismo zadržali svoje omiljene komade iz mlađih godina kada vidimo sledeću generaciju kako ih nosi kao najnoviji “retro” ili “vintage” izgled.

Trenutno, jedna moda koja se ponovo rađa je moda sedamdesetih godina. To je bila decenija širih pantalona, šarenih printova, heklanih detalja, baršuna, antilopa i kepera. Za one koji žele da se pridruže ovom trendu, odlično mesto za početak su muške pantalone inspirisane stilom sedamdesetih.

Ko su bile najveće ikone stila sedamdesetih godina?

Ljubitelji rok muzike videli su Micka Jaggera kao ultimativnu modnu muza, a njegov uticaj se i danas oseća. Jagger je legendaran ne samo po svojoj muzici, već i po svojim divljim zabavama i prekomernom načinu života, a njegov izbor odeće često je odražavao tu atmosferu.

Njegova garderoba uključivala je dosta resa i tekstura poput antilopa i baršuna. Čizme Chelsea i uske farmerke koje je nosila rok zvezda i danas su popularan izbor, kao i njegove hrabre i šarene košulje sa jarkim printovima.

Formalna odeća u Jaggerovom stilu može se opisati kao rivijera-šik sa svetlim bojama i laganim tkaninama. Panama šešir često je bio savršen dodatak formalnom izgledu u ovom stilu.

Poznate ličnosti u današnjem svetu još uvek oponašaju najhrabrije izglede ovog rok zvezde, pri čemu je muzičar Harry Styles snažno inspirisan Jaggerovim stilom iz sedamdesetih. Harry preferira hrabre printove, svilene košulje i široke pantalone kako bi se istakao na dodelama nagrada i drugim pojavljivanjima poznatih.

Marvin Gaye: Ikona stila sedamdesetih sa elegancijom i opuštenošću

Za elegantne i sređene izglede u sedamdesetim godinama, Marvin Gaye je bio pravi izbor. Ova zvezda je uvek bio obučen da ostavi utisak u javnosti, nosio je široke odelo u bež i prigušenim tonovima. Tokom slobodnog vremena, Gaye bi prelazio na dupli teksas, uske majice i udobne pletene kape.

Zvezda je bio ljubitelj platformi i visokih potpetica, iako još uvek nisu uobičajeni u muškoj modi, dizajneri poput Jimmy Choo-a inspiraciju crpe od Gayea za svoje revijske izglede.

Za stil s atitudom i pobunjeničkim punk osećajem, Sid Vicious je ikona mode iz sedamdesetih. Ova zvezda je poznata po obojenim noktima i šiljastoj kosi. Njegova odeća se sastojala od prevelikih jakni, kariranih printova, upečatljivih uskih kravata, creeper cipela i uskih odela.

Punk ikoni Sid Vicious, David Bowie i Dennis Hopper: Inspiracija za današnje modne osećaje

Danas mnoge modno osvešćene osobe inspirisane punkom biraju Dr Marten čizme, crne grungy uske farmerke i košulje kako bi oponašale najupečatljivije izglede Sid Viciousa. Druge ikone tog doba uključuju Davida Bowiea s hrabrim bojama i Dennisa Hoppera s kaubojskom antilopom i kaubojskim čizmama.

Čini se da povratak mode sedamdesetih nije kratkotrajan trend koji će uskoro biti zaboravljen, mnogi elementi stila sedamdesetih su tu da ostanu. Odeća iz sedamdesetih godina predstavljala je slobodu, izražavanje sebe i kreativnost, što je veoma relevantno u savremenoj kulturi.

Iako platforme možda nisu najpraktičnije, postoji mnogo elemenata mode sedamdesetih koji su udobni i svestrani. Nakon decenije ili tako nečega uskih uskih farmerki, mnogi s oduševljenjem dočekuju kontrast i udobnost koje široke pantalone pružaju. Materijali poput antilopa, baršuna i kepera su udobne alternative tvrdim tkaninama poput kože i teksasa.

Za mlađe generacije, stil sedamdesetih godina je nešto novo i uzbudljivo. Uživaju u oponašanju tih izgleda, dodajući im modernu notu. Kako bendovi i muzičari iz sedamdesetih, poput Eltona Johna i The Rolling Stonesa, izvode retrospektivne nastupe i turneje ponovnog okupljanja, izlažu novu generaciju ovim klasičnim izgledima.

Sedamdesete godine bile su veoma značajno doba u modernoj istoriji, pa će elementi njene muzike, mode i ikona verovatno i dalje uticati na današnju kulturu još neko vreme.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.