Voće vam može pomoći da izgubite kilograme

Možda već znate da nijedna hrana ne može sama po sebi doprineti gubitku kilograma. Umesto toga, kombinacija faktora – onoga što jedete, kako jedete i koliko jedete – može uticati na vaše ciljeve mršavljenja. Povrće i voće, na primer, su ključni za održavanje zdrave telesne težine. Iako sva povrća i voće pružaju niz hranljivih sastojaka koji doprinose dobrom zdravlju, određeni, poput malina, mogu biti posebno korisni za gubitak težine. Nastavite čitati da biste otkrili šta ove male i moćne crvene bobice nude.

Zašto voće može pomoći pri gubitku težine

Može zameniti namirnice sa većim brojem kalorija

U poređenju sa drugim namirnicama poput slanih grickalica, slatkih dezerta i zaslađenih pića, većina svežeg voća je bogata hranljivim sastojcima, a niskokalorična. Voće je bogato vlaknima i vodom, što znači da dodaje obim obrocima. To znači da možete jesti istu količinu hrane, ali unositi manje kalorija, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pomaže u kontroli gladi

Kada jedete voće, morate ga dobro sažvakati kako biste ga svarili. (Razmislite o jedenju jabuke.) Stoga, konzumiranje dovoljne količine voća i povrća može usporiti brzinu kojom jedete, prema istraživanju iz 2020. godine objavljenom u časopisu Nutrients. Uzimanje vremena za žvakanje pruža brojne koristi, uključujući bolju kontrolu nad osećajima gladi i sitosti.

Najbolje voće za postizanje ciljeva mršavljenja

Ako je vaš cilj gubitak težine, pobrinite se da jedete maline. Ove slatke male voćke su bogate vlaknima, antioksidansima i imaju zadovoljavajuće slatkast ukus. Evo kako mogu podržati gubitak težine.

Bogata vlaknima

Jedna šolja malina, sveže ili smrznute, pruža skoro 10 grama vlakana, prema podacima USDA. To je otprilike trećina dnevnog preporučenog unosa vlakana za muškarce i žene, prema Smernicama ishrane za Amerikance. Vlakna pružaju brojne benefite. Pored promovisanja gubitka težine, vlakna pomažu u redovnom pražnjenju creva, usporavaju varenje i sprečavaju nagli porast šećera u krvi, pružajući stabilnu energiju tokom dana.

Osim toga, bakterije u crevima hrane se vlaknima. Stoga, konzumiranje vlakana je ključno za raznoliku i uravnoteženu mikrobiomu creva, koja igra ulogu u drugim aspektima vašeg zdravlja, poput funkcije imunog sistema.

Antiinflamatorna svojstva

Antioksidansi koji se nalaze u povrću i voću igraju veliku ulogu u zaštiti ćelija tela neutrališući štetne slobodne radikale i smanjujući upalu koja uzrokuje bolesti. Samo trebate pogledati prelepu crvenu boju malina da biste znali da su bogate antioksidansima. Zapravo, maline su bogate specifičnim antioksidansima nazvanim antocijanini, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Berry Research 2019. Ovo voće je takođe odličan izvor vitamina C, još jednog antioksidansa.

Prirodno slatke

Maline sadrže prirodni šećer koji može zadovoljiti vašu potrebu za slatkim. Možete ih jesti šaku po šaku ili dodavati u jogurt, žitarice, salate, dezerte i još mnogo toga.

Ostale stvari koje treba uzeti u obzir kada pokušavate da smršate

Pre nego što započnete svoju putovanje mršavljenja, razmotrite svoje ciljeve i motivaciju. Na primer, vaš cilj može biti smanjenje nivoa šećera u krvi ili krvnog pritiska radi smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 ili srčanih oboljenja. Možda želite da izgubite kilograme kako biste se lakše kretali bez nelagodnosti ili kako biste mogli trčati za svojom decom po parku.

Zapamtite da gubitak težine nije samo postizanje određenog broja na vagi, već, kako kaže CDC, to je način života koji uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i druge zdrave navike. Gubitak težine se ne dešava preko noći i zahteva posvećenost i promene životnog stila kako bi se održao dugoročno, prema istraživanju iz 2019. godine u časopisu Medical Clinics in North America. Takođe, ako imate istoriju poremećaja ishrane ili poremećaja u ishrani, dijeta može biti faktor rizika za pokretanje simptoma.

Zaključak

Samo zato što pokušavate da izgubite kilograme ne znači da morate da izbegavate voće. Maline su voće koje je odlično za gubitak kilograma jer imaju malo kalorija, a bogate su vlaknima i imaju sladak ukus koji može zadovoljiti vašu želju za slatkim. Pogledajte naše recepte sa zdravim malinama kako biste istražili različite načine da uživate u ovom ukusnom voću.

Ostavite komentar