Top 10 namirnica koje vas usrećuju

Ovo je lista namirnica koje sadrže prirodne antidepresive i hormone sreće. Drugim rečima, ovo je lista 10 namirnica koje vas čine srećnijim ili top proizvoda koji će vam pomoći da postanete srećniji.

10. Grčki jogurt

Grčki jogurt ima puno kalcijuma (više nego mleko). Takođe sadrži više proteina od običnog jogurta, što olakšava gubitak težine. Ali to je niskokaloričan i dijetetski proizvod. Takođe nema puno šećera. Pomaže u jačanju imunog sistema i borbi protiv depresije.

9. Kokos

Iako su kokosi česti u desertima, kokosi (tačnije pulpa) sadrže trigliceride. Trigliceridi su posebne masti koje poboljšavaju raspoloženje i održavaju mozak u tonusu. Kokos sadrži mnogo lekovitih supstanci, prirodnog ulja i antioksidanasa. Poboljšava varenje i vid. Kokosovo mleko ima prijatan miris i ukus. Na neki način, kokosi pomažu ljudima da se osećaju srećno i energično, ali postoje i neke mane.

8. Morski plodovi

Dagnje sadrže visok nivo vitamina B12, joda, proteina, selena i cinka, a istovremeno su nisko kalorične i masne. Kao što je već pomenuto, jod pomaže podršci rada štitne žlezde, što pomaže regulaciji raspoloženja.

7. Crna čokolada

Crna čokolada poboljšava protok krvi u mozgu i pruža trenutno povećanje koncentracije i raspoloženja. To će vam pomoći da se osećate energičnije i srećnije. Glavna razlika crne čokolade u odnosu na druge vrste čokolade je to što ne sadrži mleko, već mnogo kaka-a i čokoladne mase. Crna čokolada takođe deluje protiv starenja. Ima više antioksidanasa od crnog vina ili zelenog čaja. Čokolada je još jedna od top namirnica koje vas usrećuju.

6. Švajcarski mangold

Još jedan proizvod sreće. To je malo korišćeno povrće koje sadrži puno magnezijuma. Magnezijum je važan deo biohemijskih reakcija koje povećavaju nivo energije u ljudskom telu. Studija sprovedena 2009. godine otkrila je da nizak nivo magnezijuma u telu povećava nivo depresije.

5. Špargla

Spargla ima visok nivo folne kiseline i triptofana. Triptofan koristi mozak za proizvodnju serotonina, koji je jedan od glavnih stabilizatora raspoloženja. Spargla se takođe koristi u dekorativne svrhe sa različitim cvetovima. Spargla ima mnogo vitamina i korisnih elemenata kao što su B1, B2, B9, C, E, A, PP, cink, kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, gvožđe i drugi. Može biti korisna u mnogim bolestima.

4. Med

Još jedan proizvod sreće je med. Sadrži mnogo šećera, mineralnih supstanci, mikroelemenata, vitamina, enzima, kaempferola i kvercetina. Ove supstance pomažu u sprečavanju depresije (i održavanju zdravog mozga) smanjenjem upale u mozgu. Normalizuje rad mnogih unutrašnjih organa, obogaćuje sadržaj krvi, jača imuni sistem, dobar je izvor energije.

3. Paradajz

Svi paradajzi sadrže supstancu poznatu kao likopen. Likopen je antioksidans koji se bori protiv upale mozga i generalno štiti mozak. Za najbolje rezultate, jedite ih sa maslinovim uljem. Maslinovo ulje pomaže povećanju apsorpcije likopena.

2. Jaja

Jaja sadrže visoke količine cinka, vitamina B, joda, omega-3 masnih kiselina i proteina. Istraživanje sprovedeno 2018. godine u časopisu “International Journal of Obesity” otkrilo je da su ljudi koji su jeli jaja za doručak značajno izgubili više težine u poređenju sa onima koji su jeli bagete. Jaja su takođe jedna od top 10 namirnica koje vas usrećuju.

1. Plavi krompir

“Proizvod sreće” – plavi krompir nije običan proizvod; Nije uvek moguće pronaći ga u prodavnicama. Međutim, ima moćan antioksidans poznat kao antocijanin. Antocijanini imaju neurozaštitni efekat i smanjuju upalu mozga, koja je često povezana sa depresijom i povećava kratkoročnu memoriju. Kora plavog krompira sadrži jod, što je korisno za štitnu žlezdu.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.