Pronalaženje prave obuće za vaša stopala

Bez sumnje, obuća je jedna od stvari koje su neophodne. Bez pravih i odgovarajućih cipela, vaše oblačenje ne može biti potpuno. Takođe, loša obuća može izazvati razne probleme i bolesti stopala poput čukljeva, uraslih noktiju, žuljeva i tako dalje. Dodatno, pogrešan izbor obuće je jedan od glavnih razloga akutnih bolova u leđima.

Svaki korak s lošom obućom ima loše posledice na hod, mišiće nogu i kičmenu moždinu.

Cipele koje su najbolje za vaša stopala i držanje zavise od sledećih faktora:

Veličina

75% bolesti nogu se javlja zbog neodgovarajućih cipela. Trebali biste znati da se veličina stopala menja tokom vremena i u skladu sa vašim svakodnevnim aktivnostima. Poznavanje tačne veličine obuće je važno.

Ne morate svaki put odlaziti kod doktora pre kupovine novih cipela. Uvek birajte cipele koje su udobne i odgovarajuće. Ako ste nosili broj 10, a sada vam broj 10.5 deluje udobno i pravilno, ne brinite, samo ih kupite.

Širina

Širina je jednako važna kao i veličina. Ne možete birati cipele samo na osnovu veličine. Ako širina cipela i vaših stopala nisu iste, to je i dalje problem. Zanemarivanje širine stopala je štetna greška za vas. Postoje cipele različitih širina.

Pronalaženje prave obuće za vaše stopala

Oblik

Oblik zavisi od luka. Možete imati tri vrste luka:

Nizak luk

Kada sredina dodiruje tlo, to znači da imate nizak luk ili ravna stopala. Niska stopala nose najviše stresa tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti. Osobe sa ravnim stopalima često se susreću sa problemima grčeva. Ako imate ravna stopala, birajte cipele sa debelim đonom koji smanjuje stres na lukovima.

Visok luk

Kada prsti i pete dodiruju tlo, a srednji deo se manje angažuje, to znači da imate visoke lukove. Kod ove vrste stopala, prsti i pete najviše se angažuju prilikom hodanja ili trčanja. Najbolje cipele za visoke lukove obično imaju mekane đonove.

Neutralni luk

Ako vam stopala dodiruju tlo dok su prsti, i pete angažovani, imate neutralni luk. Verujte mi, to je blagoslov i ne treba vam mnogo da razmišljate o obliku luka. Jednostavno kupite par cipela koji vam je udoban i dobro stoji.

Dakle, sledeći put kada budete išli da kupite cipele, imajte ove faktore na umu. Nemojte se previše zanositi uzbudljivim dizajnom i bojama. Zapamtite da ćete na kraju vi nositi posledice. Dajte prednost udobnosti pre nego dobrom izgledu.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.