Ove namirnice snižavaju nivo šećera u krvi

Koje namirnice smanjuju nivo šećera u krvi? Iako obraćanje pažnje na šećer u krvi treba biti prioritet za dijabetičare, vođenje računa o tome može pomoći u izbegavanju skoka glukoze, zauzvrat regulišući energiju, raspoloženje, pa čak i glad.

Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je verovatnije da će neki sastojci uzrokovati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.

Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osećate dobro, regulišući raspoloženje, koncentraciju i količinu energije.

Srećom, postoje brojni načini na koje možete držati šećer pod kontrolom, pri čemu je ishrana dugoročno neophodna za održavanje visine glukoze.

Ugljeni hidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se vare, što dovodi do povećanja visine šećera. Svako je telo jedinstveno po tome kako na njega utiče hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja visine glukoze nakon unosa ugljenih hidrata.

Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilnu visinu šećera u krvi, nema mnogo sastojaka koji mogu brzo smanjiti glukozu.

Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utiču na visinu glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osećate stabilnije.

Postoje načini na koje možete učiniti da hrana manje utiče na reakciju na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu ishranu možete raditi na održavanju stvari u normali.

“Ako su visine glukoze povišene zbog unosa određenog ugljenog hidrata, to možete smanjiti kretanjem tela ili meditacijom – objašnjava nutricionista Dana James. Takođe možete uzeti jabukovo sirće pre obroka kako biste smanjili rakciju na glukozu”, dodaje.

Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju visine šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postepeni pad.

“Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok takođe će usporiti glihemijsku reakciju”, dodaje James.

Proteini

nivo šećera u krvi

Opšte je poznato da je uključivanje proteina u ishranu sjajan način da podstaknete mišiće i energiju, a takođe su izvrsni i za održavanje visine šećera u krvi.

“Ishrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš insulin”, objašnjava doktorka integrativne medicine Bindiya Gandhi.

Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, semenke koprive, chia semenke, sočivo i mahunarke.

Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljenim hidratima, pokušajte uključiti porciju proteina na tanjir zbog šećera u krvi.

“Dodavanje životinjskih belančevina u obrok najviše će pomoći prigušiti reakciju na glukozu. Na primer, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvest će niži odgovor na glukozu nego samo ako jedete sendvič sa salatom”, objasnila je.

Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u činiju za žitarice smanjiće se glikemijski skok u činiji za žitarice.

Vlakna

nivo šećera u krvi

Vlaknasta hrana je u celini odlična za telo. Ali dodatni bonus je što takođe može pomoći u održavanju zdrave visine šećera u krvi.

“Vlakna vas drže sitima i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Ishrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili holesterola kod dijabetičara”, objašnjava Gandhi.

Ona predlaže da u ishranu uključite chia i lanene semenke, mahunarke, sočivo ili bilo koje lisnato povrće.

Cimet

nivo šećera u krvi

Još jedan odličan začin za održavanje razine ovih vrednosti u krvi je cimet.

“U dve studije, cimet je skromno izvestio o poboljšanju šećera u krvi kod malih uzoraka pacijenata”, dodaje Gandhi.

Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu ishranu i način života.

Lako ga je uključiti u ishranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju ovsenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smoothie bogat vlaknima kako biste održali stabilnu visinu energije i izbegli skokove glukoze.

Jabukovo sirće

nivo šećera u krvi

Jabukovo sirće uz obroke može pomoći u regulisanju skokova glukoze i održavanju zdrave visine šećera u krvi.

“Sirće se često reklamira kao pomoć u mršavljenju, kao i u ravnoteži šećera. Redovna konzumacija pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim holesterolom”, objašnjava Gandhi.

Možda nije najatraktivniji ukus na svetu, ali s jednom do dve kašike svaki dan, dobrobiti su neporocenjive.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.