Trudnoća i problemi sa srcem

Trudnoća je jedno od fizioloških stanja koje stavlja značajan teret na srce, prisiljavajući ga da radi teže u značajno dugom periodu – devet meseci. Dok normalno srce može prilično dobro podneti ovaj dodatni teret, bolesno srce možda neće moći da se nosi. Različite vrste srčanih oboljenja mogu izazvati različite probleme tokom trudnoće.

Žena koja ima istoriju srčanih oboljenja, srčanog šuma, reumatske groznice ili visokog krvnog pritiska trebala bi razgovarati sa svojim zdravstvenim radnikom pre nego što odluči da zatrudni. Žene koje imaju kongenitalne srčane bolesti imaju veći rizik od rađanja deteta sa nekom vrstom srčane mane. Ako je to vaš slučaj, veoma je važno da često posećujete svog zdravstvenog radnika. Možda ćete morati da uradite dijagnostičke testove, kao što je fetalni ultrazvučni pregled.

Mnogi ljudi imaju brze ili spore otkucaje srca koji mogu biti redovni ili nepravilni. To se naziva “aritmijama”. One se mogu javiti prvi put tokom trudnoće kod žene sa normalnim srcem ili kao rezultat ranije nepoznate srčane bolesti. Postoji tri veze između trudnoće i srčanih problema.

Prva

Trudnice sa srčanim oboljenjem zahtevaju posebnu negu tokom trudnoće i porođaja kako bi se izbegle komplikacije u trudnoći. Svaka trudnoća stavlja povećani teret na srce trudnice. Nije iznenađujuće da su zdravstveni rizici povećani ukoliko žena ima srčane bolesti. Zato se žene koje su trudne ili planiraju trudnoću ohrabruju da blisko sarađuju sa svojim lekarom kako bi utvrdile koje dijagnostičke testove, tretmane ili preventivne mere (poput lekova ili odmora u krevetu) mogu biti najprikladniji za nju i razvijajuću bebu. Neki srčani uslovi nose veće opasnosti za majku i/ili dete od drugih. Studije pokazuju da dobra prenatalna nega, koja uključuje blisko učešće lekara tokom cele trudnoće, povećava šanse za zdravu bebu i majku.

Druga

Srčani problemi mogu se javiti kod inače zdravih žena koje zatrudne. Ovi srčani problemi povezani sa trudnoćom uključuju sledeće:

Peripartalna kardiomiopatija. Retka vrsta dilatirane kardiomiopatije koja je posledica komplikacija tokom trudnoće. Kao jedan od nekoliko srčanih problema povezanih sa trudnoćom, najčešće se javlja kod žena starijih od 30 godina tokom poslednja tri meseca trudnoće ili u periodu od četiri do šest meseci nakon porođaja. Može biti ozbiljan ili čak ugrožavajući život rizik za majku, ali može takođe ugroziti i nerođeno dete.

Hipertenzija izazvana trudnoćom (visok krvni pritisak). Visok krvni pritisak tokom trudnoće može uticati na snabdevanje kiseonikom kako majke, tako i fetusa. To može povećati rizik od moždanog udara i napada kod majke, kao i odloženi fizički razvoj kod fetusa. Pušenje, prekomerna telesna težina, dijabetes, porodična istorija visokog krvnog pritiska, kao i nošenje višeplodne trudnoće, neki su faktori rizika za hipertenziju izazvanu trudnoćom.

Trudnoća i srčane bolesti

Trudnoća izazvana dijabetesom (gestacijski dijabetes). Stanje u kojem žene razvijaju dijabetes tipa 2 tokom trudnoće, a zatim se vraćaju u normalu nakon porođaja. Studije su pokazale da polovina onih koji imaju gestacijski dijabetes ponovno razvija dijabetes tipa 2 u narednih 15 godina. Takođe, veća je verovatnoća da će imati gestacijski dijabetes u budućoj trudnoći.

Jaki, brzi “galopirajući” otkucaji srca (palpitacije). Trudnoća stavlja veće opterećenje na srce. To može rezultirati, na primer, epizodama brzog otkucaja srca (tahikardija) ili palpitacijama. Uglavnom, ovo su česti, normalni događaji. Međutim, ženama se savetuje da se obrate svom lekaru kako bi isključili ozbiljne uslove.

Proširene vene. Povećanje volumena krvi je normalan deo trudnoće. Ove promene, zajedno sa očiglednim fizičkim rastom, stvaraju stres na venskim krvnim sudovima nogu. Kao rezultat toga, vene na nogama mogu otići i oteći. Rizik od razvoja proširenih vena povećava se ako je žena prekomerne telesne težine i/ili ima porodičnu istoriju proširenih vena.

Tromboza dubokih vena (TVD). Žene koje imaju istoriju TVD-a imaju veću verovatnoću da će imati recidiv tokom trudnoće.

Embolija amnionske tečnosti. Vrlo retka vrsta embolije koja se javlja kada su oštećene placentne membrane (npr. težak porođaj, carski rez). Amnionska tečnost putuje do pluća, gde može izazvati šok, tahikardiju i iznenadnu srčanu smrt.

Treća

Srčani defekt ili druga kongenitalna srčana bolest mogu se razviti kod fetusa. U velikoj većini pacijenata, uzrok kongenitalne srčane bolesti je nepoznat. Međutim, postoje neki faktori rizika koji su povezani sa većom stopom pojave kongenitalnih srčanih bolesti. Ti faktori rizika uključuju:

Hromozomske ili genetske abnormalnosti (npr. Daunov sindrom) kod deteta Određeni lekovi uzimani tokom trudnoće Zloupotreba alkohola ili droga tokom trudnoće Izlaganje određenim faktorima u okruženju (npr. neki pesticidi, olovo) Majčina virusna infekcija, kao što je rubeola (nemačke boginje) u prvom trimestru Povišena temperatura majke na početku trudnoće ili oko začeća Majčinski dijabetes (tj. postojeći dijabetes, a ne gestacijski dijabetes) Majčinska gojaznost Loša ishrana (npr. poremećaji u ishrani, neuravnotežena ishrana)

Ako imate srčani problem, trebali biste razgovarati o tome sa svojim zdravstvenim radnikom i planirati trudnoću. Takođe ćete morati razmisliti o tome šta će biti uključeno u brigu o vašem detetu kasnije.

Evo nekoliko važnih stvari koje bi svaka trudnica trebala da radi:

  • Jedite nutritivnu ishranu.
  • Nemojte pušiti ili konzumirati alkohol.
  • Pitajte svog lekara za odobrenje svakog leka koji koristite (uključujući lekove bez recepta).

Foto: Unsplash

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.