Osa i stršljen: Evo kako da prepoznate razliku

Osa i stršljen su neželjene štetočine kojih morate da se pazite. Kako vreme postaje toplije, ima ih sve više i više.

Iako su naporni i mogu da pokvare vaše aktivnosti na otvorenom, nije uvek lako razlikovati ove štetočine. Od identifikacije do eliminacije, opremite se svim što trebate znati o osama, stršljenima i pčelama. Naučite kako ih prepoznati kako biste sa samopouzdanjem rešavali probleme sa ovim insektima koji ubadaju!

Kako prepoznati ose i stršljenove

Lako je zbuniti stršljenove i ose, a ne pomaže ni to što se često nazivaju pogrešnim imenima. Prvo, razumite da su stršljenovi vrsta osa, ali ne sve ose su stršljenovi.

“Osa” je više opšti termin, dok su stršljenovi tehnički određena grupa velikih osa. Budući da je identifikacija tako važna za sigurno kontrolisanje i uklanjanje ovih štetočina, dublje ćemo se upustiti u glavne razlike i najčešće vrste stršljenova i osa.

Saveti

Kada se suočavate sa insektima koji ubadaju, identifikacija nije važna samo za vašu sigurnost; to je od vitalnog značaja za zaštitu korisnih oprašivača poput pčela. Ose (uključujući stršljenove) imaju glatka, bezdlaka tela, dok pčele često imaju nešto dlake ili “flufa” koji im pomaže da sakupljaju polen. Niste sigurni da li vidite osu, stršljen ili pčelu? Počnite tako što ćete tražiti tu slatku pčelinju dlaku.

Identifikacija stršljenova

Pravi stršljenovi su zapravo veoma specifična podkategorija koja obuhvata 22 vrste eusocijalnih osa, uključujući azijskog divovskog stršljena. Stršljenovi izgledaju veoma slično žutim osama, jer su tesno povezani.

Stršljenovi su najčešći u tropskim klimama, posebno u Aziji, a kod nas živi evropski stršljen.

Evropski stršljenovi

Evropski stršljenovi najčešće ubadaju kao odbrambenu reakciju ako su u opasnosti da budu zgnječeni. Obično preferiraju izbegavanje konfrontacija, ali mogu postati zaštitnički nastrojeni prema svom gnezdu i izvorima hrane.

Šta znači “eusocijalno”?

Mnoge vrste osa (uključujući stršljenove) se klasifikuju kao “eusocijalne” ose. Ovi insekti rade kao grupa kako bi skupljali hranu, pravili gnezda, odgajali potomstvo i štitili maticu. Najčešće prepoznata gnezda su viseća papirna gnezda, ali neke ose prave rupe u zemlji.

Identifikacija osa

Postoji na stotine hiljada vrsta osa i one se znatno razlikuju po veličini i ponašanju. Verujte ili ne, većina osa je usamljena i uglavnom prolazi neprimećeno od strane ljudi.

Gnezda usamljenih osa uključuju samo jednu odraslu ženku koja leti sama dok skuplja hranu i sama pravi svoje gnezdo. Ova usamljena gnezda ponekad su građena od blata (kao što je lončarica ili osa koja pravi gnezdo od blata), dok druge usamljene ose kopaju male rupe.

Papirnate ose

Određene vrste osa poznate su po svom mirnom i mirnom ponašanju, uključujući mnoge vrste papirnatih osa. Ove ose često obavljaju svoje aktivnosti bez agresivnosti ili ubadanja i uglavnom se smatraju korisnim jer pomažu u oprašivanju i uništavanju dosadnih insekata. Papirnate ose su poznate po svojim otvorenim, češljastim gnezdima u obliku kišobrana.

Žuti stršljenovi

Agresivnije ose uključuju žute stršljenove i crnobele ose (vrsta žutih stršljenova). Ovi štetočine su osetljive na pretnje i ne plaše se upotrebe svojih žalaca. Crnobeli stršljenovi su agresivni, a njihova gnezda mogu sadržavati stotine radilica. Gnezda žutih stršljenova se još brže razvijaju i do kraja sezone mogu imati hiljade radilica.

Žuti stršljenovi mogu praviti viseća gnezda slična crnobelim stršljenovima, ali takođe mogu napraviti gnezda u zidnim šupljinama, tavanicama i rupama. Gnezda u rupama su često najopasnija. Dovoljno je da dete ili kućni ljubimac protrči iznad ili da se pomeri kosilica da bi se žuti stršljenovi iznervirali i napali.

Ciklus života – osa i stršljen

S obzirom na to da su svi stršljeni, ose i pčele u istom redosledu klasifikacije (Himenoptera), svi oni prolaze kroz isti ciklus života. Razumevanje ciklusa života ovih insekata može nam pomoći ne samo da ih cenimo, već i da umanjimo potencijalne rizike.

Stršljeni, ose i pčele prolaze kroz niz razvojnih faza: jaje, larva, lutka i odrasli insekt. Ovaj proces se naziva složena metamorfoza i iako trajanje i složenost svake faze variraju u zavisnosti od vrste, one imaju slične karakteristike.

Na hladnim područjima sa pravom zimom, ovi štetočine su sezonski, što znači da je proleće najbolje vreme da budete na oprezu za malim papirnatim gnezdima koja se grade, posebno oko oluka i ivica krova. Kada su gnezda mala, tretman će biti manje komplikovan – i manje opasan.

Savet

Primetili ste malo gnezdo sa otvorenom stranom ispod vaše terase ili oluka? To su verovatno neagresivne papirnate ose. Sve dok je gnezdo malo (i zaista su to papirnate ose), može se skidati ili rušiti metlom i brzo zgaziti čizmom ili patikom.

Na taj način sprečićete da gnezdo raste tokom toplih meseci i uštedeti novac na profesionalnom tretmanu. Ne morate zgaziti gnezdo, ali ako ga ne uništite, ose bi mogle početi da grade novo u blizini.

Ubodi stršljena i osa

Za razliku od pčela, osa i stršljen mogu ubosti više puta. Pčele koriste svoj ubod za zaštitu, dok stršljeni i ose imaju glatke žaoke koje koriste za lov. Budući da njihove žaoke nisu kukaste, mogu ubosti više puta, što ih čini posebno opasnim za ljude koji imaju alergiju na ubode. Njihovi ubodi su bolni, a poznato je da napadaju u grupama, posebno kada neko ili nešto previše približi njihovom gnezdu.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.