Gingerbread kolačići su savršen izbor za novogodišnje i praznične dane! Ovi aromatični, začinjeni kolačići sa bogatim ukusom meda i začina biće pravi hit među vašim ukućanima i gostima.
Sastojci (za oko 30 kolačića):
Za testo:
- 300 g brašna
- 150 g šećera u prahu
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 125 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 120 g meda
Za glazuru (po želji):
- 1 belance
- 200 g šećera u prahu
- Par kapi limunovog soka
- Prehrambene boje (po želji)

Priprema:
- Pripremite suve sastojke:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, đumbir, cimet, karanfilić, prašak za pecivo i so. Dobro sjedinite sve suve sastojke.
- Dodajte maslac, jaje i med:
- U posebnoj posudi umutite maslac, jaje i med dok ne dobijete glatku smesu.
- Dodajte ovu smesu u suve sastojke i sve dobro sjedinite.
- Mesite dok ne dobijete glatko i kompaktno testo.
- Odmorite testo:
- Testo oblikujte u disk, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta, a najbolje je ostaviti ga čak i preko noći. Ovo će olakšati razvaljivanje testa i sprečiti da se kolačići tokom pečenja previše šire.
- Razvaljivanje i oblikovanje:
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo na debljinu od 4-5 mm.
- Kalupima za kolačiće izvadite željene oblike (npr. zvezde, jelke, pahulje, ili jednostavno kvadrate i krugove).
- Pečenje:
- Poredajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 8-10 minuta, dok ne postanu čvrsti i blago smeđi na ivicama.
- Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na plehu pre nego što ih prenesete na rešetku.
- Glazura (opciono):
- Umutite belance sa šećerom u prahu i nekoliko kapi limunovog soka, dok ne dobijete gustu glazuru.
- Ukrasite kolačiće po želji, dodajući boje i ukrase, i ostavite da se osuše.

Saveti:
- Dekoracija: Gingerbread kolačići mogu biti ukrašeni sa raznim šarenim glazurama, čokoladnim mrvicama, perlicama ili jestivim šarenim prahom.
- Čuvanje: Kolačići se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj kutiji do 2 nedelje.
- Bezglutenski: Umesto običnog brašna, možete koristiti bezglutensko brašno, ali dodajte malo više praška za pecivo kako bi testo bilo mekše.
Ovi gingerbread kolačići su savršen praznični užitak i divan poklon za vašu porodicu i prijatelje. Uživajte! 😊