Ukusni Gingerbread kolačići: Savršen recept za prazničnu čaroliju

Gingerbread kolačići su savršen izbor za novogodišnje i praznične dane! Ovi aromatični, začinjeni kolačići sa bogatim ukusom meda i začina biće pravi hit među vašim ukućanima i gostima.


Sastojci (za oko 30 kolačića):
Za testo:
  • 300 g brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 125 g maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • 120 g meda
Za glazuru (po želji):
  • 1 belance
  • 200 g šećera u prahu
  • Par kapi limunovog soka
  • Prehrambene boje (po želji)

Priprema:
  1. Pripremite suve sastojke:
    • U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, đumbir, cimet, karanfilić, prašak za pecivo i so. Dobro sjedinite sve suve sastojke.
  2. Dodajte maslac, jaje i med:
    • U posebnoj posudi umutite maslac, jaje i med dok ne dobijete glatku smesu.
    • Dodajte ovu smesu u suve sastojke i sve dobro sjedinite.
    • Mesite dok ne dobijete glatko i kompaktno testo.
  3. Odmorite testo:
    • Testo oblikujte u disk, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta, a najbolje je ostaviti ga čak i preko noći. Ovo će olakšati razvaljivanje testa i sprečiti da se kolačići tokom pečenja previše šire.
  4. Razvaljivanje i oblikovanje:
    • Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo na debljinu od 4-5 mm.
    • Kalupima za kolačiće izvadite željene oblike (npr. zvezde, jelke, pahulje, ili jednostavno kvadrate i krugove).
  5. Pečenje:
    • Poredajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje.
    • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 8-10 minuta, dok ne postanu čvrsti i blago smeđi na ivicama.
    • Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na plehu pre nego što ih prenesete na rešetku.
  6. Glazura (opciono):
    • Umutite belance sa šećerom u prahu i nekoliko kapi limunovog soka, dok ne dobijete gustu glazuru.
    • Ukrasite kolačiće po želji, dodajući boje i ukrase, i ostavite da se osuše.

Saveti:
  • Dekoracija: Gingerbread kolačići mogu biti ukrašeni sa raznim šarenim glazurama, čokoladnim mrvicama, perlicama ili jestivim šarenim prahom.
  • Čuvanje: Kolačići se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj kutiji do 2 nedelje.
  • Bezglutenski: Umesto običnog brašna, možete koristiti bezglutensko brašno, ali dodajte malo više praška za pecivo kako bi testo bilo mekše.

Ovi gingerbread kolačići su savršen praznični užitak i divan poklon za vašu porodicu i prijatelje. Uživajte! 😊

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.