Tip 2 dijabetes i seksualno zdravlje

Seksualno zdravlje je podjednako važno osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2, jer su zabrinute ne samo zbog same bolesti, već i zbog svog seksualnog zdravlja. Zdrav seksualni život donosi sreću i bolje okruženje i uslove za upravljanje dijabetesom.

Mnogi ljudi pretpostavljaju da kada neko ima hroničnu bolest, mnogo se toga dešava u upravljanju tom bolešću i seks automatski pada u drugi plan. Međutim, istraživanja pokazuju da seksualnost i izražavanje seksualnosti dolaze na vrh liste pitanja vezanih za kvalitet života, bez obzira na druge probleme s kojima se osoba suočava. Osobe s dijabetesom tipa 2 nisu izuzetak. Zato je važno prepoznati i pokušati rešiti poznate seksualne probleme koji često prate dijabetes tipa 2.

U nekim aspektima, efekti dijabetesa tipa 2 na seksualnost su isti za oba pola, što znači da oba pola imaju iste probleme. U drugim aspektima, seksualnost i seksualni problemi su specifični za svaki pol.

Seksualni problemi kod muškaraca i žena

Jedan od najčešćih seksualnih problema kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 je smanjen libido, odnosno gubitak seksualne želje. To može biti posebno frustrirajuće ako je pacijent pre dijagnoze imao jaku seksualnu želju i zadovoljavajući seksualni život. Uzroci smanjenog libida povezanog s dijabetesom tipa 2 uključuju:

  • Seksualne nuspojave lekova, kao što su oni za visok krvni pritisak ili depresiju
  • ekstremni umor
  • manjak energije
  • depresija
  • hormonalne promene
  • problemi sa emocionalnim zdravljem, uključujući stres, anksioznost i probleme u vezi

Dijabetička neuropatija takođe može predstavljati problem jer može rezultirati utrnulošću, bolom ili nedostatkom osećaja u genitalnom području. To može ometati orgazam, činiti seks bolnim ili nezadovoljavajućim, jer odgovor na seksualnu stimulaciju može izostati ili biti slab.

Nedostatak komunikacije između partnera o seksualnim problemima može uticati na seksualnu i intimnu stranu veze. Ponekad parovi se jednostavno “isključuju” seksualno iz veze jer je izbegavanje rasprave o problemima lakše nego suočavanje s njima i traženje rešenja. Situacije u kojima jedan partner postaje glavni negovatelj drugog mogu dovesti do promene u tome kako svaki partner doživljava drugog. Često se tako uhvate u ulogama “pacijenta” i “negovatelja” da romantika nestaje.

Seksualni problemi kod muškaraca

Najčešći problem s kojim se muškarci suočavaju je erektilna disfunkcija. Zapravo, u nekim slučajevima dijabetes se dijagnostikuje kada muškarac potraži lečenje za poremećaj erekcije – erektilna disfunkcija je simptom koji se javlja kod dijabetesa, posebno kod osoba mlađih od 45 godina.

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije do ejakulacije može biti uzrokovana oštećenjem nerava, mišića ili krvnih sudova. Procenjuje se da će između 20 i 75% muškaraca imati problem s erektilnom disfunkcijom. Promene nivoa testosterona takođe mogu uticati na erekciju, kao i seksualne nuspojave lekova. Srodna stanja koja često prate dijabetes takođe doprinose erektilnoj disfunkciji. Na primer:

  • gojaznost
  • visok krvni pritisak
  • emocionalni i psihološki problemi kao što su depresija, nisko samopouzdanje i anksioznost
  • nedovoljna fizička aktivnost

Retrogradna ejakulacija takođe može biti mogući seksualni problem s kojim se muškarci mogu suočiti kao komplikacija dijabetesa tipa 2. Retrogradna ejakulacija, kada se sav ili deo semena ejakulira unazad u bešiku umesto iz penisa, uzrokovana je problemom s unutrašnjim sfinkterskim mišićima. Sfinkterski mišići su odgovorni za otvaranje i zatvaranje prolaza u telu. Prekomerno visok nivo glukoze može rezultirati oštećenjem nerava sfinkterskih mišića, a rezultat toga je retrogradna ejakulacija.

Seksualni problemi kod žena

Najčešći seksualni problem koji prati dijabetes tipa 2 kod žena je suvoća vagine. To može biti uzrokovano hormonalnim promenama ili problemima sa protokom krvi do genitalija.

Žene koje imaju dijabetes imaju povećanu učestalost vaginalnih infekcija i upala, koje oboje mogu učiniti seks bolnim. Još jedan problem je da oštećenje nerava bešike može dovesti do inkontinencije, što čini seks neprijatnim. Žene s dijabetesom takođe su podložnije čestim infekcijama urinarnog trakta, što takođe može učiniti seks bolnim i neugodnim.

Kod nekih žena s dijabetesom, vaginitis (upalu vagine) može biti ponavljajuća. Vaginitis može biti izazvan na različite načine, uključujući bakterijsku neravnotežu vagine (bakterijski vaginitis), gljivične infekcije (kandidijaza) ili hemijsku iritaciju, poput iritacije izazvane sapunima ili omekšivačima tkanina. To može učiniti seks bolnim, a karakterišu ga svrab ili peckanje. Cistitis takođe može biti ponavljajući problem kod žena s dijabetesom. Osim toga, neki dokazi ukazuju da, na sličan način kao što muškarci ne mogu održavati erekciju, klitoris žene može ne reagovati na stimulaciju.

Hipoglikemija može se javiti tokom seksa. Takođe, moguća je i noćna hipoglikemija jer fizički napori tokom seksa na neki način zahtevaju tretman sličan vežbanju. Međutim, testiranje pre i posle “akcije” možda neće pomoći da se postavi pravo raspoloženje. Kako ćete održavati nivo šećera u krvi tokom seksa zavisi od ličnih preferencija. Ako imate razumevajućeg partnera, to svakako pomaže, ali ključno je i kako sami rukujete situacijom.

U novoj vezi, može biti primamljivo da ne obavestite partnera o svom dijabetesu i možda se nađete u situaciji da skrivate svoju bolest. Međutim, dijabetes će se pre ili kasnije ispoljiti, pa je najbolje biti otvoren koliko god je moguće. Ako je vaš partner podržavajući, možda ste pronašli sjajnog životnog saputnika.

Saveti i trikovi koji će vam pomoći da sprečite da dijabetes tipa 2 omete vaš seksualni život

Seksualni problemi koji se javljaju kod dijabetesa tipa 2 mogu biti frustrirajući, neprijatni i izazivati anksioznost. Pacijenti mogu imati osećaj da je lakše odustati od seksualnog izražavanja nego pronaći načine da se nosite s tim problemima i da stvari više nikada ne mogu biti kao nekada. Međutim, postoje stvari koje možete isprobati kako biste olakšali probleme i učinili održavanje seksualnog i intimnog dela vašeg života lakšim.

Borba protiv niskog energetskog nivoa i umora

Ako imate problem sa niskim energetskim nivoom i umorom, pokušajte da imate seks u drugo doba dana kada je energetski nivo najviši. Noć možda nije uvek pravo vreme. Nakon dugog dana, uz dodatni umor koji prati dijabetes, poslednja stvar za koju neko može imati energije je seks. Pokušajte sa seksom ujutru ili popodne. Isprobajte različite opcije i vidite šta vam najbolje odgovara.

Prevazilaženje suvoće

Koristite lubrikant obilno kako biste se nosili sa suvoćom vagine. Najbolji su lubrikanti na bazi vode i postoji mnoštvo brendova dostupnih na tržištu. Nemojte se bojati da prekinete seks kako biste dodali više lubrikanta – seksualna aktivnost često zahteva veću količinu.

Poboljšanje libida

Hormonska nadomestna terapija takođe može pomoći i muškarcima i ženama sa libidom, suvoćom vagine i problemima s erekcijom. Pitajte svog doktora da li je ovo mogućnost za vas. Hormonska nadomestna terapija može se primenjivati u obliku tableta, flastera, krema ili injekcija.

Održavanje dovoljno dobrog zdravlja za seks

Održavajte optimalno zdravlje uopšte kako biste imali zdrav seksualni život. To uključuje održavanje pravilnog nivoa šećera u krvi. Zapamtite, seks je sličan vežbanju u smislu da troši energiju, pa budite svesni nivoa glukoze. Hipoglikemija može da se javi tokom seksa, kao i prilikom vežbanja, ako uzimate lekove koji povećavaju količinu insulina u telu. Ako uzimate takve lekove, razmislite o proveri nivoa šećera u krvi pre nego što se upustite u seksualnu aktivnost. Takođe imajte na umu da ono što je dobro za srce, dobro je i za polne organe. Seksualno uzbuđenje, vaginalna lubrikacija i erekcija imaju puno veze sa protokom krvi. Usmerite se na životni stil koji promoviše zdravlje srca i cirkulaciju.

Vibratori za prevazilaženje neuropatije

Da li ste znali da ponekad korišćenje vibratora može pomoći kod neuropatije i povećati stimulaciju? To važi kako za muškarce tako i za žene, mada može biti potrebno nekoliko upotreba da se primeti promena. Razmislite o nabavci malog vibratora i koristite ga na područjima gde osećate neuropatiju nekoliko minuta svakog dana.

Razgovor o pitanjima seksualnosti

Stavite razgovor o pitanjima seksualnosti kao prioritet sa svojim zdravstvenim radnikom. Seksualne disfunkcije mogu biti pokazatelj napredovanja bolesti ili znak da bolest nije pod kontrolom. Takođe, nemojte se plašiti da razgovarate sa zdravstvenim radnicima o seksualnim sporednim efektima lekova. Pitajte da li postoji drugi lek koji može pomoći u rešavanju problema, a nema iste sporedne efekte. Takođe, slobodno pitajte o lekovima za erektilnu disfunkciju. Neki muškarci su kandidati za lekove za erektilnu disfunkciju, dok drugi nisu. Penilne pumpe takođe mogu biti opcija za muškarce koji imaju probleme sa erekcijom.

Posvetite pažnju svojoj vezi. Pronađite druge načine za izražavanje intimnosti kada želja nije na vrhuncu. Masaže, kupke i grljenje su samo tri primera načina koji ne uključuju odnos. Odvojite vreme da budete par izvan uloge negovatelja. Ako je potrebno, potražite pomoć za odmor od brige. Organizujte veče izlaska na koje tema dijabetesa nije dozvoljena. Razgovarajte sa partnerom o svojim osećanjima i mogućim seksualnim problemima koji mogu nastati. Razmislite o podršci grupa ili savetovanju kako biste se nosili sa emocionalnim problemima povezanim sa bolešću ili seksualnim problemima.

Ukoliko dolazi do curenja urina, postavljanje dodatnog sloja na krevetu može biti od pomoći. Rasprostrite nekoliko peškira ili zatražite od svog dobavljača medicinskih pomagala roze podloge. Da li vam je neugodno zbog toga? Nemojte biti. Svi mi mokrimo, i ako se osećate udobno deleći svoje telo sa nekim seksualno, ovo su teme o kojima biste trebali slobodno razgovarati.

Dijabetes tipa 2 može otežati seksualnu aktivnost, ali to ne znači da morate potpuno odustati od seksualnog aspekta života. Često se, kada se bolest dovede pod kontrolu, seksualne disfunkcije same rešavaju. Najvažnija stvar je da ne odustajete od onoga što je važan aspekt kvaliteta života.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.