Najbolje kardio vežbe za trudnice

Trudnice se često suočavaju sa dilemom: kako ostati aktivne i zdrave tokom trudnoće izbegavajući opasnosti od preterane fizičke aktivnosti? Kardio vežbe su odličan način da trudnice osećaju dobro i puno energije. Evo pet najboljih kardio vežbi za trudnice.

Plivanje

Plivanje je divna kardio vežba koju mnoge trudnice uživaju. Trudnice mogu raditi na svojoj kardiovaskularnoj snazi i tonizirati mišiće plivanjem krugova u bazenu, istovremeno uživajući u koristi od otpora vode koji im pruža osećaj bez težine dok klize kroz vodu. Plivanje može biti odličan izbor za one koji su navikli da redovno vežbaju, jer je aktivnost koju trudnice mogu uživati čak i u drugom trimestru trudnoće.

Međutim, jedan nedostatak plivanja je da ne pruža nikakve benefite za nosivost težine kako bi se ojačali kosti ili mišići donjeg dela tela. Još jedna stvar koju treba razmotriti pre nego što započnete ovu vežbu je da li ima prisutnih hlornih isparenja koja mogu iritirati vaš respiratorni sistem tokom trudnoće.

Kao i sa svakim vežbanjem, trebali biste se posavetovati sa lekarom pre nego što započnete plivanje kao oblik vežbanja, ako je ovo novo za vas. To će vam pomoći da se uverite da je sigurno i korisno u trenutnom stadijumu trudnoće u kojem se nalazite.

Elliptični trenažeri, veslački ergometri i stepenice

Ovo su sve odlične kardio vežbe koje vam mogu pomoći da se osećate fit i puni energije tokom trudnoće. Ovi uređaji niskog uticaja omogućavaju trudnicama da preuzmu kontrolu nad svojim vežbanjem, istovremeno se osećajući udobno tokom vežbanja.

Vežbanje sa ovim uređajima za prekoračenje treninga pomoći će vam da tonizirate mišiće i ojačate kosti, istovremeno obezbeđujući kardiovaskularni efekat.

Šetanje

Šetanje je jedna od najboljih kardio vežbi za trudnice, jer se može obavljati bilo gde i bilo kada. Mnogi ljudi vole ići na šetnje kao način opuštanja, relaksacije ili uživanja u prirodi tokom trudnoće. Budući da za šetnju nije potrebna posebna oprema ili obuka, to je odličan izbor ako započinjete svoju rutinu vežbanja tokom trudnoće.

Važno je da se ne preteruje, ali možete šetati koliko god i koliko često to lekar preporučuje za najbolje rezultate. Šetanje je odlična kardio vežba za trudnice jer ne zahteva posebne pripreme ili obuke kako biste ostali sigurni i zdravi tokom trudnoće: nosite udobne cipele i pijte dovoljno vode pre, posle i tokom vežbanja.

Aerobik ili ples u grupi

Aerobik ili ples u grupi su odlične kardio vežbe koje vam mogu pomoći da se osećate fit i puni energije tokom trudnoće. Mnoge trudnice uživaju u aerobik časovima jer pružaju društveni izlaz, omogućavaju trening sa otporom bez težine i instruktor nadgleda nivo intenziteta, tako da učesnici ne preteruju.

S druge strane, nema razloga za brigu ako se ne osećate prijatno u okruženju aerobik časa ako to ranije niste radili. Uvek možete početi sa aerobikom ili plesom kod kuće i postepeno se priključiti času uživo sa prijateljem.

Još jedna sjajna stvar kod ove vrste vežbanja za trudnice je da pomaže jačanju kostiju, pružajući istovremeno benefite nosivosti težine koji će koristiti celom telu kako dobijate na težini tokom trudnoće.

Ako tražite siguran i zabavan način da ostanete aktivni tokom trudnoće, gore navedene kardio vežbe mogu biti korisne. One će trudnice održati u formi i zdravima.

Napomena

Sadržaj nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek se obratite svom lekaru ili drugom kvalifikovanom zdravstvenom pružaocu za sva pitanja koja imate u vezi sa medicinskim stanjem.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.