Sedam načina da lažiraš samopouzdanje

Nemaš samopouzdanja? Sedam načina da lažiraš samopouzdanje ti mogu biti od pomoći.

Izraz “pravi se dok ne uspeš” često se koristi kada se priča o samopouzdanju. Ideja je da ćeš imitacijom samopouzdanja na kraju početi da ga zaista osećaš. Ova strategija može doneti odlične rezultate, ali odakle početi? Prati ovih sedam vrhunskih saveta i brzo ćeš izgledati i osećati se samouverenije.

Prihvati moćno oblačenje

Kada pomisliš na izraz “moćno oblačenje,” verovatno vizualizuješ žene iz 1980-ih godina koje nose skrojene jakne sa preterano naglašenim jastučićima na ramenima. Iako je to mesto odakle potiče izraz, ne moraš izgledati kao Melani Grifit u filmu “Working girl” da bi prihvatio tu ideju. Moćno oblačenje se odnosi na uspostavljanje svojg autoriteta dok pokušavaš napredovati u svojoj industriji.

Bilo da je to dizajnerski odgovarajuće odelo, prelepi zlatni lanac za muškarce koji ima poseban značaj, ili dizajnersko odelo savršenog kroja, moćno oblačenje može ti pomoći da se osećaš spremno da se suočiš sa okolinom. Kao i pionirke 80-ih godina, možeš koristiti modu da ti pomogne da zračiš samopouzdanjem, čak i kada ga ne osećaš iznutra. Pronađi kombinaciju ili pojedinačne komade koji te čine sjajnim prema sebi i nosi ih u danima kada ti treba dodatna podrška.

Budi siguran/na u sebe

Kada govoriš ili pišeš email, rečnik koji koristiš utiče na to kako te vide tvoje kolege i druge osobe sa kojima komuniciraš. Iako možda misliš da si uljudan/uljudna, upotreba reči i fraza kao što su “samo,” “nadam se da je to u redu,” “Da li to ima smisla?,” “Da li bi bilo moguće?,” pa čak i “izvini” može ostaviti utisak da nisi siguran/sigurna u sebe.

Pre nego što pošalješ email ili poruku, pobrini se da je proveriš, ne samo zbog grešaka u pravopisu i gramatici, već i radi ovakvog potčinjenog jezika. Postoje čak i računarski programi i aplikacije koje mogu da provere tvoj rad i pomognu ti da pišeš odlučnije. Promena načina na koji govoriš može biti izazovnija, ali počni tako što ćeš beležiti koliko puta kažeš “izvini” ili “samo” u toku dana: kada primetiš problem, bićeš sposobniji/sposobnija da ga ispraviš.

Napravi playlistu muzike za povećanje samopouzdanja

Ako si se ikada zatekao/zatekla kako ne možeš da prestaneš da plešeš uz pesmu na zabavi, znaćeš da nas muzika može naterati da osećamo različite emocije. Zašto onda ne iskoristiš moć muzike i napraviš plejlistu koja će ti pomoći da povećaš samopouzdanje?

Slušanje prave pesme pre nego što kreneš na poslovni sastanak ili na prvi sastanak može te ispuniti verom u sebe i pozitivnošću, i može ti uneti malo samouverenosti. Ako nisi siguran/sigurna odakle da počneš, pretraži online plejliste za izgradnju samopouzdanja i naći ćeš mnogo inspiracije.

Prihvatite komplimente s dostojanstvom

Prihvatanje komplimenata može biti izuzetno izazovno za neke ljude. Kada im prijatelj kaže da izgledaju lepo, mogu odgovoriti sarkazmom, ili ako kolega pohvali njihov performans na sastanku, istaći će stvari koje su krenule naopako ili s kojima nisu bili zadovoljni. Obično, ova sklonost da se odbijaju komplimenti dolazi iz ličnih nesigurnosti ili iz želje da se ne deluje prepotentno. Reći “hvala” deluje kao da se slažeš s pohvalom i stoga si sujetna osoba. Međutim, tako što sebe omalovažavaš ili ne prihvataš kompliment, deluješ nesigurno i možeš učiniti da druga osoba oseća nelagodnost, posebno jer davanje komplimenta takođe može biti napeto! Odgovaranje na kompliment iskrenom zahvalnošću daje do znanja drugima da imaš zdravo samopouzdanje, i može pomoći izgradnji tvog samopouzdanja.

Poradite na svom glasu

Određene vokalne osobine, poput brzog govora, korišćenja puno nepotrebnih reči i nedostatka projekcije, ukazuju osobama oko vas da ste nesigurna osoba. Ovo su i stvari koje postaju naglašene kada se osećate nervozno. Srećom, postoje stvari koje možete učiniti da poboljšate način na koji govorite.

Jedan od glavnih trikova da izgledate samouvereno kada govorite, posebno kada dajete govor ili prezentaciju, je učenje tehnika disanja, koje se mogu naučiti i vežbati dok ne postanu prirodne. Ako je ovo nešto sa čim se borite, zašto ne biste razmislili o tome da imate nekoliko sesija sa vokalnim trenerom? Mogu vam pružiti savete o tome kako govoriti jasnije i sa više samopouzdanja.

Smejte se

Samopouzdanje se odnosi na to da budete pristupačni i prijatni u svojoj koži, a topli, prijateljski osmeh čini da izgledate vedro, otvoreno i samouvereno. Osmehivanje se ne odnosi samo na to kako vas drugi percipiraju; može vas učiniti srećnijom osobom. Osmehivanje oslobađa neuropeptide koji se bore protiv stresa, kao i dopamin i serotonin, koji su podizači raspoloženja i ublaživači bola. Postoje dokazi koji sugerišu da čak i lažni osmeh može poboljšati vaše raspoloženje.

Radite ono u čemu ste dobri

Samoizazivanje da probate nove stvari je ključni deo ličnog rasta, i postoji posebno zadovoljstvo u prevazilaženju nečega što niste mislili da možete uraditi. Međutim, ako se često nalazite u situacijama koje vas čine nervoznim, bilo u profesionalnom ili ličnom životu, potrudite se da pronađete vreme da se posvetite stvarima koje već dobro radite.

Jeste li stručnjak u pripremi roštilja? Možete li rešiti ukrštenicu? Možda ste odličan plivač. Šta god da je u pitanju, izdvojte svake nedelje vreme da radite nešto u čemu ste dobri. To će vas podsetiti da ste sposobni i možete uneti taj osećaj postignuća u druge oblasti svog života.

Zaključak

Lažiranje samopouzdanja ne odnosi se samo na stvaranje utiska kod drugih da ste osoba sa samopouzdanjem; radi se o postepenom poboljšanju vašeg samopouzdanja i pozitivnosti. Što se bolje osećate prema sebi i što više verujete u svoje sposobnosti, to će vas drugi ljudi percipirati kao osobu punu samopouzdanja.

Nadamo se da će ti ovih sedam načina da lažiraš samopouzdanje biti od pomoći da savladaš svoje prepreke.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.