Sažetak pravila fudbala

Fudbal je sport koji je voljen širom sveta, sa jednostavnim, ali strateškim pravilima koja čine osnovu njegove igre. Ova pravila regulišu svaki aspekt igre, od ponašanja igrača do postizanja golova. Razumevanje ovih pravila je ključno kako za igrače, tako i za sudije i navijače. Naravno, online kladionica MaxBet takođe vam omogućava klađenje na fudbalske utakmice, što je dostupno svim članovima platforme.

Da bismo počeli, fudbalska utakmica se igra između 2 tima, pri čemu svaki tim ima 11 igrača, uključujući golmana. Igra se igra na terenu oblika pravougaonika, obično dužine 100 do 110 metara i širine 64 do 75 metara. Teren je obeležen granicama i uključuje stvari poput:

  • kruga koji označava centar;
  • kaznenih prostora;
  • i golova na suprotnim krajevima.
Fudbal

Osnovni cilj igre je postizanje golova. Gol se postiže kada cela lopta pređe gol liniju između golova i ispod prečke. Tim sa najviše golova na kraju utakmice pobedjuje. Kada se kladite na fudbalske utakmice u MaxBet, možete da se kladite i u broj golova tokom čitave utakmice.

Igra počinje izvođenjem lopte, gde jedan tim šutira loptu iz centra kruga ka protivničkom timu. Protivnički tim mora biti na svojoj polovini terena dok lopta ne bude u igri.

Igrači moraju poštovati fer plej i sportsko ponašanje. Prekršaji poput obaranja, guranja ili upotrebe preterane sile se kažnjavaju. Igrači mogu dobiti žute kartone za opomenu i crvene kartone za ozbiljne prekršaje, što dovodi do isključenja sa terena.

Druge važne regulacije

Igrač je u ofsajd položaju ako je bliži gol-liniji protivnika od lopte i drugog poslednjeg odbrambenog igrača (obično poslednjeg igrača u polju). Međutim, biti u ofsajd položaju nije prekršaj osim ako igrač nije uključen u aktivnu igru tako što dobija prednost iz tog položaja. Pridružite se sada klubu pobednika na mobilnom uređaju preuzimanjem MaxBet aplikacije.

Lopta se smatra van igre kada potpuno pređe granicu terena, bilo na zemlji ili u vazduhu. Igra se ponovo pokreće različitim metodama, zavisno o tome kako je lopta napustila teren (izvođenje iz auta, izvođenje iz auta ili izvođenje iz ugla).

Fudbal

Kada napadajući tim izbaci loptu iz igre preko gol-linije protivnika, odbrambeni tim se nagrađuje izvođenjem iz auta. Lopta se postavlja unutar gol prostora i golman je izbacuje u igru.

Ako odbrambeni tim izbaci loptu iz igre preko vlastite gol-linije, napadajući tim je nagrađen izvođenjem iz ugla. Lopta se postavlja unutar ugla terena, a igrač iz napadajućeg tima je izbacuje u igru.

Slobodni udarci se dodeljuju timu nakon prekršaja ili nesportskog ponašanja od strane protivničkog tima. Protivnički tim mora povući određenu udaljenost od lopte pre nego što se izvede slobodni udarac. Postoje dva tipa slobodnih udaraca: direktni slobodni udarci (koji mogu rezultirati golom direktno) i indirektni slobodni udarci (gde lopta mora dodirnuti drugog igrača pre nego što se postigne gol).

Fudbal

Kazneni udarac se dodeljuje napadajućem timu ako odbrambeni tim napravi prekršaj unutar svog kaznenog prostora. Lopta se postavlja na tačku za kazneni udarac, i samo golman brani gol protiv izvođača kaznenog udarca.

Standardna fudbalska utakmica sastoji se od dva poluvremena, svako traje 45 minuta, sa intervalom od 15 minuta za poluvreme. Vreme povrede, poznato kao vreme zaustavljanja, dodaje se na kraju svakog poluvremena kako bi se nadoknadilo vreme izgubljeno zbog povreda ili prekida.

U suštini, fudbal je igra timskog rada, veštine i strategije, regulisana skupom pravila koja obezbeđuju fer igru i takmičenje. Cilj je jednostavan: postići više golova od protivnika u određenom vremenu. I vi se možete pridružiti klubu pobednika na MaxBet mobilnoj aplikaciji u bilo koje vreme, na bilo kojem mestu.

Ostavite komentar