Simptomi trudnoće koje nikada ne bi trebalo ignorisati

Većina žena ima zdravu trudnoću i rađa zdravu decu. Simptomi trudnoće koje nikada ne bi trebalo ignorisati i zbog kojih se treba obratiti lekaru, kao i one koji su potpuno normalni.

U nastavku – 10 simptoma trudnoće koje nikada ne bi trebalo ignorisati:

Krvarenje i kapljice krvi

Tokom prvih 8 nedelja trudnoće, tačkice krvi su obično normalan znak da se embrion usađuje u matericu. Krvarenje takođe može biti posledica vaginalne povrede ako ste nedavno imali seks ili infekcije grlića materice, što nije štetno za trudnoću. Ako imate tačkice krvi i bol, to može ukazivati na vanmateričnu trudnoću. Krvarenje takođe može ukazivati na skraćivanje ili otvaranje grlića materice, pobačaj ili upozoravajući znak placente previje. Bez obzira na to šta mislite da bi to moglo biti, dobra je ideja da pozovete svog lekara.

Kontrakcije

Mnoge prvorotkinje brinu o Braxton Hicks kontrakcijama, koje su, za razliku od porođajnih kontrakcija, bezbolne i ne regularne. To su sporadične kontrakcije materice koje počinju oko 6. nedelje trudnoće, iako ih nećete moći osetiti tako rano. Verovatno nećete početi da primećujete kontrakcije sve do nekog vremena nakon sredine trudnoće, ako ih uopšte primetite. Braxton Hicks kontrakcije mogu se javiti tokom drugog trimestra, ali su češće u trećem trimestru. Ako ste takođe dehidrirani, možda ćete ih osetiti. Pre 24. nedelje, kontrakcije takođe mogu značiti da imate infekciju urinarnog trakta ili kandidijazu. Ako su vaše kontrakcije bolne ili redovne, pozovite svog lekara.

10 simptoma trudnoće

Kretanje bebe se usporilo ili zaustavilo

Između 17. i 18. nedelje, počećete da osećate pokrete vaše bebe, iako će verovatno biti kao da imate leptiriće u stomaku. Pokreti (i udarci!) vaše bebe će postajati jači, a oko 24. nedelje možda ćete primetiti da je beba mirnija tokom dana, a aktivnija noću. Ako su se pokreti vaše bebe usporili, popijte čašu ledeno hladne vode ili pomorandžinog soka. Takođe, lezite na bok 5 minuta dva puta dnevno i brojte pokrete vaše bebe. Ako imate manje od 5 pokreta u pola sata, pozovite svog lekara.

Bolovi u nogama

Trudnoća povećava rizik od duboke venske tromboze, stanja koje uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka i može biti opasno po život. Duboka venska tromboza je ozbiljno stanje jer se krvni ugrušci u venama mogu odvojiti, putovati kroz krvotok i zaglaviti se u plućima, blokirajući protok krvi (plućna embolija). Povećanje nivoa progesterona dovodi do širenja vena u nogama, a povećanje protoka krvi može usporiti protok krvi u nogama. Ako osetite bol u listu, bolje je biti oprezan i kontaktirati svog lekara.

Depresija

Prema svetskim stručnjacima i ginekolozima, između 14 i 23 posto žena pati od depresije tokom trudnoće. Ako imate depresiju sada, veće su i šanse da ćete imati postporođajnu depresiju. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom koji vam može uputiti preporuku za stručnjaka za mentalno zdravlje. Nedavna opservacijska istraživanja pružaju neku podršku vezi između nivoa vitamina D i depresije, ali podaci ne ukazuju da li nedostatak vitamina D uzrokuje depresiju ili obrnuto.

10 simptoma trudnoće

Oticanje

Otprilike 70 do 80 posto žena će imati oticanje stopala, nogu, lica i ruku tokom trudnoće. Ako takođe imate visok krvni pritisak ili glavobolje, moguće je da imate preeklampsiju. Preeklampsija, takođe poznata kao toksikoza, je bolest koju karakteriše postepeni razvoj visokog krvnog pritiska (preko 140/90), koji često prati izlučivanje proteina u urinu i prekomerno oticanje nogu, ruku i lica. Javlja se samo tokom poslednje polovine trudnoće ili u prvih nekoliko dana nakon porođaja i uvek se rešava u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon porođaja. Može biti blaga ili teška. Vežbe istezanja mogu imati zaštitni efekat protiv ove bolesti.

Prekomerno vaginalno lučenje

Normalno je da se tokom trudnoće poveća vaginalno lučenje ali ako primetite i prisustvo krvi ili osećate pritisak ili bol, obavestite svog lekara. Tokom drugog trimestra, ovi simptomi mogu ukazivati na prerano otvaranje grlića materice, što može dovesti do pobačaja.

Drhtavica praćena temperaturom

Svaka vrsta groznice praćena bolom mora se ozbiljno shvatiti. Porast hormona trudnoće menja imunološki odgovor kako bi pomogao pravilan rast ploda. To vas čini podložnijim uobičajenim virusnim stanjima poput groznice, prehlade i kašlja, što često dovodi do blage groznice zajedno s simptomima sličnim gripu. S druge strane, iako hormoni često dovode do osjećaja toplote i znojenja, neke žene mogu imati suprotne efekte i osećati se hladno i drhtavo, obično u ranom prvom tromesečju.

10 simptoma trudnoće

Međutim, postoji mnogo infekcija i drugih zdravstvenih stanja koja mogu izazvati povišenu telesnu temperaturu zajedno s drugim simptomima. To mogu biti grip, obična prehlada i problema sa želucem. Problemi sa štitnom žlezdom dijagnosticirani tokom trudnoće takođe mogu izazvati neobjašnjeno drhtanje, dok ozbiljniji uzroci mogu uključivati razne infekcije. Ako je groznica praćena bolom, ovisno o tome gde je bol prisutan, moguće je da imate infekciju bubrega, listeriozu ili upalu pluća, što su ozbiljni problemi tokom trudnoće. Dugotrajno povišena temperatura u prvom i ranom drugom tromesečju može ometati rast bebe, što može dovesti do raznih urođenih mana, uključujući mane centralnog nervnog sistema ili neuralne tube, katarakte, srčane anomalije, mikroencefaliju (neobično mali lobanje) i defekte trbušnog zida.

Glavobolje

Glavobolje su vrlo česta tegoba tokom trudnoće i obično su rezultat drastičnih hormonalnih promena i povećanja količine krvi u vašem telu. Nedostatak sna, stres ili smanjenje unosa kofeina mogu pogoršati glavobolje. Iako obično nisu razlog za zabrinutost, glavobolje tokom drugog ili trećeg trimestra mogu biti znak preeklampsije, posebno ako ih nikada ranije niste imali i ako su izuzetno jake.

Kratkoća daha

Povećanje progesterona i rast vašeg stomaka mogu stvoriti osećaj nedostatka daha. To je potpuno normalno, ali u retkim slučajevima može biti simptom plućne embolije, bolesti srca ili plućnih bolesti. Obratite se svom lekaru ako vas brine taj simptom.

Ne ignorišite ove simptome.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.